Lagbanner
Glädjen är att vinna mot Bayern

Glädjen är att vinna mot Bayern

Jag har sett Mainz besegra Bayern en gång tidigare och det bör ha varit hösten 2011, tror inte någon av onsdagens hjältar spelade då även om Nico Bungert skulle ha kunnat vara med i truppen. Det var alltså inte med någon större tillförsikt man satt sig i soffan för att följa matchen.

Martin Schmidt kom med en speciell anti-bayern taktik. Fembackslinje för att kunna ge understöd i pressen mot Robben och Ribery. Loris Karius gjorde de nödvändiga paraderna i första halvlek, ett par riktigt bra skott fick bayern på mål. Balogun och Alexander Hack lyckas med sina våghalsiga brytningar. I övrigt kommer inte de tyska mästarna speciellt ofta till avslut och när Malli ofrivillgt släpper förbi sig bollen till Jairo vid ett anfall från höger tar vi ledningen. Det har då gått 26 minuter av matchen och man vet att det är nu det börjar.

Scmidts mannar gör ett bra jobb resten av halvleken och man känner att de tyska fotbollsblickarna nu vänds mot Allianzarena. Nico Bungert får gå ut, han har nyligen kommit tillbaka från skada och ersätts av den defensiva mittfältaren Danny Latza. Latza tillsammans med Baumgartlingar och Frei på det sittande mittfältet får nu hjälpa ytterbackarna Donati och Bussman att stoppa Bayerns yttrar.

Trots att Bayern har allt mer boll blir det inte så många heta chanser. Fram tills den bäste hos motståndarna Robben kommer fram i mitten och ställer Karius med ett bra skott i 64e. Då har redan Thomas Muller blivit inbytt och vi vet att detta ska vara tecknet på att det är allvar. Mainz fortsätter det perfekta försvarsarbetet även om trycket är rätt hårt finns intentioner till kontringar. En tio minuter från slutet får Christian Clemens ett mycket bra läge men skjuter ett otroligt snett skott. Yunus Malli har blivit utbytt redan i 60e och in har Cordoba kommit. I den 86e på en ny kontring får Cordoba chansen och gör det avgörande målet. Bayern får några chanser till att skapa något men det är ingen riktig fara och segern är ett faktum.

Den total glädjen infinner sig för Martin Schmidt, för laget och för oss supportrar. Även en del andra lags supportrar mår rätt bra. Det man känner efter en sån här seger, det man känner när Cordoba gör mål är obeskrivligt. Det är sådant supportrar till de stora lagen aldrig får uppleva. Det är sådana ögonblick man kan plocka fram flera år senare, en historisk match för Mainz. Den första hemmaförlusten för Bayern och som en av deras svenska fans uttryckte det efteråt "man blir förbannad". Så kan det vara för vissa, en förlust på hemmaplan på en säsong och man blir förbannad. Vi supportrar liksom våra lag lever i skilda världar.

På söndag är det ny match. Hemma mot Darmstadt och inget är givet, det vore snarare rätt typiskt om det "lilla" laget Darmstadt vinner den matchen.

Bengt Kleijn2016-03-04 15:46:03
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....