2015-09-08 20:45

Sverige - Österrike
1 - 4

Paraguay överlägset Slovakien

Paraguay hade inga problem att vinna dagens match mot Slovakien. 2-0 blev slutresultatet sedan Enrique Vera och Cristian Riveros påtvingat nätrassel.

Gerardo Martino ändrade formationen från 4-4-2 mot Italien till 4-3-3 där han gjorde rum för Roque Santa Cruz på topp tillsammans med Nelson Váldez och Lucas Barrios. Aureliano Torres offrades på mittfältet där Enrique Vera, Cristian Riveros och Víctor Cáceres fick spela. Försvaret var däremot intakt med Carlos Bonet, Paulo Da Silva, Antolín Alcaraz och Claudio Morel. Målvakt var Justo Villar.

Roque Santa Cruz tackade för förtroendet och vaskade fram en farlighet redan efter tre minuter. Ett skott från distans som via en touch på slovak tvingade målvakt Jan Mucha till att styra ut bollen till hörna.

Mot Italien var det Paraguay som var det avvaktande laget. I dag var det tvärtom, det var Martinos mannar som förde spelet och man bjöd på en del fina anfallskombinationer i den första halvleken.

Paraguay skapade en del vassa chanser innan man till slut fick utdelning i den 27:e minuten. Ett misslyckat uppspel av Vladimir Weiss efter inkast på egen planhalva bäddade för 1-0 sedan Lucas Barrios mellan Kornel Salatas ben spelat fram Enrique Vera som med en höger yttersida placerade in bollen i målvaktens ena hörn.

Slovakien lyckades komma in en bit på Paraguays planhalva vid ett antal tillfällen, men de sista passningarna var inte tillräckligt bra för att kunna skapa några målchanser. Det farligaste man vaskade fram under de första 45 minuterna kom på en fast situation där Salata nickade över.

Roque Santa Cruz var istället nära att dubbla Paraguays ledning drygt fem minuter från halvtid, men en benparad från Mucha förhindrade ytterligare ett mål i baken för slovakerna.

Paraguay spelade mer avvaktande i den andra halvleken, något som borde ha öppnat upp för Slovakien – men inte. Slovakien var förvånande dåligt och skapade i ärlighetens namn ingenting som förtjänade att resultera i en kvittering.

4-3-3 blev 4-4-2 sedan Gerardo Martino skickat in Aureliano Torres på planen och plockat av Nelson Váldez i den 68:e minuten. Torres presenterade sig inte långt därefter med ett långskott, dock över. Dessförinnan bjöd Enrique Vera på en nick som gick strax utanför ena stolpen.

Óscar Cardozo byttes in i minut 82 och drog direkt motståndarna till sig. Två frisparkar fixade Cardozo fram, varav en resulterade i 2-0. Bara minuter från slutet skickas den målgivande frisparken in i straffområdet där just Cardozo och mittbacken Paulo Da Silva springer in i varandra när de båda försöker komma åt bollen. Det löser sig däremot snabbt och bollen hamnar hos Cristian Riveros som inför ögonen på ett ganska slapphänt slovakiskt försvar stänker in bollen i nät.

Matchen var avgjord, men Justo Villar fick anstränga sig alldeles i slutet efter ett fint skott av Robert Vittek. Mer än så blev det dock inte och det här resultatet ger Paraguay ett riktigt bra utgångsläge inför avslutningsmatchen mot Nya Zeeland.