Lagbanner
2017-09-12 20:45

Shrewsbury - Southend
1 - 0

Paraguay vidare efter straffar

Paraguay vidare efter straffar

Åttondelsfinalen mellan Paraguay och Japan blev en riktig långkörare som avgjordes först efter straffläggning. Där var det paraguayanerna som fick fira.

Det är nu det gäller. Slutspelet är här, och det som skett i gruppspelet har inte längre någon betydelse. I kväll var det vinnarskallarna som skulle fram i Gerardo Martinos Paraguay och Takeshi Okadas Japan.

Néstor Ortigoza fick äran att ta Víctor Cáceres plats på Paraguays mittfält då den sistnämnde var avstängd till den här matchen. En annan ändring av tränare Martino, som dessutom var lite oväntad, var att Edgar Benítez fick chansen från start i Paraguays anfall. Benítez har nämligen som bäst fått hoppa in i matcherna i gruppspelet, men å andra sidan har ingen av de andra anfallarna i laget varit odödliga på något sätt så här långt i turneringen.

Benítez var inblandad i en situation redan i den åttonde minuten där han kolliderade med lagkamraten Cristian Riveros efter att båda spelare velat gå på ett inlägg från Roque Santa Cruz. Tack och lov verkade ingen av spelarna ha tagit allt för stor skada av olyckan.

Matchbilden i den första halvleken var som på förhand väntad med Paraguay som det spelförande laget och Japan som ligger och lurar för att sedan anfalla på kontring.

Efter en ganska tråkig inledning av matchen så började det hända lite grejer runt minut 20. Lucas Barrios lyckas vända bort sin försvarare på ett tjusigt sätt och ställs öga-mot-öga mot Eiji Kawashima. Barrios får inte önskad träff på bollen, men likväl en bra reaktionsräddning av målvakten. Två minuter därpå svarar Japan med ett långskott av mittfältaren Daisuke Matsui. Matsui får en fin skruv på bollen som tar i ribban.

Med dryga kvarten kvar av halvleken får Paraguay en hörna där bollen dimper ner hos Roque Santa Cruz som avslutar strax utanför. Inte långt därefter får Japan sista chansen innan vilan. Japanerna kommer i en tre-mot.två-situation som avslutas med ett skott av Keisuke Honda. Honda förgrymmade sig över sitt avslut som han ville ha på mål.

Edgar Benítez var inte speciellt lyckosam i matchen och fick även lämna planen till förmån för Nelson Váldez i minut 60. Néstor Ortigoza var däremot en spelare som svarade för en stark insats i den andra halvleken efter en tamare första. 25-årigen noterades för ett par fina passningar och tog sig även själv in i Japans straffområde vid ett tillfälle. Dessutom stabil i det defensiva spelet med viktiga brytningar. Trots detta byttes Ortigoza ut i den 75:e minuten. Atalanta-spelaren Edgar Barreto in istället.

Den andra halvleken saknade de där riktigt feta målchanserna även om Japans Tulio Tanaka hade en nick som via Roque Santa Cruz gick utanför målet i matchminut 62.

Paraguay försökte via ett par inlägg att få in ett förlösande mål i slutet, men samtliga visade sig bli resultatlösa.

Övertid var att vänta där Claudio Morel inledde piggt för Paraguay. Vänsterbacken hittade först Lucas Barrios panna i den 95:e minuten som tvingade Kawashima att ingripa. Två minuter senare stod Morel för ett instick till Nelson Váldez som fick till ett avslut efter att ha slängt sig fram. Återigen ett säkert ingripande av den japanske målvakten som här förhindrar en klar chans till ett baklängesmål.

Japan har gjort sig ett namn för sina frisparkar i VM efter två mål mot Danmark just på frispark. När klockan tickade upp mot 100 fick säkert flera paraguayanska supportrar hjärtat i halsgropen efter att Keisuke Honda lurat motståndarförsvaret med en låg och snabb frispark där en japansk medspelare nästan fick en tå på bollen. Justo Villar lyckades istället styra ut bollen till hörna.

Oerhört trötta spelare i den andra övertidshalvan där stora ytor fanns i mitten av planen. Japan hade den vassaste möjligheten i den 116:e minuten. Kengo Nakamura fanns efter en omställning helt friståendes i mitten av Paraguays straffområde, och hade bara inlägget från lagkamraten varit aningen lösare så hade Nakamura haft öppet mål. Istället rann farligheten ut i sanden.

Spelarna hämtade andan när Frank De Bleeckere blåste i pipan och förkunnade att åttondelsfinalen går till straffläggning.

Den neutrale åskådaren har förmodligen haft roligare stunder i livet än när denne skådat den här matchen, men dramatiken går inte att snacka bort. Ett lag skulle bli hjältar efter straffläggningen och hyllas som de som tog sitt land till en kvartsfinal i VM för första gången. För det andra laget väntar en tids sorg.

Flera bra straffar slogs av både Paraguay och Japan. Barreto, Barrios och Riveros nätade alla för de rödvita samtidigt som Endo och Hasebe förvaltade sina straffar väl. Även Yuichi Komanos straff såg ut att vara klinisk, högt upp i målet – men bollen tog i ribban.

Nelson Váldez satte sedan sin straff och Paraguay var nu i förarsätet. Keisuke Honda visade prov på nerver när han kyligt lade in den följande måste-straffen. Lika kylig var sedan Benfica-spelaren Òscar Cardozo som skickade Paraguay till kvartsfinal.

Vilka man får möta i kvartsfinalen återstår att se, men att laget stöter på riktigt bra motstånd råder det inga tvivel om. Det blir antingen Spanien eller Portugal som står på andra sidan planhalvan på lördag kväll.

Andreas Eronen2010-06-29 19:01:00
Author

Fler artiklar om Paraguay