Lagbanner
Läget i Mainz

Läget i Mainz

Nu I helgen drar Bundesliga åter igång och jag tänkte sammanfatta det aktuella läget hos Mainz. Hösten gav det röda laget hela 24 poäng, vilket ger en mycket god platform för fortsättningen. Jag brukar kalkylera med att 38 poäng krävs för nytt kontrakt utan kvalspel och dit är vi redan på god väg.

Hösten
Inledningen av serien var inget vidare, första omgången gav en förlust mot Ingolstadt och därefter var det en rad tuffa möten. Positivt var bortasegern mot Gladbach och utklassningen av Hannover (3-0) på hemmaplan. Perioden 23/9 - 24/10 gav endast gav endast 3 poäng på 5 matcher, och den segern kom efter att Darmstadt missade en straff på övertid. Efter det kom en period mot "enklare" motstånd som mainz utnyttjade 6 matcher i följd utan förlust och 12 inspelade poäng. Avslutningsvis en trist 2-0 förlust borta mot ett duktigt Hertha, men en sämre offensiv insats har jag aldrig skådat från Mainz. Totalt en fin höst poängmässigt från 05.

Spelet
Martin Schmidt är nu varm i kläderna och frågan är hur han har präglat laget. Helt klart är att traditionen från Klopp och Tuchel åter är installerad. Mainz spelar kontringsfotboll och de offensiva spelarna är små och kvicka. Schmidt känns mer som Klopp än som Tuchel, en inspiratör snarare än taktiker. Hans positiva attityd är bra i detta ständigt ungdomliga lag.

Spelarna
Då motståndarna ofta tillåts ha mycket boll blir försvarsspelat viktigt. Loris Karius har gjort en fantastisk höst i målet och har varit vår klart viktigaste spelare. Stefan Bell är något mindre dominant i år än vad vi vant oss vid, men backlinjen är relativt stabil med Brosinski, Bungert och Bengtsson på de övriga positionerna. Den sittande mittfälteran Julian Baumgartlinger har varit bra och det är tacksamt att han valde att stanna kvar i Mainz. Framåt har det varierat, Malli och Muto inledde säsongen strålande med i på slutet av hösten var det andra spelare som dominerade offensiven, inte minst Jairo var duktig.

Transferfönstret
Yunus Malli ser ut att vara förlorad och det är Tuchel och Dortmund som är adressen. Frågan är om han går nu eller om det blir till sommaren. Det handlar om att hitta rätt ersättare, Takashi Usami från japan kan vara ett intressant namn. Vår japan Muto har börjat kallas för Japans Messi och ManU ska ha varit intresserade. Muto är än så länge långt ifrån Okazaki i spelklass och hur han ska klara omställningen till PL och en toppklubb är för mig svårt att förstå.

Säsongens Bundesliga
Det har varit en enormt spännande inledning på detta spelår och i bottenskiktet ser det helt öppet ut. Nykomlingarna Darmstadt och Ingolstadt har tagit för sig, och speciellt Darmstadt är roliga att se med en anfallsglad fotboll. Tungt för klubbar som Bremen och Hannover, där det senare laget dock verkar aktivt på spelarmarknaden. Hoffenheim har inte lyckats täppa hålen efter sålda spelare och detta kan vara början till slutet för laget från lilla Sinsheim. I toppen är det överlag de väntade lagen med ett undantaget Hertha, lyckas Berlinarna ligga kvar på topp 6 placering har man gjort en fantastiskt bra säsong. Bäste svensk i Bundesliga är Oscar Wendt och han spelar inte i blågult!

 

Bengt Kleijn2016-01-22 11:43:27
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....