Mainz tvålade dit Stuttgart!

Det har varit en tung period för Mainz. Efter raset mot Köln där Mainz tappade 2-0 till förlust har jag sluppit se förlusten mot Frankfurt och sömnpillret 0-0 mot HSV. Känslan har funnits att Mainz har gett upp säsongen vilket har hänt förut när nöjdheten tagit överhand.

Nu kom tack och lov ett taggat Mainz till ett sargat Stuttgart. Hemmalaget förlorade i förra omgången med 6-2 borta mot botten kollegan Bremen. Christian Gentner ger dock Stuugart ledningen redan efter 6 minuter på ett hårt instickspass där de något osynkade Mainz backarna inte är med på noterna. Vi tar dock omgående över matchen och vårt mittfält är som ofta denna säsong myckat spelskickliga, vinner boll och levererar snabba uppspel.

Spelaromdömen
Loris Karius, vår målvakt är chanslös på ledningsmålet. Han räddas vid ett senare tillfälle av en försvarare när han gått bort sig på ett inlägg men i övrigt stabil.

Backlinjen Donati-Bell-Bungert-Bussman, Donati kretiv och skicklig framåt men en stor säkerhetsrisk, jag föredrar Brosinski. Firma Bell och Bungert inte världens två snabbaste innerbackar men bra huvudspel och med rätt positioner fungerar det tillfredsställande.

Defensiva mittfältet Frei och Baumgartlinger, det är kul att storvärvningen Fabian Frei får spela från start tillsammans med Baumgartlingar är det oftast enkelt att prestera och det fungerar bra matchen igenom.

Offensiven, Clemens-Malli-Onisiwo--Cordoba med Malli åter på spelhumör fungerar offensiven föredömligt. Anfallen kommer hela tiden i nya vågor med snabba inspel från kanterna varvade med fräcka egna företag. Stuttgarts backlinje hade en jobbig dag.

Tillbaka till matchen
Malli kvitterar i den 37 minuten efter snabbt anfall signerat Bussman, den franske ytterbacken är tycker jag matchens bäste spelare och det kommer inte att vara någon större chans för Pierre Bengtsson att ta sig tillbaka in i laget. Mainz fortsätter med sina snabba omställningar och jag känner i andra halvlek att det kan bli många mål för Mainz. Så överlägsna är vi. I den 53e tar vi ledningen via Cordoba och sedan kan det bli hur många mål som helst med Mainz slarvar en del i avsluten. Spiken kommer i 77e då Cordoba löper loss och frispelar Onisiwo som inte missar öppet mål.

Karim Onisiwo 24 årig Österikare kom från Matterburgs på nyåret ser ut som ett bra tillskott på vänsteryttern. Vi saknar inte spelare på den positionen men med de Blasis och Jairo finns det flera alternativ. Högeryttern Christian Clemens är nu permanent Mainz spelare efter att optionen från Schalke är betald. När det gäller optioner återstår att lösa Cordoba från Sevilla vilket lär bli dyrt.

Stuttgartfansen var inga roliga förlorare, de stormade planen och attackerade egna spelare. Det var obehagliga bilder som utspelades, när larviga maskerade tyska män intog gräset. Det känns som vi talar på tok för litet om våldet i Tyskland, det pyr under ytan på främst många av de s.k. traditionsklubbarna. Ett uttryck som bara finns i Tyskland och som mest betyder att laget kommer från en större stad.

Det mesta tyder nu på att Stuttgart lämnar serien efter Darmstadts bragdvändning i Berlin. Kul att lillebror söderifrån klarar sig kvar, inte många som trodde det inför säsongen.

För Mainz återstår hemmamatch mot Hertha, det blir minst en 7e plats och kvalspel till Euroleauge. Det kvalet gick åt skogen för två år sedan, så en avslutande vinst skulle sitta bra. Vad klubben vill vet jag inte riktigt men jag vill se Mainz i gruppspelet nästa år även om det kräver en lite större trupp.