SvenskaFans rankar: 30. Los Angeles Kings
För ett år sedan vid den här tiden rapporterades det hoppfullt om ett Kings som precis signat fem relativt starka free agents. Efter det efterföljande fiaskot är lagets fans i år något mer försiktiga, men det finns ändå de som tror att Kings unga och talangfulla trupp kan komma att överraska denna säsong.
Det var inte mycket som gick rätt under fjolårssäsongen. Efter att ha legat sist i NHL under stora delar av säsongen lyckades Kings givetvis ta ett kliv upp precis innan slutet så att de blev av med förstavalet och Steve Stamkos. Visserligen sker det en lottning om förstavalet, men chanserna försämrades avsevärt på grund av att man kom näst sist.
I år har ledningen inte varit lika aktiv när det gäller att signa free agents, detta till mångas förtret. Förstärkningar på backsidan utlovades, men uteblev. Istället blev laget av med veteranen Rob Blake, efter att tafatta försök gjorts för att förlänga hans kontrakt. Nästa säsong kommer att handla om att utveckla våra unga talanger. Nyckelordet för nästa säsong är enligt General Manager Dean Lombardi ”Youth”, och det kanske förklarar varför inga överbetalda free agents har värvats till laget.
Som en blixt från en klar himmel meddelade Kings bara ett kort tag efter att Stanley Cup-slutspelet avslutats att lagets coach Marc Crawford fick lämna klubben. Detta skedde trots att Dean Lombardi uttryckligen sagt att man skulle låta Crawford till en början få vara med om de tuffa åren och att han sedan skulle få vara med under de följande goda åren. Detta löfte bröts alltså och det tog ett bra tag innan det meddelades att en av Philadelphias assisterande tränare, Terry Murray, skulle få ansvaret som huvudtränare för Kings. Murray har inga stora meriter, trots sin relativt höga ålder, men är den senaste tränaren att ta Florida Panthers till slutspel.
Frågan är vilka talanger som kommer att få chansen, och vilka som kommer att få fortsätta att utvecklas i farmarlag och juniorlag. En sak är i alla fall säker, Kings kommer definitivt att slå ur underläge nästa säsong.
Målvakter:
Inför förra säsongen rapporterade vi om att Kings använt sig av inte mindre än 5 målvakter på en säsong. Efter att säsongen passerat var detta slaget och med 6 målvakter under en säsong blev det NHL-rekord. Jason LaBarbera, Erik Ersberg, Jonathan Bernier, Dan Cloutier, Jonathan Quick och Daniel Taylor heter herrarna som fick förtroendet under denna märkliga säsong. Alla är kvar i årets trupp förutom Dan Cloutier, som till mångas stora lycka köptes ut under sommaren.
LaBarbera, Bernier och Ersberg är de som på allvar har en chans att ta platsen som förstemålvakt nästa säsong, men ingenting är säkert. LaBarbera stod 45 matcher under den gångna säsongen, men imponerade inte direkt. Problemet var att han var alldeles för ojämn, vilket man också kanske kan lasta Kings försvar för. Men i slutet av säsongen kom en ljuspunkt när svenske Erik Ersberg kallades upp. Han imponerade så stort att många hoppas på och tror att han kan ta förstaplatsen i år. På sina 14 matcher för Kings höll han nollan två gånger och hade ett snitt på 2.48 insläppta mål per match. Hans styrka är förutom hans vighet och snabbhet att han lämnar väldigt få returer, vilket underlättade ordentligt för Kings sviktande försvar förra året.
Den stora stjärnan i målet för lång tid framöver kommer att heta Jonathan Bernier. Men frågan är väl om han är redo att ta chansen redan denna säsong, eller om han behöver ett år i farmarlaget först. Förra året vid den här tiden imponerade han så stort under training camp att han fick chansen att starta i NHL-premiären i London. Han spelade mycket bra i den matchen, men sedan gick det inte lika bra när laget flög hem till staterna. Han skickades ned till sitt juniorlag Lewiston MAINEiacs och hade även där lite svårt att komma in i det till en början. Trots det är Bernier är en av de största målvaktstalangerna Kings någonsin har haft, så det är nog bara en tidsfråga innan han tar klivet upp till NHL. Frågan som återstår är om han kan höja sig ytterligare ett snäpp och bli den givne förstemålvakt laget har saknat i flera år.
Backar:
Styrka, intensitet och hjärta är tre ingredienser som saknades i kings backuppsättning förra året. Detta gjorde att laget vägde allt för lätt i egen zon och hade stora problem att försvara sitt egna mål. Allt för ofta fick Kings målvakt tonvis med skott mot sig, och ingen tog hand om returerna. Kings släppte in inte mindre än 263 mål under säsongen, endast Atlanta och Tampa Bay var sämre med 266 insläppta mål.
