2019-12-11 19:00

Åby/Tjureda - Sirius

Inför: Åby/Tjureda IF – IK Sirius
Filip Bringe, här iklädd VBK-dressen, gjorde Åbys historiska första elitserie-mål på Studentenas.

Trots att bara elva omgångar är spelade väntar redan nu ett returmöte. Sirius färdas mot den nya bandyhallen som ligger någonstans i den småländska vischan.

I hemmapremiären på Studenternas körde Blåsvart över nykomlingen i första halvlek, medan den andra halvleken slutade oavgjort. Det slutade då 11-4. Premiärmatchen innan hade Sirius skrällt i Västerås medan Åby blev nollade på Zinkensdamm. Sedan dess har smålänningarna samlat på sig en del viktig elitserie-erfarenhet.

Åby har dock haft det extremt tungt. Den enda poängen hittills kom i sista skälvande sekunderna hemma mot Motala i den sjätte omgången. Därefter blev det två hemmamatcher i rad med hedern i behåll: 2-6 (2-2) mot Vänersborg följt av en uddamålsförlust mot AIK. Lagkaptenen Filip Bringe är alltjämt lagets mest produktiva spelare och mannen att se upp för i Åby.

De senaste tre Åby-matcherna är dock tämligen tröstlösa. De har i den ena matchen gjort två tröstmål, blivit nollade i de andra två matcherna och sammanlagt på dessa 270 minuter släppt in hela 20 mål. Det enda laget som gjort tvåsiffrigt på nykomlingarna är dock dagens motståndare från Uppsala. Matchstarten där och då var makalös med 6-0 på blotta 20 minuter. Troligen går de gulsvarta nu in för att inte blotta sig så för de blåsvarta igen.

Victor Birgersson, hemmalagets målvakt, konkurrerar för övrigt med Anton Andersson i U21-VM-truppen. Om detta blir en match i matchen denna afton är dock högst osäkert. Senaste matcherna har man kunnat se ett mönster där Sirius-tränarna valt Erik Persson i bortamatcherna och uppsalasonen i Uppsala. En konkurrenssituation som hette duga, förresten.

Med tanke på att Oscar Qvist spelade med Unik i allsvenskan i går, och hjälpte Unik till ännu en oavgjord match mot självaste serieledarna, skulle man kunna tro att backen med den positiva utvecklingen borde stanna hemma i Uppsala. Det vore ingen vild gissning om August Elebring skulle återkomma i matchtruppen efter ett par matchers vila, men det blir visst så att unge Qvist kör en "tvådagars" ändå.

Sirius SvenskaFans får anledning att återkomma med djupare detaljer och rapporter under dagen, då undertecknad fått äran att följa med spelarbussen. Länk till reseberättelsen: https://www.svenskafans.com/bandy/sirius-on-tour-aby-610428