VM:s fem största snackisar
<b>SYNDABOCK</b><br>Robert Green var inte den enda som tabbade sig under VM 2010.

VM:s fem största snackisar

VM 2010 är till ända. Vilka utropstecken, misslyckanden och incidenter förknippar vi med detta världsmästerskap? SvenskaFans har listat fem heta snackisar vi inte kommer undan.

1. Misstagen
Sammanfatta VM 2010 med ett ord? Med risk för att låta bitter: Misstagens VM. Då syftar jag inte på arrangören Sydafrika, som motbevisade på förhand upphaussade farhågor om till exempel säkerhet och dåliga arenor. Nej, jag tänker på Robert Greens spagettiarmar. Jag tänker på Vidic, Kuzmanovic och Ghezzals lynniga armar. Och jag tänker på domarnas armar som till slut pekade - eller inte pekade - åt alla möjliga håll. Oavsett om man pratar målvaktstabbar, hjärnsläpp eller domarmisstag så fanns det något ogenomtänkt och oberäkneligt över de centrala figurernas agerande i detta VM. Och gällande diskussionen om målkameror finns det en given lösning som dödar flera problem i ett: straffområdesdomare.


2. Vuvuzelorna


Detta bisvärmsliknande vuvuzela-trumpetandet chockerade mer eller mindre alla TV-tittare den första veckan. Sen tycks det som att folk har tagit ställning. Vissa vänjde sig, vissa tyckte rentav det var ett kul inslag, andra blev bara argare. Tycka vad man vill. Jag tycker inte man behöver älska vuvuzuelan på något sätt. Men det är ett viktigt inslag i den afrikanska läktarkulturen, en läktarkultur som består av sång, glädje och allt annat än det våld som förknippas med ordet "fotbollssupporter" i Europa idag. Och inte fan ska vi beröva arrangörsnationen och hela kontinentens fans på något av det heligaste inom fotbollen bara för att kunna höra när mikrovågsugnen piper. 


3. Jabulani
FIFA spikar VM i Sydafrika, sluter alla avtal och börjar marknadsföra. Nu återstår en uppgift: att tillsammans med Adidias ta fram en bra fotboll till mästerskapet. De hade kunnat gå ner till Intersport, fylla några kassar och fakturera Sepp Blatter - det hade sannolikt fungerat bättre. Istället läggs pengar, tid och energi ner på att forska fram en av världshistoriens sämsta fotbollar. På något sätt är det ett misslyckande så fatalt att man borde kunna skratta åt saken.


4. Paul
Tala om icke-nyheter som blir stora nyheter. Bläckfiskens matvanor började som en liten rolig notis-nyhet när Tyskland gick till kvartsfinal. En dryg vecka senare var Paul världens mest kända djur. Tapas-barerna i Spanien gör klokt i att förberställa gott om Calamares Fritos.


5. Stjärnfallet
För fyra år sedan spelade de europeiska jättarna Italien och Frankrike VM-final. Italiens fiasko som regerande mästare fullbordades redan i gruppspelet med en sistaplats. Frankrike var ett mål av Malouda från en repris på VM 2002, då man slutade sist i gruppen med noll gjorda mål. Och då har vi inte nämnt kaoset utanför planen. Överlag såg många stjärnor trötta, slitna, omotiverade och frustrerade ut. Ribery, Rooney, Ronaldo... Vad hände med Fernando Torres? Var de missnöjda med fotbollen? Eller sliter det hårda matchandet i klubblagen på både huvud och kroppar för våra superstars?

¤ ¤ ¤ 
Håller Du med?
Vilka andra snackisar pratar man om?
Vad är Ditt betyg på VM 2010?

Diskutera nedan - men håll god ton!

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2010-07-12 13:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2010