2019-12-08 13:15

Sirius - Edsbyn

Inför: Edsbyns IF – IK Sirius
Edsbyns Mattias Hammarström (här till höger i bild) tillbringade säsongen 2014-15 i Sirius. Individuellt blev det förvisso 29 mål då, men inget nämnvärt lyft för laget.

Inför: Edsbyns IF – IK Sirius

Ett lojt Sirius fick i onsdags erfara en lektion i Lidköping. Nu på Andra advent väntar en ny tuff prövning när Hälsinglands bästa bandylag kommer till Uppsala. Det är söndag, det är bandy, det är avslag klockan 13.15.

Efter den senaste besvikelsen tåls det att påminnas om att Sirius säsongsinledning är bättre än på många år. Efter dessa tio spelade matcher har laget ett poängsnitt på mer än en poäng per match och parkerar alltjämt på en slutspelsplats. Bortsett bottennappen i Västergötland, med undermåliga 3-18 totalt, har Blåsvart varit riktigt bra. November var klart över förväntan. 

Värt att påpeka är att IK Sirius upplaga 2019-20 redan tagit fler poäng på nio matcher än vad IKS-gänget gjorde säsongen 2015-16! Dessutom: Blåsvart har redan nu vunnit lika många matcher som på hela förr förra säsongen. Den säsongens skrala poängskörd tangerades redan i omgång sju. Klasskillnad nu mot då. Men kan det bli slutspel igen?

Årets lag är genomsnittligt yngst i serien och har all rätt att blanda och ge. Det är fler lag som gör det, som därtill är betydligt äldre. Ta bara Bollnäs som exempel, World cup-mästarna, som blandar och ger mest hela tiden trots mängder av klass och rutin på samtliga positioner. Ser man till deras rival Edsbyn, tillika dagens motståndare, verkar det dock inte slira så betänkligt. "Byn" har ångat på med sju segrar, två oavgjorda och två förluster hittills. Bollnäs vann å andra sidan det derbyt förr förra omgången, men följde upp detta med en 8-4-förlust mot "lillebror" Broberg senast.

Ni hör själva. Alla slår alla, ungefär. Det är en jämnare serie än på många herrans år. Det är dock mycket som talar för att Villa och Edsbyn är topp-2 för att stanna, likväl som i motsatt tabellriktning där jumbon Åby endast kan blicka på Frillesås. Annars har vissa andra lag som dippat rejält studsat tillbaka den här veckan. Vänersborg, AIK och Vetlanda har samtliga kommit med styrkebesked i den senaste omgången. Ja, likaså Broberg. En lag-kvartett som verkar utgöra ett potentiellt getingbo i serien – adderat med lag-trion Sirius, Hammarby och Motala. Hälften av lagen, visst.

Att leverera i dessa "fyrpoängsmatcher" är därmed otroligt värdefullt. Bonuspoäng här och där är också välkommet. Hur Sirius ska greja sådant mot Edsbyn är dock svårt att mentalisera med den senaste insatsen i färskt minne.

Historiken internt är dessutom brutal: 18 raka möten utan förlust för Edsbyn. Senaste gången Sirius rubbade detta flerfaldiga mästarlag var den 16 februari 2010. Det har därtill blivit två kryss efter det. Inte hemma på Studan, dock, där det radats upp förluster. Stora sådana dessutom. I början av förra året fick exempelvis Uppsalaborna gå hem med vedervärdiga 0-13 på resultattavlan. Måtte det i dag sluta på ett hedersamt sätt i alla fall.

Johannes Olanders2019-12-08 06:36:00
Author

Fler artiklar om Sirius