0 - 2

AC Milan 0-2 Chelsea
Gruppettorna!

En säker vinst i Milano, efter lite kontroverser, skickade upp Chelsea till toppen av grupp E.

Innan domarens vissla ljöd ramades San Siro in med ett stort tifo på Curva Sud med texten “Lets go Milan”. Första halvlek spelades dock i allt annat än gångtakt. Milan tog tidigt tag i matchen och efter sisådär tio minuter kändes det lite som att Chelsea hade en helt annan match än den som utspelades sig på Stamford Bridge förra veckan. Men som slutresultatet, såväl som resultatet i halvtid pekar på, blev det rena motsatsen.

Den stora anledningen till detta är sannolikt det som hände i minut 17. Reece James spelade Mason Mount fri som drogs ner av, den tidigare Chelsea-backen, Fikayo Tomori. Straff dömdes och ett rött kort visades för Tomori, ett domslut som diskuterades vilt av CMores kommentatorer (såväl som gänget i studion senare i halvtid). Mason Mount och Olivier Giroud fick syna varsitt gula kort efter tjafs i och med incidenten. Hursomhelst slog Jorginho in straffen med det lugn en har vant sig i att han har och utgår från.

Milans farligaste läge kom efter att Brahim Diaz slog in ett fint inlägg mot Oliver Giroud som fann en fin position mellan Chalobah och James. Fransmannen nickade dock bredvid på ett okaraktäristiskt sätt vilket visade att släkten kanske inte alltid är värst.

Matchens andra mål kom istället från bortalaget när Pierre-Emerick Aubameyang hann före Raheem Sterling på en boll från Mason mount och placerade kyligt in bollen bakom Tatarusanu. Därmed kändes matchen rätt avgjord.

Domaren var under stort tryck från Milan-fansen i och med den tidigare straffen och det röda kortet, och det kändes ett tag som ett till rött inte var för långt ifrån. De gula korten slängdes hejt och vilt och efter 34 minuter hade 5 gula kort visats på sidan av det röda.

Milan gjorde strax därefter ett tidigt byte, vilket också fick ses som ett defensivt sådant. Den offensiva Diaz gick ut för högerbacken Dest.

Strax innan pausvila fick Mason Mount iväg ett vasst vänsteravslut som Tatarusanu lyckades styra till hörna. Det var halvlekens tredje skott på mål varav alla hade kommit från Chelsea.
När domaren blåste för halvtid kunde man konstatera att det skulle krävas mycket för att Chelsea skulle tappa poäng denna kväll. Milans bästa spelare under halvleken hade väl framförallt varit nummer 12 som konstant sjöng trots den enorma uppförsbacken de stod inför.

I halvlek gick Mason Mount ut för Connor Gallagher, möjlgtvis för att den förstnämnda blivit varnad tidigare i matchen. Milan fick ett tidigt farligt läge när bollen väl var i spel, Tonali med ett farligt inspel men ett bra ingripande av Kepa. Strax därfter blev det farligt på andra planhalva när Chalobah, skickligt spelade fram den nyss inbytta gallagher. Gallagher sköt dock i burgaveln där han, helt ärligt, kanske borde ha frispelat Aubameyang istället.

I minut 54´dök ytterligare ett farligt läge upp. Inlägg från höger nådde Kovacic som slog till på volley. Bollen touchade Aubameyang på vägen fram, i vad som då kändes som offside, men Tatarusanu stod emot. Repriserna visade dock att “Auba” var onside och att målet hade stått om touchen blivit en aning bättre.

Milans farligaste läge dök upp i den 59 minuten när Rafael Leão visade upp sitt fantastiska fotarbete och hittade Dest strax utanför boxen. Amerikanens skott gick dock över Kepas ribba.

I minut 62 byttes Sterling och James ut, efter att den sistnämnda åkt på en smäll efter en dust med Hernandez. In kom Loftus-Cheek och Azpilicueta. I och med det passade Milan, även dem, på att göra ett dubbelbyte där Giroud och Bennacer gick ut för Rebic och Pobega.

Något genomgående i andra halvlek var det gigantiska ytorna Chelsea hade, något som såklart hade att göra med spelarövertaget. Strax innan Havertz byttes in mot Aubameyang med cirka tio minuter kvar av ordinarie tid, passade Chelsea-fansen på att lite retfullt jubla för varje passning som nådde rätt adress för bortalaget.

Slutminuterna innebar ytterligare två gula kort. Först när Tonali sänkte Ben Chilwell, ett kort som Tonali vid det laget minst sagt hade samlat ihop till med tanke på alla de frisparkarna han dragit på sig (Chilwell byttes strax därefter ut mot Cucurella). Även Milans inbytta Ballo-Toure fick ett gult kort, vilket var matchens nionde och sista.

Sammanfattning och statistik
Efter 90+4 hade Chelsea vunnit med stabila 2-0 i Milano. I och med det parallella krysset mellan Dinamo Zagreb och Salzburg gick Chelsea därför upp på första plats i gruppen. Med Salzburg borta härnäst i Champions League, följt av Dinamo Zagreb hemma ser det helt plötsligt rätt ljust ut för Chelsea i världens bästa klubblagsturnering.