Matchrapport Sverige – Paraguay 1-0 (0-0)

En ödesmatch för båda lagen slutade med svensk seger. Resultatmässigt var det en jämn match men svenskarna hade mycket boll under matchen och till slut kunde Fredrik Ljungberg nicka in 1-0 till Sverige. Paraguay kämpade väl men det räckte inte. Ett besviket Paraguay har en avgörande match kvar mot Trinindad & Tobago. En viktig match för gruppen, utan betydelse för Paraguay.

Efter 1-0 förlusten mot England på ett snöpligt självmål var spelarna i Paraguay taggade. Roque Santa Cruz sa i en interjuv att man skulle ut och spela som om det vore sista gången. Folket i Paraguay, presidenten men framförallt spelarna var segervissa. Det var även Sverige som började bäst när domaren Michel blåste igång matchen. Redan efter tre minuter blir Caniza varnade efter att ha fällt planens gigant Ljungberg. Under matchen sju första minuter skapade Sverige många fler chanser medan Paraguay var tvungen att försvara sig. Annars hade Roque Santa Cruz ett mycket bra läge omarkerade men blåstes av för offside. Den var korrekt dömd men där visade Santa Cruz sin skicklighet. I den 18: e matchminuten nickar Valdez och får en hörna som blir farlig men nickas bort av det svenska försvaret.

När Paraguay hade boll inne i Sveriges område låste det sig för de. Chanser slarvades bort, dåliga inlägg men framförallt saknades skärpan i avsluten. Sverige saknade också skärpan men efter nästan 30 spelade minuter hade svenskarna betydligt mer bollinnehav än Paraguay. Enligt FIFA's statistik hade Sverige 60% bollinnehav, Paraguay 40%. I den 40: e minuten skjuter Nuñez lite utanför målet, en av de få farliga målchanser som Paraguay lyckades skapa. Sverige fortsatte att skapa chanser, Ibrahimovic hade ett bra läge men fick aldrig till ett bra avslut. I det här läget måste Paraguays lag ha tackat högre makter men framförallt målvakten Bobadilla som räddade Paraguay kvar i matchen. Domaren Lubos Michel blåste sen av första halvek utan tilläggstid.

Till den andra halveken byttes Ibrahimovic ut och in kom Allbäck. För Paraguay är Allbäck en okänd dussinspelare och man var nog glada att slippa Juventus-proffset. Spelarna i Paraguay kom ut med en helt ny energi till andra halvek och skapar på en gång farligheter under matchens fem minuter. Sverige hade svårt att hänga med. Teddy Lucic blir varnde efter drygt 3 minuter in i den andra halveken efter att ha fällt Haedo Valdez. Dock förstärker Valdez oerhört mycket. Frisparken blir inte så farlig och det svenska försvaret kan nicka bort den. I den 50: e minuten får Paraguay en ny varning, den här gången är det Tjuren Acuña som får Michels gula kort. I det här läget såg det bättre ut för Paraguay men svenskarna skulle återigen ta grepp om matchen. I den 57:e minuten blir Allbäck avblåst för offside i ett mycket bra läge. Reprisen visar att domarteamet hade fel! Och inte skulle det bli bättre för Paraguays försvar när Allbäck skapar en ny farlighet några minuter efteråt. Allbäck springer fri varpå målvakten Bobadilla rusar ut för att störa men Allbäck lobbar över målvakten. När Allbäck ska sätta in bollen lyckas Caniza rensa undan den och får en frispark med sig då domaren tycker att Allbäck knuffat försvararen.

Förbundskapten Ruiz genomför ett byte i den 61: a minuten då Riveros bytts ut och in kommer Dos Santos. Bara nån minut senare byter Ruiz ut nationalidolen Santa Cruz och ger Lopez chansen. Trots byten fortsätter Sverige oroa i det paraguayanska försvaret, ibland får Paraguay till ett farligt läge men det är fortfarande Sverige som dominerar. Hade inte det varit för dålig skärpa i avsluten kunde Sverige ha haft ledningen innan. När 73 minuter av matchen har spelats blir en ny spelare i Paraguay varnad: Paredes. Efter varningen börjar Paraguay få lite grepp om matchen då man i den 74: minuten tilldelas frispark i ett bra läge. Men Mellberg resar undan och Paraguay försöker återigen den här gången Valdez som försöker på sig ett lång skott utan att lyckas dock.

Dock känner spelarna att man börjar få lite grepp om matchen och farligheter skapas. Men då får Allbäck ett nytt läge att göra mål. Med ryggen mot målet får han bollen och försöker få in bollen i ett mycket farligt läge. Allbäck lyckas dock inte göra mål. I den 80: e minuten gör Paraguay ett sista byte, Bonet går ut och in kommer Barreto. Efter fem spelade minuter lyckas inhopparen Barreto att bli varnad av domaren Michel. Men så i den 89:e minuten kommer nådastöten för Paraguays landslag. Elmander håller i bollen och lägger in bollen till Allbäck som nickar till Fredrik Ljungberg som gör mål. Elmander är för Paraguay också en känd spelare som var en frisk injektion i det svenska laget. När domaren lägger till tre minuter tilläggstid blir det nervösa minuter för Sverige och frustrerande för Paraguay. Svenskarna lyckas hålla i bollen i paraguayansk område och när försvararna i Paraguay lyckas få bort bollen får man sen en frispark som man inte hinner att slå. Paraguay är därmed utslaget och har en betydelselös match kvar mot Trinindad & Tobago, Sverige spelar för fortsatt spel i VM.