Lagbanner
Bundesliga bland entusiaster och kverulanter

Bundesliga bland entusiaster och kverulanter

Då är den tyska kulan i luften igen. Ett fantastiskt tillfälle som Bundesliga har fått att marknadsföra ligan.

Viasat laddar upp med Bundesliga studio hela helgen. Där sitter dom Ola, Erik och Martin och pratar tyska ligen istället för engelska. Mitt i tragedin är det trots allt trevligt att det just är Bundesliga denna i Sverige undanskuffade storliga som nu får plats i strålkastarljuset. Det är som det är och som Juanita Fränden skrev i bladet bättre med denna fotboll än ingen fotboll alls. Precis så är det och varför just idrotten skulle offras mer än övrig än andra kommersiella näringar är obegripligt. Där klämmer tydligen skon för vissa "andra kommersiella verksamheter". På något sätt har denna gruppering tagit sig lite utrymme i debatten, de flesta som gänget i studion igår nämner det i en lite trött bisats och sen pratar vi fotboll.

Hur var det då att se fotboll utan publik? Jag upptäckte faktiskt vissa skillnader som inte bara var negativa. Mindre gnäll på domarna var en sådan effekt. Färre som låg och vred sig efter kollisioner. ja nu är det inte lika vanligt som i t ex Spanien och Italien i vanliga fall heller , men så få överdrifter är det inte i vanliga matcher. Jag gissar att det är enklare att bete sig som ett svin med en vild och berusad läktare i ryggen helt enkelt. Mainz vändning igår mot Köln hade blivit betydligt svårare tror jag om Köln haft sin publik till hjälp, nu var det bara att spela på, gör dom två mål kan väl vi också sätta några baljor.

Kanske kommer detta ändra på sig när spelarna vänjer sig men jag tror att vissa psykologiska effekter av att spela utan publik kommer att bestå.

I studion fick matchen beröm som den dittils bästa under helgen och Mainz tyckte experterna spelade bra men lite naivt.Så sant , Beierlorzer är en tysk tränare med taktiken bara vi gör ett mål mer än motståndarna vinner vi.Snäpper bätte taktik än föregångaren Sandro S, släpper vi inte något mål, kan vi inte förlora. Tyska tränare håller tyvärr överlag skrämmande låg nivå och den trenden är svår att vända när klubbarna värnar inhemska tränare.

Över till något roligare, våra målvakter. I studion fick vi höra att Florian Muller stod i mål för att Robin Zentner är skadad och det stämmer kanske på sätt och vis. Men när säsongen startade var Muller första slips och Zentner tog chansen efter att Muller fått en skada. Vem av de två som står i mål är helt egalt, två fantstiskt duktiga målvakter och jag är helt trygg med båda. Problemet är att de match efter match tvingas till halsbrytande räddningar för att utespelarna slarvar titt som tätt. Eller beror det på att Beierlorzer inte kan sätta ett försvarsspel? Båda Mainz målvakter skulle vara givna förstemålvakter i det svenska landslaget.

Offensivt var det roligare men effektiviteten var svag, men då saknade Mainz också Mateta som nu var avstängd. Robin Quasion gjorde en av sina anonyma matcher, de kommer då och då. De som anser att Quasion ska spela i en större klubb glömmer det. Bäste utespelaren i Mainz, Pierre Kunde. Kundes mål var underbart och med tanke på det bråk som varit mellan honom och Beierlorzer ska den senare vara glad åt att han tagit Kunde till nåder. Långsinthet är en dålig egenskap.

Fortsättningen blir tuff, men matchen mellan Dusseldorf och Padderborn var riktigt usel. Två helt igenom urdåliga insatser. Vi hoppas de fortsätter på den inslagna vägen.

Bengt Kleijn2020-05-18 13:44:00
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....