Inför denna säsong pratades det om att Kings skulle satsa på just de tre ingredienserna styrka, intensitet och hjärta. Så såg det också ut i draften när Kings med sitt förstaval valde Drew Doughty, och sedan tradade till sig ytterligare ett val i den första rundan för att på så vis knipa Colten Teubert. Särskilt Teubert är den spelartyp som Lombardi verkligen vill se i försvaret och Doughty är en framtida superstjärna som kan komma att ta en plats i truppen redan i år, något som verkar mycket troligt i dagsläget.
Men förutom det fick inte Kingsfansen se mycket av vad ledningen utlovade. Matt Greene införskaffades visserligen, och kommer att vara nyttig för Kingsförsvaret under denna säsong. I samma trade gjorde man sig av med Lubomir Visnovsky, som enligt många underpresterade förra året. Minus arton i plus/minus statistiken är ju inte direkt smickrande. De enda backarna som gick på plus var Kevin Dallman och Peter Harrold, men ingen av dem spelade hela säsongen. Främst den sistnämnda tror många kan få sitt genombrott nästa år. Han kanske inte besitter den styrka som efterlysts i kingsförsvaret, men han har en väldigt fin skridskoåkning och är bra på att få pucken ur egen zon.
En annan tung back som införskaffades var Dennis Gauthier, som senast sågs spela i Philadelphia innan han försvann ner i farmarligan. Men Gauthier är ingen lösning på problemen inför nästa säsong, snarare kommer han att ha den roll som Jon Klemm hade förra året i farmarlaget Manchester, dvs som vägledande veteran för de unga spelarna.
Tiden gick och Kingsfansen väntade på att ett nyförvärv skulle komma. Det talades om att återta Brad Stuart, även om Mike Commodore och inte minst Brooks Orpik från Pittsburgh. Men alla dessa spelare fick man se glida laget ur händerna. När sedan bomben släpptes att Rob Blake skrivit på för San Jose Sharks fanns det inte mycket kvar av förhoppningarna om en starkare backuppsättning nästa år. Faktum är att den ser svagare ut än på länge. Men det roliga är att om några år kan den mycket väl bli en av de starkaste på länge om talanger som Drew Doughty, Tomas Hickey, Colten Teubert och Jack Johnson uppnår sina fulla potential. Särskilt Jack Johson kommer att få mycket förtroende i den svaga backuppsättningen i år, en roll som han förhoppningsvis kan mantla. Jack kan mycket väl bli en framtida kapten, men han har fortfarande en bit kvar till dess.
Tom Preissing underpresterade rejält förra året jämfört med hans tidigare säsong i Ottawa. Det finns nog mer att hämta av denna snabbskrinnande back som inte är mer än 29 år. För övrigt är det ganska öppet om platserna. Joe Piskula kan mycket väl ta en plats, och i kulisserna väntar även talanger som Alec Martinez och Vyateslav Voynov.
Forwards:
Kings har under de senaste månaderna blivit av med ett antal av de forwards som spelade för klubben den gångna säsongen. Mike Cammalleri, som säsongen 2006-07 vann Kings interna poängliga, tradades till Calgary vid draften i utbyte mot ett val i den första rundan. Ladislav Nagy, som trots allt gjorde en godkänd insats i laget, har skrivit på för det ryska laget Severstal Cherepovets. Dessutom har Scott Thornton pensionerat sig från hockeyn. Att Thornton försvinner betyder inte något för laget offensivt sett men hans passion för laget var en mycket viktig egenskap som förmodligen kommer att saknas i årets upplaga.
Förra säsongens bäste poängplockare i laget, Anze Kopitar, förväntas ha ytterligare en kanonsäsong och om förra säsongens superkedja med Dustin Brown, Anze Kopitar och Patrick O’Sullivan hålls intakt kan Kings offensiv komma att bli ännu farligare än vad den har varit de senaste två säsongerna. Gällande andrakedjan kan Jarret Stoll, som tillkommit genom Kings trade med Edmonton Oilers, tillsammans med lagets ryske stjärna Alexander Frolov och den unge talangen Teddy Purcell komma att bli en riktigt farlig kombination.
Förutom Purcell kan även Brian Boyle komma att bli en del av laget redan i år och även om de båda är relativt unga och oerfarna kan de förhoppningsvis skapa oreda för motståndarlagen. Boyle gjorde bra ifrån sig i de matcherna han spelade för Kings den gångna säsongen och visade att han trots sin storlek är riktigt duktig när det gäller puck- och klubbhantering. Eventuellt kan Boyle komma att spela i tredjekedjan, vilket i sådana fall förmodligen skulle göra den riktigt giftig. Teddy Purcell fick endast spela ett fåtal matcher för Kings under gångna säsongen men i AHL blev han vald till årets rookie. Förhoppningsvis kan han ta steget upp till NHL och göra lika bra ifrån sig där.
