Lagbanner
Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....

Det blev ett tumult när den Saudiarabiska regimen invaderade golfen men mycket snart var det förbundsgubbarna som lade sig platta på marken. Ingen reagerade så mycket när Ronaldo som sista utväg valde Saudi-ligan, men det var som vi ser bara början på syndafloden eller fotbollens förgyllda pensionärstillvaro. Superligan kan slänga sig i väggen, den Saudiska ligan känner inga ekonomiska begränsningar.

Nu köper Saudi i princip vem som helst, 
* Spelare som inte är helt nöjda med sin situation, 
* De lite äldre ofta kontraktslösa
* Unga spelare som har en dipp i karriären

De löner de erbjuds är skyhögt över vad de någonsin tjänat tidigare och mer än vad som är möjligt med europas regelverk. De kommer till en liga som förvisso är stor i hemlandet, typ allsvenskan tänker jag. Krydda den med Benzema, Mane, Henderson etc etc och vad är det vi får? Kommer de inhemska spelarna finnas kvar, blir det maxkvoter på antal utländska spelare och framförallt kommer övriga världen börja följa denna liga?

För det är givetvis det som äe meningen att flytta fotbollens fokus till Saudi-Arabien, man köpte Newcastle men ett konservativt regelverk hindrade Saudierna från att satsa fullt ut. Kommer man överhuvudtaget bli kvar i Newcastle när man har bättre spelare i den egna ligan?

Jag har sett kommentarer som att detta är nya Kina, ett övergående fenomen. Målsättningen är helt annorlunda man vill ta över fotbollen, göra sin liga till Världens bästa och låta Europa leka sin egen sandlåda med FFP regler och ägarkontroll. Saudierna kommer att välkomna de amerikanska ägare och riskkapitalister som idag satsar sina förmögenheter på europeiska topplag. De kommer i de flesta fall följa pengarna och TV-publiken. Tanken är på sikt att utländskt kapital ska köpa egna lag i Saudi.

Förutom England har de europeiska ligorna t ex Bundesliga det största intresset och de största intäckterna från den inhemska publiken, en uppförstorad version av den svenska. I Spanien har superliga klubbarna Real och Barcelona återigen mest att förlora, väljer de största spelarna andra klubbar förlorar de sin ställning. jag tror att ligorna i Tyskland, Spanien och Italien med stort fokus på det inhemska intresset kommer klara konkuranssen bra. Det är de allra största lagen som tappar, därför att de har flest utländska flyktiga följare. 

Det är på toppen det blåser hårdast och PL är ligen som har mest att förlora, när de bästa afrikanska och asiatiska spelarna lämnar landet försvinner också en stor del av ligans gigantiska TV-intäckter. PL blir återigen gamla härliga TipsExtra ligan med mer fokus på engelska spelare- och den skandinaviska publiken kommer givetvis att stanna kvar.

En fråga jag ställer mig kan/bör Europa hålla fast vid FFP? För det är ytterst regelverket som hindrar Europa från att ta upp kampen med nya ligor, tar man bort FFP kan de riktigt kapitalstarka klubbarna som City och PSG behålla de bästa spelarna i Europa, behålla TV intäckterna och behålla fotbollens herravälde. 

Man kan/bör ställa sig frågan om det är rimligt att Europas största ligor dominerar fotbollen men det är knappast ur ett fotbollsmässigt perspektiv att det är Saudi-Arabien som är fotbollens Mecka.

Utan tvekan är det en spännade tid vi lever i, det unkna försöket med en Superliga är nu ännu mer nedgrävd och de nya oljeekonomierna dominerar. 
man får drömma sig tillbaka till Abramovitch glansdagar för den engelska fotbollen.

För mitt Mainz spelar allt detta mycket liten roll, Saudi har inte visat något intresse varken för Anton Stach eller Stefan Bell och jag kommer snart att skriva en artikel om vårt transferfönster.

Väl Mött!

Bengt Kleijn2023-07-25 08:49:06
Author

Fler artiklar om Mainz 05