Säsongen som gick, del 3

Premier League 03/04 kommer att ihågkommas som säsongen då Arsenal blev historiskt. Obesegrat genom en hel säsong, det imponerar stort. Särskilt när man tänker på hur många bra spelare det finns i Premier League.

Det har varit lite si och så med engelska framgångar i Europa de senaste åren. Ganska märkligt egentligen. Det finns ju kapacitet.

Premier League innehåller nästan enbart lag som är alldeles för bra för Division 1, och många av lagen är riktigt bra på hemmaplan. Alla lag i ligan kan slå vilket lag som helst på sin hemmaplan vilket innebär att även topplagen spelar tuffa matcher varje vecka.

Jag har dålig koll på andra ligor, men känslan är den att storsegrarna är färre i England. Känslan säger också att utgången av en match är mer osäker i England.

Arsenal har tagit sig igenom 19 svåra bortamatcher utan att förlora. Det är bland det mest imponerande som jag har upplevt inom fotboll, troligtvis det mest imponerande.

Säsongen innehöll länge en toppstrid som involverade tre lag, en strid om fjärdeplatsen som involverade fyra-fem lag och en bottenstrid som involverade resten.

Tabellen sprack upp under slutet av säsongen och även om Pompey länge stred i botten klarade man sig med 12 poängs marginal. När säsongen var slut var avståndet till femteplatsen 11 poäng.

The invincibles
Preston North End hade sitt rekord i 115 år, men i år blev det tangerat av Arsenal. Och eftersom säsongen numera innehåller fler matcher och eftersom numera ligan är jämnare är det bara att lyfta på hatten och säga att Arsenals bedrift är större, trots att Preston vann en större andel matcher.

Satsningen som höll
Chelsea har stundtals spelat bländande fotboll, även om man har uppträtt ojämnt. I år var Arsenal överlägset och det är tveksamt om ens ett samspelt Chelsea hade kunnat vinna ligan. Men Ranieri har lyckats bra med sin breda trupp och Chelsea blir att räkna med nästa säsong.

Satsningen som inte höll alls
Sibierski, Tarnat, Seaman, Bosvelt, Sinclair. Ja, ni förstår att det är Manchester City som jag tänker på. Det var Yakubu som gjorde det första Premier League-målet på den nya arenan och sedan dess har det inte riktigt funkat för City på hemmaplan. Efter en katastrofal vår var laget djupt inblandat i bottenstriden, men man klarade sig.

Laget som blev trea
Manchester United har abonnerat på förstaplatsen sedan Premier League startades. Någon enstaka gång har man slutat tvåa. I år ifrånsprunget av Arsenal och förbisprunget av Chelsea. Förlusten av Beckham har säkert påverkat, då Ronaldo inte lyckats fylla dennes plats riktigt än.

Den åtråvärda fjärdeplatsen
Liverpool och Newcastle var outsiders i toppstriden. Det blev aldrig någon toppstrid. Bakom de tre stora krigade de båda lagen om en plats i Champions League. De var länge utmanade av Charlton, och sedan även Aston Villa. Liverpool och Newcastle är två mindre besvikelser. Även om inget av lagen var guldfavoriter borde de kunna utmana de tre stora.

Överraskningen
Charlton skulle få slåss i botten av tabellen hette det inför säsongen. Som det står i stycket ovan var man länge med i striden om fjärdeplatsen. Vad var det som utgjorde skillnaden mellan tipsen och resultatet? Jag vet inte. Charlton gjorde en strålande säsong och kommer inte att hålla till i botten nästa säsong heller.

Besvikelsen
Leeds har en alldeles för bra trupp för att åka ur. Just därför åkte de ur, de trodde för mycket och kämpade för lite.

Mittenlagen
Aston Villa lyfte sig på slutet och kan vara mycket nöjda med sin säsong. Fulham tippades som bottenlag och Coleman tippades få sparken tidigt, men en niondeplats talar sitt tydliga språk. Bolton startade svagt, men mitten och slutet av säsongen var de riktigt bra. Efter tre år har man etablerat sig i Premier League. Birmingham startade bra, men tappade på slutet. Känns dock redan etablerat, liksom Middlesbrough som tog sin första titel någonsin i år (ligacupen). Southampton överträffade inte sig själva med en inte helt oväntad 12:e-plats, men man kan bättre.

Lagen som borde vara högre upp i tabellen men som inte tillhörde mittenregionen
Tottenhams säsong var en besvikelse, men nedflyttning var aldrig riktigt nära. Blackburn led av hemmakomplex och måste förbättra sig inför nästa säsong om det inte ska bli en ny bottenstrid. Everton måste också förbättra sig. En av årets stora besvikelser.

Nykomlingarna
Pompey var nykomlingen som klarade sig kvar, kanske inte helt oväntat eftersom man vann ettan klart i fjol. Leicester stred tappert, men räckte inte till. Wolves gjorde många bra matcher, men räckte inte heller till. Klyftan mellan Premier League och Division 1 har ökat...

Nästa säsong
Norwich och West Bromwich är i skrivande stund klara medan Crystal Palace och West Ham gör upp om den sista platsen. Jag tror att West Ham och Norwich har kapacitet att stanna kvar. Bottenstriden lär involvera lika många lag nästa säsong också, frågan är vilket lag som blir nästa säsongs Leeds. Toppstriden lär bli jämnare med ett samspelt Chelsea och ett revanschsuget Manchester U. Det ska också bli intressant att se vad en ny tränare kan påverkar Liverpool.

David Gunnarsson2004-05-25 16:53:00

Fler artiklar om Portsmouth

Klar seger mot Bristol City i blåsten