Tio genombrottsmän i VM

Tio genombrottsmän i VM

När flera storstjärnor gick skadade eller svek i sommar klev ungtupparna fram. SvenskaFans har listat tio överraskningar som slagit sig in på den internationella fotbollsscenen efter sommarens VM.

1) Thomas Müller, Tyskland
Likt en kompromisslös tysk Messerschmitt har Müller stormat fram det senaste året. På två säsonger har den nu 20 år unge pojken gått från Bayern Münchens andralag till att bli ordinarie i A-laget, Chamipons League-finalist, bronsmedaljör och vinnare av Guldskon i VM. Didn't see that one coming. En av Tysklands och världens största fotbollstalanger. Spelar som en färdig 27-åring snarare än en entusiastisk uppkomling. Har snabbheten, den funktionella tekniken, tajmingen i löpningarna och förmågan att både göra mål och skapa chanser åt andra. Vann förutom skytteligan i VM även priset som VM:s bästa unga spelare, före André Ayew och Giovani dos Santos.

2) Mesut Özil, Tyskland

Efter Tysklands storseger mot Australien blev det en snabb och stor hype kring Werder Bremens lilla lirare. I U21-finalen 2009 fick vi en försmak av Özils intelligent känsliga fötter och fina speluppfattning. I detta VM tog han klivet in i den stora kostymen. Räddade Tysklands gruppseger mot Ghana med ett snyggt volleymål. En av tio nominerade till VM:s guldboll, som Diego Forlán sedan vann.

3) Keisuke Honda, Japan
Är visserligen 24 år, men tämligen okänd för den europeiska fotbollspubliken, varför han kvalar in på denna lista. Lätt hypad innan turneringen utan att någon egentligen verkade ha koll på Honda. Sköt sedan Japan vidare från gruppen med två vackra mål en minst lika fantastisk framspelning. Fantastiskt vacker vänsterfot. Har idrottandet i blodet; morbror deltog i kanot-OS 1964 och kusin Taimon är professionell wrestlingbrottare. CSKA Moskva gjorde klokt i att skriva ett fyraårskontrakt med japanen när man värvade honom i vintras.

4) Giovani dos Santos, Mexiko
Genom flera junior- och U21-turneringar har Giovani uppmärksammats och lovordats för sin fina teknik och det kvicka rycket. Liknelserna med Ronaldinho är inte långsökta. Men inte förrän i detta VM har vi fått se Giovani få chansen och dessutom prestera jämnt på en internationell nivå. Fast på bänken och i utlåningar från Tottenham - borde överväga en flytt tillbaka till Spanien. Nominerad som VM:s bästa unga spelare.

5) Sami Khedira, Tyskland
Michael Ballack borta. Hur löser Jogi Löw problemet? Han kastar in ännu en av succémännen från U21-EM. Tysklands generationsväxling har varit fantastisk - och nyttig - för landslaget. Väl bekant med flera av medspelarna gick Khedira in och satte knappt en fot fel från första matchen. Fick kröna en stark turnering med att nicka bronset till sitt land.

6) André Ayew, Ghana
Uppväxt i en riktig fotbollsfamilj där pappa Abedi är en legendar inom ghanansk fotboll var valet lätt för André. Tidigt uppmärksammad i Afrika och ledde Ghana till sensationell seger i U20-VM i fjol. Börjar mogna alltmer och ta klivet in på den europeiska fotbollsscenen med sin snabbhet, arbetskapacitet och luriga finter. Har en imponerande passningsprocent på 85% korrekta under VM. Utlånad från Marseille till franska andraligan (!) under fjolåret, där han var starkt bidragande till att Arles-Avignon tog klivet upp.

7) Sergio Busquets, Spanien
Det råder delade uppfattningar kring Busquets prestationer i VM och hans vara eller icke vara i den spanska startelvan. Han är inte heller helt lättplacerad på denna lista. Har egentligen haft ett långt succéår i Barcelona, från våren 2009 fram tills nu, som tagit honom raka vägen till en startplats i La Selección. Blev Marcos Sennas ersättare under VM 2010, och har fungerat som en viktig defensiv kugge i Spanien. Minus för det stundtals slarviga passningsspelet. Fyller 22 år på fredag.

8) Alexis Sánchez, Chile
Trots tidigt respass i turneringen har Chiles tekniker varit en av lirarna som satt färg på VM. Typsikt sydamerikansk spelstil med teknik, ryck och speluppfattning. Men sällan har man sett en spelare som kan dribbla på samma sätt i fart. Sánchez bjuder inte bara på show, han är dessutom delaktig i de flesta av Chiles faktiska chanser. En av flera Udinese-spelare som gjorde starka insatser i VM (Gökhan Inler, Samir Handanovic, Kwadwo Asamoah).

9) Gregory van der Wiel, Holland
En av Hollands mer spännande spelare hade höga förväntningar på sig inför VM. Den 22-åringe högerbacken klarade sig med beröm godkänt. Trygg med bollen, utstrålar lugn och vågade ta för sig allt mer offensivt i matcherna. Ger ett stabilt och moget intryck för sin ålder och lär inte bli kvar länge till i Ajax.

10) Fabio Coentrão, Portugal
Kom till VM med en stark säsong bakom sig i Benfica, bland annat belönad med årets genombrott i portugisiska ligan. Gjorde ingen besviken i VM. Från sin vänsterbacksposition charmade han en stor publik med sin offensivlusta och sköna vänsterfot. Fantastiskt inlägg till Almeida i 7-0-segern mot Nordkorea.

Sena erkännanden:

- Wesley Sneijder, Holland
Tog ett nederlagstippat Holland till VM-final. Offensiva spindeln i nätet. En av de bästa spelarna säsongen 2009-2010.

- Bastian Schweinsteiger, Tyskland
"Schweini" tog det sista klivet till att erkännas som ett fotbollsnamn av världsklass - som tvåvägsspelare.

- Landon Donovan, USA

Sällan har en spelare varit viktigare för ett helt landslag. Sköt på egen hand USA till åttondelsfinal.

- Diego Lugano, Uruguay
Efter Diego Forlán Uruguays viktigaste spelare i VM. Fenerbahçe får kämpa för att hålla i sin 29-åring.

¤ ¤ ¤ 
Håller Du med?
Vilka andra spelare har slagit igenom i sommar?

Diskutera nedan - och håll god ton.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2010-07-13 14:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2010