Julio Velazquez klar för Zaragoza
Julio Velazquez - ny tränare för Real Zaragoza. Foto: El Periodico de Aragon

Julio Velazquez klar för Zaragoza

Zaragoza är med ny tränare, och den här gången har mannen i fråga lika många z:an i namnet som klubben.
Julio Velazquez, heter han.
En 42-åring från Salamanca som vetat att han skulle bli fotbollstränare sedan han var i tonåren, och som blev tränare för ett ungdomslag (San Nicolas) redan då han var 15. Velazquez lade all tid han hade över på att fundera på olika system och vilka spelare som passade in var i dem.
Han beskrivs som väldigt detaljorienterad och sträng - och som taktiskt flexibel.
Julio Velazquez vill, till skillnad från Fran Escriba, inte bestämma sig på förhand för en formation och sedan tvinga in de spelare som finns att tillgå i den, utan föredrar att skruva ihop sina uppställningar baserat på det material som finns att tillgå.
Det sägs att han har låg tolerans för fåfänga och annat trams - och att han då och då kommit på kant med de av sina spelare som ser sig själva som alltings mittpunkt men som han uppfattar mer som ett vulkanutbrotts eller en tsunamis epicentrum. 
Det är där, i fåfängan och megalomanin som olyckan börjar.
Och det låter väl bra.

På Real Zaragozas hemsida skriver man att Julio Velazquez "trots sin unga ålder har stor erfarenhet". 
Tja. Som 26-åring tog han över Valldolids ungdomslag, och blev huvudtränare för Poli Ejido i tredjedivisionen vid 27.
Året därpå plockades han upp av Villarreal, där han på en säsong gick från att träna Villarreal C till Villarreal. 
Murcia, Betis, Alcorcon och Alaves återfinns också på hans spanska ligan-meritlista.
Men han har inte bara studerat Zaragozas olika motstånd i det egna landet, utan också redan varit ute i Europa och scoutat.
I Portugal har Julio Velazquez tränat Belenenses, Vitoria Setubal och Maritimo de Madeira, i Italien hade han hand om Udinese ett år och i Nederländerna fick han det otacksamma, men väldigt Zaragozaaktiga,uppdraget att rädda Fortuna Sittard från att åka ner i tredje divisionen. De låg långt under strecket då han tog över, och med två omgångar kvar var kontraktet klarat. Velazquez valde dock att inte utnyttja den option på att förlänga sitt avtal vid utfört ärende.
Han ville tillbaka till Spanien.
Och här är vi nu.

Här om kvällen presenterades Julio Velazquez på La Romareda.
- Jag är den lyckligaste mannen i världen som hamnat här, sa han - och berättade att han inte tvekat en sekund då Zaragozas sportchef Juan Carlos Cordero kontaktade honom.
Det här projektet är precis det som kan definiera honom som tränare, samtidigt som han är väl medveten om att det är sjutton män som kastats ut genom bakdörren med huvudet före innan honom.
Velazquez ägnade dygnet som gick mellan telefonsamtalet från ledningen och presentationen med att titta igenom alla matcher Zaragoza spelat i år och ta anteckningar.
- Jag ser en enorm potential i truppen, sa han. Jag skulle vilja hävda att det är en av de starkaste i divisionen. Jag har diagnosticerat vad jag tror gick snett med den förra tränarstaben, men det vore inte lämpligt att ta upp det här med tanke på hur allt slutade. Och jag vill inte tycka något om hur andra arbetar,  jag vill bara understryka att jag tror jag sett var det gått snett - och vad man kan göra åt det. 
Det första steget är att återskapa en känsla av stark identitet, fortsätter han och berättar att han tänker lägga all sin energi på det.
- Zaragoza är ett lag fullt av stora karaktärer och av mod, säger han. Det är en enorm ära att få en chans att göra något med det här laget.


Julio Velazquez har skrvit på ett avtal som sträcker sig fram till 30 juni 2024 - med möjlighet att förlänga ytterligare två år (eller, mer troligt till november 2024) vid en lyckad säsong eller avancemang.

Jag vet inte mycket om den här mannen - men det jag läst och det han säger gör mig...nyfiken.
Så från ett novemberkallt Norrköping önsskar jag honom varmt välkommen.

 

Nina Månsson2023-11-23 17:24:00
Author

Fler artiklar om Zaragoza