Nordirland - Ungern
1 - 1

Paraguay kryssade mot Italien

Paraguay fick med sig en poäng från öppningsmatchen mot Italien i det regniga Kapstaden.

Gerardo Martino valde att ställa upp sitt landslag efter en 4-4-2-modell med Justo Villar i mål, en backlinje beståendes av Carlos Bonet, Paulo Da Silva, Antolín Alcaraz och Claudio Morel, Enrique Vera, Víctor Cáceres, Cristian Riveros och Aureliano Torres på mittfältet samt Nelson Váldez och Lucas Barrios på topp. Noterbart är att Roque Santa Cruz alltså fick starta matchen på bänken.

Det var Italien som var det spelförande laget på den regniga gräsmattan från matchens början till dess slut. Däremot saknades de riktigt klara målchanserna från de regerande världsmästarna i den första halvleken.

Paraguay fick mest jaga boll och skapade inte heller de något av större värde förrän i den 22:a minuten när man kom på genombrott. Anfallet avslutades av ett skott strax utanför straffområdet av Aureliano Torres.

Antolín Alcaraz, som nyligen värvats av Wigan, fick som sagt chansen från start i Paraguays mittbackslås och räddade sitt lag från ett mål i baken när han vid italiensk hörna akrobatiskt rensade undan bollen på volley. Om inte hade en italienare förmodligen fått tag i bollen friståendes alldeles framför mål.

Alcaraz var bra defensivt men bidrog även i Paraguays offensiva spel. Aureliano Torres slog en frispark ungefär fem minuter från halvtidsvilan som Alcaraz fick pannan på efter att ha trängt sig emellan två motståndarförsvarare och gav de rödvita ledningen.

1-0 stod sig halvleken ut och man var faktiskt nära att göra mål igen i matchminut 55 efter en dålig italiensk rensning djupt ner på Paraguays offensiva planhalva. Bollen hamnade hos Enrique Vera som provade lyckan. Däremot ingen lycka den här gången då bollen gick över och inte tvingade inbytte Federico Marchetti till något ingripande. Gianluigi Buffon tvingades nämligen avstå den andra halvleken efter att ha skadat sig.

Marchetti skulle inte heller behöva få jobba överdrivet mycket resterande tid av matchen, utan den handlade istället uteslutande om Italien och deras jakt på ett kvitteringsmål. Och man fick det. Justo Villar gör ett dåligt agerande på hörna och missar att boxa bort bollen, varpå Daniele De Rossi får foten på den och bryter ut i stor glädje med ungefär en halvtimmes spel kvar.

Förbundskapten Martino valde att byta ut Nelso Haedo Váldez för Roque Santa Cruz och senare också Lucas Barrios för Óscar Cardozo. Det nya anfallsparet skapade däremot inte ett dyft. Däremot kul att se att Cardozos skada verkar ha lindrat.

Justo Villar prövades av Italien vid ett par tillfällen under slutminuterna men fick lite revansch efter det tidigare baklängesmålet och räddade en poäng åt Paraguay – en poäng som på förhand var ganska väntad.