Analys: I tabloidernas våld

Engelska och svenska tidningar har gjort en höna av en fjäder. Men faktum kvarstår – John Terry var på fel plats vid fel tidpunkt.

News of the World har i dag lika stora som svarta rubriker om ett bråk som ska ha uppstått på ett hotell i Spanien i förra veckan (se tidigare notis). En av de inblandade uppges vara Chelseas John Terry.

Terrys karriär har svärtats av ett flertal incidenter, inte minst fjolårets uppmärksammade rättegång efter ett nattklubbsbråk. Terry friades den gången, men hade redan straffats av den engelska landslagsledningen som valde att nobba Chelseabacken. Moflytet fortsatte med skadeproblem.

Men under vårsäsongen har Terry växt ut till den framtidsstjärna som både Chelsea och England hoppats på.

Frågan är vad det påstådda bråket i La Manga innebär. Terry har berättat att det är slutfestat och har satsat stenhårt på fotbollen. Till sin hjälp har han haft Gianfranco Zola som blivit en mentor åt 22-åringen och gett honom råd och tips för att handskas med pressen.

Solen har flödat över Terry detta år och värmt fansen. Tills nu. Då slår News of the World till. Eller var det Terry som gjorde det? Oavsett om tidningens uppgifter stämmer eller ej kan de få konsekvenser.

Hur handskas Terry med en ny så kallad skandal? Hur reagerar och agerar landslagsbossen Sven-Göran Eriksson?

En nyhet av detta slag brukar vanligen bära med sig i alla fall ett uns av sanning. Om Terry och Rio Ferdinand, som påstås ha stått för våldshandlingarna, verkligen bröt mot de bestämda läggtiderna med flera timmar var det korkat. Om Terry och Ferdinand var fulla var det korkat. Om Terry och Ferdinand gav sig in i handgemäng med hotellpersonal var det idiotiskt.

Landslaget är tillsammans under kanske 20 dagar på ett normalt fotbollsår och detta under enorm mediabevakning. Med tanke på båda spelarnas förflutna är det inte för mycket begärt att de håller sig till reglerna under dessa dagar. Oavsett hur triviala dessa kan tyckas vara. För konsekvenserna är inte triviala.

Svallvågorna efter sådana här incidenter blir i dagens mediasamhälle helt oproportionerliga. News of the World baserar hela sitt "scoop" på en icke-namngiven källa på hotellet. Det hindrar inte exempelvis Expressen, vars engelska sportnyheter till helt övervägande del baseras på engelska tabloidtidningar, att ge storyn ytterligare dimensioner.

"Engelska fotbollsstjärnor i hotellbråk" i News of the World blir "Svennis stjärnor i stort fyllebråk" i Expressen. News of the World aktar sig, med de obekräftade uppgifter de har, för att peka ut spelarna som berusade. Inte Expressen, som utgår från ett citat av den anonyma källan som säger att "de drack till 02:30 på morgonen". Från en anonym spansk källa, via News of the World, via Expressen blir det på Sportal dessutom "En spritskandal skakar engelsk fotboll". Suck.

För att ge artikeln trovärdighet väljer Expressen att basunera ut "Men nu avslöjar Englands största tidning News of the World…". Som om ett stort bråk var bekräftat. Som om försäljningsvolymen är ett bevis på seriositetsgrad hos en tidning.

Expressen beskriver vidare incidenten som ett "våldsamt fyllebråk", vilket i och för sig ligger helt i linje med kvällstidningarnas förmåga att rubricera huvudvärk som "svår skada" på löpsedlar.

Vidare väljer Expressen att inte citera de bekräftade kommentarer som finns från det engelska fotbollsförbundet samt spelarnas agenter.

Intressant att notera är också att vid tidpunkten för denna artikels publicering så har varken BBC, Press Association eller Reuters, tre nyhetskällor med högt anseende, ännu velat befatta sig med News of the Worlds uppgifter. Och om de senare väljer att göra det kommer de inte att stå oemotsagda.

Till Expressens försvar ska sägas att skribenten vid ett tillfälle använder det negativt värdeladdade ordet "påstås" om händelsen och vid ett par tillfällen det neutrala begreppet "ska ha".

Men det är inte det läsaren lägger på minnet. Och det vet Rio Ferdinand och John Terry.

Frederic Pavlidis2003-06-01 13:49:00

Fler artiklar om Chelsea