Bland Kings powerforwards och grinders har det inte hänt särskilt mycket förutom att Brad Richardson har anslutit från Colorado Avalanche. Richardson kom till Kings genom en trade vid draften där ett av Kings val i den andra draftrundan gick till Avalanche. En mycket spännande ung spelare som fick chansen i Kings förra året är Matt Moulson, som gjorde sitt första NHL-mål i sin första match mot San Jose i november. Moulson kommer att konkurrera med Kyle Calder och Derek Armstrong om en plats i laget.
Spelare som Michal Handzus, Derek Armstrong, Matt Ellis, Raitis Ivanans, Kyle Calder och John Zeiler finns kvar, även om man vid det här laget gärna hade sett flera av de spelarna i andra lag. Ivanans är en riktig tungviktare och gör det som han får betalt för men i övrigt får man säga att flera av de andra spelarna är överbetalda. Antagligen kommer Derek Armstrong få se stora delar av säsongen från läktarplats då han tyvärr egentligen inte platsar i laget.
Sammanfattningsvis kan man säga att Kings offensivt sett är ett farligt lag, något de har varit de senaste åren, men att det brister när det gäller defensiva forwards, även om flera av spelarna egentligen ska vara kompetenta gällande den biten,
Nyckelspelare:
Anze Kopitar, Dustin Brown, Patrick O’Sullivan, Alexander Frolov
Nyförvärv:
Brad Richardson – Trade, Colorado Avalanche
Matt Greene – Trade, Edmonton Oilers
Jarret Stoll – Trade, Edmonton Oilers
Denis Gauthier – Trade, Philadelphia Flyers
Richard Clune – Trade, Dallas Stars
Drew Doughty – Draft, Guelph Strom
Förluster:
Mike Cammalleri – Trade, Calgary Flames
Dan Cloutier – Utköpt
Jon Klemm – Free agent, Straubing Tigers (DEL)
Lubomir Visnovsky – Trade, Edmonton Oilers
Ned Lukacevic – Trade, Philadelphia Flyers
Patrik Hersley – Trade, Philapelphia Flyers
Rob Blake – Free agent, San Jose Sharks
Brian Willsie – Free agent, Colorado Avalanche
Lauri Tukonen – Trade, Dallas Stars
Jeff Giuliano – Free agent, Dinamo Minsk (KHL)
Ladislav Nagy – Free agent, Severstal Cherepovets (KHL)
Svenskar:
Erik Ersberg
Coach:
Terry Murray
Preliminär laguppställning:
Dustin Brown – Anze Kopitar – Patrick O’Sullivan
Alexander Frolov – Jarret Stoll – Teddy Purcell
Matt Moulson – Brian Boyle – Kyle Calder
Derek Armstrong – Michal Handzus – Raitis Ivanans
Extra: Brad Richardson
Jack Johnson – Matt Greene
Drew Doughty – Tom Preissing
Peter Harrold – Denis Gauthier
Extra: Alec Martinez
Bästa nyförvärv: Jarret Stoll
I den här kategorin stod valet mellan Jarret Stoll och Matt Greene, som båda var en del av Visnovsky-traden. Greene är en kompetent defensiv back, något som Kings behöver, men samtidigt har Stoll potentialen att bli Kings andrecenter, en position som laget har tillsatt med mindre bra spelare de senaste åren. Även om Stoll har haft en del skadeproblem har han ändå visat hjärta och hade även en fantastisk vinstprocent i tekningskategorin den gångna säsongen. Dessutom har han ofta agerat point-man i Power-Play, något han mycket väl också kan få göra i Kings.
Värsta förlust: Mike Cammalleri
I och med att Cammalleri var en del av en trade kan man ändå inte se det som en store förlust, men hade självklart varit bra för Kings om de både kunnat äta och behålla kakan. Då man tradade Cammalleri tillsammans med ett sent val I den första rundan av årets draft, fick man tillbaka valet som man använde för att välja Colten Teubert, en spelare som förväntas bli en fantastiskt bra defensiv back. Cammalleri är nu en del av Calgary Flames organisation, som hoppas på att han är en jämnbördig ersättare till Alex Tanguay.
Årets poängkung: Anze Kopitar
Kopitar vann den interna poängligan den gångna säsongen och har bara blivit bättre och bättre, och ingen kunnig hockeyfan har några förväntningar på att det ska gå sämre för honom i år. De enda som förväntar sig att Kopitars poängskörd ska bli mindre i år är ESPN som knappast har tänkt till när de gjort sin ranking. Motiveringen till detta utspel från vår sida är att ESPN förväntar sig att Kopitars kedjekamrater ska göra fler poäng och mål, medan Kopitar själv gör färre poäng och färre assist.
Årets nykomling: Teddy Purcell
Om Purcell får chansen att spela I andrakedjan tillsammans med Alexander Frolov och Jarret Stoll kommer han inte bli något annat än Kings bästa rookie för året. Han har visat stor potential och har även bevisat att han kan producera på högre nivå än i college-ligan genom att vinna priset som årets rookie I AHL förra säsongen.