The Sunday Shark 8 - Rodie wrap-up

San José Sharks rundade inatt av en sex matcher lång bortasejour med en overtime-förlust, 2-3 mot Arizona Coyotes. Totalt gick Sharks 3-2-1 vilket innebär att man är 9-8-1 för säsongen och med det 3:a i en fortsatt jämn men svag Pacific Division.

Det går inte att bli klok på San José Sharks säsongsstart. Eller vad sägs om följande?

v. 44 – 3 vinster, 0 förluster
v. 45 – 0 vinster, 3 förluster i ordinarie tid
v. 46 – 3 vinster, 0 förluster
v. 47 – 0 vinster, 3 förluster (1 i overtime)

Den resultatraden är nästan lika otrolig som att en skolelev skulle skriva idel A ena veckan för att senare följa upp dem med en massa F. Inte är det ett sundhetstecken för ett proffessionellt idrottslag i alla fall.

Bra mot de bra lagen
 

För en vecka sedan satt jag och slipade på en text om att hajarna fullbortat en ny 6 in oh-svep på bortais, precis som man lyckades med för ungefär ett år sen. Det var nämligen befogat efter att Sharks i tur och ordning besegrat Washington (3-0), Florida (4-2) och Tampa Bay (3-1) i några av årets mest övertygande insater. Men sen hade hajarna en brutal off night i Raleigh mot Carolina (förlust, 0-1, men Canes dominerade totalt) och så var det bara att glömma den saken.

Därefter följde godkända Insatser mot St. Louis (2-3) och Arizona (2-3 OT), men precis som flertalet jämna matcher tidigare under säsongen, resulterade de alltjämt i förluster. Likaväl fick Martin Jones se sig överglänst i målvaktsmatchen – först av Jake Allen och sen av Mike Smith.

Nu är San José spelledigt under söndagen och sen väntar New Jersey Devils i den första av 5 raka hemmamatcher.

Pacific Division – svagast i NHL?

Inget av de 7 lagen i Pacific Division har ännu tagit tag i taktpinnarna och satt press på de övriga. Anaheim verkar dock vara på gång och är 6-3-1 senaste 10 matcherna. Edmonton är 3-6-1 men ändå före Sharks i tabellen. Los Angeles Kings (9-9-1) skuggar tätt bakom på samma poäng som Sharks men med en match mer. Vancouver, Calgary och Arizona sladdar betänkligt och om man ser deras matcher är det få saker som tyder på att det kommer vända.

Den torftiga inledningen för San José har, då också lagen i Central Division haft problem, mindre betydelse än den borde, men om man inte börjar leverera snart, kommer Central-lagen springa iväg i Wild Card-racet..

Hertls skada vållar huvudbry - liksom offensiven i allmänhet

Mot Blues försvann Tomas Hertl från matchen utan att det gick att peka på vad som föranledde det hela. Efteråt kom informationen om att Hertl fått en smäll på sitt högra knä – samma knä som tidigare gäckat honom så och förhindrade spel såväl i Stanley Cup-finalen som i World Cup (läs även: ---> http://www.svenskafans.com/nhl/the-sunday-shark-2-how-s-hertl-558049.aspx).

Hertl skickades hem till San José för röntgenundersökning och oron är överhängade om hur länge han tvingas bli borta den här gången. Ett par veckor, åtminstone, lyder de aktuella rapporterna, men man befarar ju det värsta eftersom det är ett och samma knä som ställer till det.

Liksom Hertl (som ändå sett lovande ut i spelet) har hela San Josés forwardscore haft fortsatt svårt att hitta nätet att 4+5. Joe Pavelski är etta med 6+9 = 15 men han har varit allt annat än den force han brukar vara.

Inte heller Pavelskis ständige radarpartner Joe Thornton har gått att känna igen. Han har färre framspelningar som resulterar i målchanser för kedkamraterna och själv har Jumbo utgjort ett föga stort hot offensivt. Endast 2 mål, varav en puck i nätet (det andra var ett fall av tripping framför tom målbur), är för svagt.

Totalt har San José gjort 41 mål och med det har laget som var trea i den kategorin 15/16 har endast två lag – Buffalo (33 mål) och Ottawa (40) - bakom sig. Sharks har å andra sidan bara släppt in 42 mål men det är mycket tack vare att backarna inte släpper till mycket. Paul Martin hade det tufft i de första 7-8 matcherna men nu har han tuggat igång så sakta och .

Prospects kan få chansen

Även Melker Karlsson är skadad (lower body) och blir borta ett par veckor. I hans och Tomas Hertls frånvaro väntas ytterligare någon yngling från AHL kallas upp. Eftersom ledningen inte tycks vilja pröva Barclay Goodrow i en bottom six-roll, ligger Nikolay Goldobin eller Daniel O’Regan närmast till hands. Båda har 11 poäng på lika många matcher men de två ger helt olika alternativ. Kallas Goldobin upp spelar han antagligen LW antingen med Thornton eller Couture, medan O’Regans eventuella bidrag skulle vara som center i fjärdekedjan.

Det kan naturligtvis också bli så att Timo Meier kallas upp. En betydande del av Sharks supporterskara har skanderat #TimoTime enda sen han var tillbaka från sin körtelfeber, men vad de då glömmer bort är att det kan ta tid att återhämta sig fullt från sjukdomen. Enligt personer som följer San José Barracuda närmare, jobbar Meier fortfarande med att anpassa sig till timing och tempo. Han ligger ju månader efter i förberedelserna så det är inget konstigt med det. Chanses kommer, och det vore ett misstag att kalla upp Meier för tidigt och riskera ett bakslag, tycker jag.

San José kommer hur som helst inte kunna dominera down the middle som man tidigare kunnat, oavsett om det blir Marleau som spelar tredjecenter och Chris Tierney som fjärde (absolut att föredra), eller Tierney som 3:e och O’Regan som 4:e (en chansning).
   
Veckans tre stjärnor:

1. Marc-Edouard Vlasic (2G, 1A, 5 +/-) 
Pickes levererar vecka efter vecka och har börjat presentera sig även i poängkolumnen. Får motståndarnas stjärnor att blekna.

2. Tommy Wingels (3G, 1 +/-)                                             
Wingels har fått utstå mycket kritik länge, men i ett lag som inte gör mål, räcker det med 3 på 6 matcher för att hitta in på den här listan.

3. Aaron Dell (1 L, 32 saves, 97% save pct)                    
Visade mot ett ungt och rappt Carolina att han ska matchas oftare.

Inte ens nära: Mikkel Boedker (0P, -2 +/-)                              
Ser alltmer vilsen ut i sitt nya lag och är en bidragande orsak till att Peter DeBoer fortsätter snurra sin forwardstombola. Boedker har fått en del istid nere i fjärdekedjan och det var inte riktigt det som var tanken för årets statement signing.

Det blir inga corsi-charts utan de återkommer nästa vecka. Istället följer de totala corsi-siffrorna för 16/17 San José har mattats av en aning i den här kategorin och har ingen spelare på top-40 totalt i ligan. Donskoi, Ward och Vlasic är på gång. Dillons helomvändning är största överraskningen.



Källor:
http://www.sharks.nhl.com
http://www.nhl.com/stats/enhanced?navid=nav-sts-adv
 
 
 
 
 
 

Victor Dahlgrenvictortgk90@gmail.comGarrincha_902016-11-21 00:10:08
Author

Fler artiklar om San José