Lagbanner
Vårsäsongen har startat lovande!

Vårsäsongen har startat lovande!

I ett kylslaget Europa har nu Bundesliga åter dragit igång. jag är inte alltför förtjust i kyla och fotboll. Uppväxt med vintersporter är jag hellre i skidspåret än på en fotbollsläktare vid minusgrader. Hemma i Tv soffan är dock fotbollslivet trevligt när snöstormen viner utanför stugknuten. Igår när vindarna blåste Mainz väg var det extra njutbart.

21 poäng blev det under höstsäsongen. Ett normalt resultat för ett Mainz som brukar starta rätt starkt. Svackan brukar tyvärr infinna sig under höst eller tidig vår men denna säsong har varit jämn utan fantastiska toppar än så länge. Under hösten har vi fått se ett Mainz som utvecklat passningsspelet jämfört med förra säsongen. Tränaren Sandro Schwarz som tog över sommaren 2017 började extremt defensivt. Han placerade ut 3 defensiva mittfältare framför fyrbackslinjen och därmed var arvet från Klopp förpassat till historeiboken. Förra säsongen var spelmässigt på många vis ett lågvattenmärke men kontraktet säkrades och spelartruppen blev alltmer värdefull. Sommarens försäljning av Abdou Diallo til Dortmund inbringade 28 miljoner euro och vi tackade nej till ett bud på Gbamin på samma nivå. Den nya sportchefen Schröder inhämtad från Bremen har startat mycket bra med köp av unga utvecklingsbara spelare och på Diallo en rekordförsäljning för Mainz.

Till denna säsong kom ett flertal nya spelare, där strikern Mateta från Lyon var en rejäl investering. Mateta stor och teknisk har nätat 6 ggr den här säsongen och bildar nu anfallsduo med svenske Robin Quaison. Det man såg från start i höstas var att Mainz började hålla bollen inom laget, bra passningsspel men ofta ganska uddlöst. Den 7 man starka defensiven håller ofta ganska tätt men missar ibland markering särskilt inlägg från motståndarnas högerflank har ställt till oreda. Schwarz har för att göra fler mål spelat med 2 anfallare och en offensiv mittfältare, kantspelet är därmed inte prioriterat.

Bakom Mateta och Quaison spelar vanligen Jean-Paul Boetius ny från Feyenord, denna anfallstrio har fungerat bra med Mateta som spets. En nyckel till ett allt bättre spel är att laget är satt, få byten mellan matcherna. Det defensiva mittfältet består nu av Gbamin, Latza och Pierre Kunde. Gbamin är inte alltid mentalt närvarande och det ryktas om Arsenal, hög potential men mycket slarv. Latza nyss tillbaka från skada och nu även Holtmann på gång gör att det finns alternativ. I backlinjen finns från höger Brosinski, Bell, Niakhate och Martin. Nye Moussa Niakhate brytningssäker men samarbetet med veteranen Bell har fungerat sådär, nu fick Alexander Hack spela istället igår och möjligen är det Hack och Bell som kommer spela ett tag nu. Aaron martin från Espanyol mycket bra offensivt lite osäker i defensiven. men totalt ett riktigt spännande lag. Lägg därtill ligans bästa målvaktsbesättning. 4 st målvakter! Florian Muller, Robin Zentner, Jannik Huth och Rene Adler. Våra målvakter har varit bra och stolparna har varit deras bästa vänner.

Det finns fog för en del optimism. Lite stadigare markeringsspel och fortsatt kreativ utveckling längst fram så finns ett fin potential i det här laget.

Igår räckte det till bortaseger mot Stuttgart en trygg 3-0 ledning förbyttes till nervdaller de sista 10 med 2-3 och rop på straff ( det var ingen straff). men givetvis väldigt onödigt. men fram till dess 80 fina minuter mot ett taggat Stuttgart. Firma Hack & Bell var ett kassaskåp och Quaison lysande. ( Pop Janne byt ut Sebbe nu). Zentner som varit väldigt bra under hösten fick nu flytta på sig för Florian Muller och Muller är nog med en hårsmån nr1.

Vad att säga om ligan i övrigt. Kul med kampen däruppe Dortmund och även Gladbach har imponerat. Dortmunds anti Buyern klausul gillar vi. I övrigt är ligan ganska slätstruken, inte dålig men mycket mellanmjölk. Leverkusen och Schalke misslyckas, Hertha är som ett av två östlag en besvikelse, det andra Leipzig är ett frågetecken. Det är botten som är mest spännande som vanligt. Dusseldorf har kommit igång rejält och nu är det nervöst för många lag. Hannover riktigt dåliga och Nurnberg har fått dålig utdelning. Det blir en nagelbitare!

Bengt Kleijn2019-01-20 15:12:41
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....