Paraguay vann till slut

Den lilla karibiska ö-nationen Trinidad & Tobago hade chansen att gå vidare till åttondelsfinal på Sveriges bekostnad. Men då krävdes det seger mot Paraguay som efter två förluster ville åka hem med en vinst.

Men Trinidad & Tobago inledde matchen bäst, en frispark i den fjärde minuten resulterade nästan i mål men Paraguays målvakt Bobadilla räddade. Det paraguayansk försvaret skulle få det svettigt de första 15 minuterna, undantag för Roque Santa Cruz nickskarv som nästan blev mål i den 8:e minuten. Men annars trodde man att Trinidad skulle dominera matchen om de fortsatte att spela på det sättet men Paraguay började komma in allt mer i matchen. Någon som minns Paraguays första match mot England? Carlos Gamarra gjorde ett självmål och laget lyckades aldrig resa sig mot England trots att man tog över matchen mer och mer mot England. Nu hade Paraguay turen på sin sida för i den 24: e minuten gjorde Sancho i Trinidad självmål efter en frispark. Nu var det karibiska laget tvunget att vinna med 3-1 mot Paraguay för att ha en chans att gå vidare. Paraguay som inte hade något att spela för kunde spela avslappnat och det märktes på spelarna. Valdez och Santa Cruz såg betydligt piggare ut än mot England och Sverige.

Paredes i Paraguay blev varnad i den 30: e minuten och enligt FIFAs regler skulle ha ha blivit avstängd nästa match men eftersom Paraguay inte gick vidare är frågan om Paredes blir avstängd i några VM-kvalmatcher. Leo Beenhakker passade på och gjorde ett byte där Avery John gick ut och in kom Jones, ett klart offensivt byte av Leo. Men bara några minuter senare gör Caniza 2-0 men målet dömdes bort för offside och den assisterande domaren tog oerhört lång tid på sig innan han vinkade för offside. Trinidad hade turen med sig men efter 38 spelade minuter hade Glen vridigt knäet och låg på plan med oerhörda smärtor. Situationen orsakades av att Gamarra i Paraguays försvar gjorde en tackling där han går på bollen först, inget fult spel men oerhört tufft. Glen ska egentligen bara ska hoppa över lite men trampar fel och därav att knäet vred sig så illa. Beenhakker tvingades göra ännu ett byte och Trinidads otur fortsatte. Samtidigt hade Paraguay medvind och i den 41: a minuten gör man ett vackert anfall där bollen klackas fram till Roque Santa Cruz. Passningen till Valdez är dock dålig men vackert anfall var det. Efter att domaren Rosetti blåst av första halvek kan vi konstantera att Paraguay tagit över allt mer och spelar som de borde ha gjort innan.

Men även i 2: a halvek börjar T & T bra bara i några minuter men sedan blir det jämnare där båda lagen turas om att skapa chanser. Dos Santos blir varnad efter nio spelade minuter i 2: a halvek, onödig sådan. Förbundskapten Ruiz gör ett byte i den 65:e minuten där Nelson Cuevas kommer in och Valdez går ut. Valdez var het men missade alldeles för mycket. Trinidad & Tobago gör också ett byte och in kom kanske Soca Warriors mest anfallsglade spelare Latapy, som kom att oroa Paraguays försvar väldigt mycket. Efter 76 spelade minuter drog han till direkt med ett långskott som dock gick över mål. Ruiz gjorde då ännu ett byte där Manzur komin och Caceres gick ut. Av alla byten som Anilba Ruiz gjort är det ett som kom att bli lyckat. I den 85:e minuten gör Paraguay 2-0 och målgörare är inhopparen Cuevas som annars gjort ett mycket bra inhopp, varit aktiv och deltagit mycket i spelet. Efter hans 2-0 är matchen defenitivt avgjord och ett sista onödigt byte görs av Paraguyas förbundskapten. Caniza får lämna planen och Da Silva får komma in och spela de resterande två minuterna plus tilläggstids. De sista minuterna försöker Trinidad & Tobago göra sitt första mål men lyckas inte. Paraguay vinner med 2-0 men Leo Beenhakkers mannar har absolut inte spelat dåligt och speciellt Latapy kom att oroa Paraguays försvar. Veteranen Carlos Gamarra har spelat sin sista landskamp för Paraguay som fick en fin avslutning på landslagskarriären. Paraguay räckte annars inte till i deta VM utan får försöka kvala in till Sydafrika 2010 om man vill ha revansch för resulataten i detta VM.

Paraguay Trinidad & Tobago 2-0 (1-0)
1-0 Sancho, självmål (25)
2-0 Cuevas (86)

Arena: Fritz-Walter Stadion, Kaiserslautern
Domare: Roberto Rosetti, Italien

Paraguay (4-4-2): Bobadilla – Caniza (Da Silva 88), Cáceres (Manzur 77), Gamarra, Nuñez – Barreto, Acuña, Paredes, Dos Santos - Santa Cruz, Valdez (Cuevas 66).

Trinidad & Tobago (4-4-2): Jack – Whitley (Latapy 67), Sancho, Lawrence, A. John (Jones 31) – Edwards, Yorke, Theobald, Birchall – Glenn (Wise 41), S. John.

Varningar Paraguay: Paredes (30), Dos Santos (55),