Lagbanner
2015-09-08 20:45

Slovenien - Estland

Inför Paraguay - Nya Zeeland

Vinsten mot Slovakien samt Italiens poängtapp mot Nya Zeeland har parkerat Paraguay på en pole-position inför den sista gruppspelsmatchen.

Efter 2-0-segern mot Slovakien har Paraguay satt sig i en gyllene position för att inte bara gå vidare till åttondelsfinal – utan även vinna hela gruppen. Vinner laget morgondagens match mot Nya Zeeland så har man definitivt säkrat förstaplatsen. Spelar man oavgjort har man fortfarande möjligheten att sluta etta, beroende på resultatet mellan Italien och Slovakien. Skulle Slovakien-Italien sluta oavgjord har Paraguay till och med råd att förlora sin match och ändå gå vidare.

För Nya Zeelands del gäller i första hand seger, även om de också kan gå vidare vid oavgjort resultat om utgången av matchen mellan Slovakien och Italien går deras väg. Efter två 1-1-matcher har det på pappret sämsta laget i gruppen alltså förskaffat sig en chans att avancera till åttondelsfinal. Vem anade detta på förhand?

Så här ser tabelläget ut i Grupp F inför den tredje och sista omgången:

1. Paraguay      2   1 1 0   3-1   4
2. Italien           2   0 2 0   2-2   2
2. Nya Zeeland  2   0 2 0   2-2   2
4. Slovakien      2   0 1 1   1-3   1

Mot Paraguay, som spelat bäst av de fyra lagen i gruppen, lär ”All Whites” däremot få det tufft samtidigt som Italien kommer att göra allt i deras makt för att slå Slovakien. Högerbacken i Paraguay, Carlos Bonet, väntar sig däremot ingen enkel match mot Nya Zeeland.

- De är en svår motståndare, precis som alla lag. Ingen ger dig någonting gratis i dessa typer av turneringar. De har mer än någonting annat gjort ett bra jobb och ingen bör undervärdera vad Nya Zeeland har åstadkommit, säger han till Fifa.com.

Vad gäller om Paraguay slutar etta eller tvåa kan vara viktigt då man vid gruppvinst undviker att möta Holland i åttondelsfinal. Då har laget en något enklare väg till kvartsfinalen att vänta, vilket är att föredra inte minst då Paraguay aldrig någonsin tidigare kommit så långt som till en kvartsfinal i ett VM.

- Vi är glada att ligga i topp men vi har ännu inte tagit det allra viktigaste steget, vilket är att ta oss vidare till nästa runda. Målet är självklart att sluta som etta. Vi måste se till så att vi inte missar den här chansen att knyta ihop gruppen, menar Bonet.

Paraguay lär förmodligen mönstra samma startelva som mot Slovakien där man dominerade med sitt 4-3-3-system. Man visade stundtals prov på vad man kan uträtta offensivt efter en mer eller mindre helt och hållet defensiv inställning i öppningsmatchen mot Italien.

En nyckelspelare för Nya Zeeland kommer att vara målvakten Mark Paston som jag förväntar mig kommer att få jobba en del med att mota bort paraguayanska målchanser. Wellington Phoenix-målvakten har tillsammans med sin backlinje spelat stabilt i de två första matcherna och önskar fortsätta på den inslagna vägen även mot Paraguay.

Andreas Eronen2010-06-23 14:39:00
Author

Fler artiklar om Paraguay