David Flitcroft presenterad som Director of Football

Under måndagen samlade Carol Shanahan pressen för presskonferens och det förmodades att tränarjakten äntligen skulle komma att ta slut. Istället presenterades en av kandidaterna, David Flitcroft, som director of football.

En director of football är någon som ser över det mer sportsliga och hjälper ägare och tränare med främst rekryteringen av nya spelare men även scoutingen, likt en sportchef. Det är en position som fler och fler klubbar längre ned i ligasystemet i större utsträckning börjar anställa folk i och i mina ögon är det även en nödvändig sådan.

David Flitcroft ansökte från början för jobbet som huvudtränare i Port Vale men efter en lång intervju med ägare Carol Shanahan upptäckte de båda att de hade liknande visioner för klubben, framförallt på ett mer långsiktigt plan. Detta ledde till diskussioner kring rollen som Director of Football istället, och de båda kom överens om att det hade varit en bättre lösning.

Kort efter presentationen av Flitcroft gjorde han en intervju för Vales hemsida där han diskuterade sin nya roll. Vad som sades under intervjun kändes positivt att höra, då det tydligt framgick att han hade en plan för hur han vill ta klubben framåt. Flitcroft pratade om hur klubben behöver någon med mer erfarenhet av vad som krävs för att styra en fotbollsklubb, då ägarna som bekant inte har någon erfarenhet mer än den de lyckats samla på sig under de snart två åren sedan paret köpte klubben av Norman Smurthwaite. Känslan är att med den erfarenhet inom fotbollen samt de kontakter han har längre upp i seriesystemet kommer att hjälpa Vale uppåt.

David Flitcroft började sin tränarkarriär som assisterande tränare i Rochdale under Keith Hill och flyttade efter fyra år på den posten med Hill vidare till Barnsley. När Hill efter ett och ett halvt år fick sparken tog Flitcroft över huvudansvaret för A-laget och det var då karriären som huvudtränare började. 2013 tog han över Bury och under sina knappa tre år i klubben hann han jobba med flera nuvarande Valespelare, däribland Tom Pope och Scott Burgess. Efter Bury hade Flitcroft hand om Swindon och Mansfield, innan han landade som Director of Football i Port Vale.

Flitcroft kommer nu att hjälpa Carol och Kevin Shanahan att identifiera och anställa den nye huvudtränaren, något som med allra största sannolikhet kommer att dröja ytterligare en vecka eller två. Jag har själv dock inga som helst problem med det eftersom laget inte kommer att åka ur i år och eftersom jag tror att sökandet, med Flitcrofts hjälp, kommer att göras noggrant för att se till att den perfekta kandidaten hamnar på posten.
 

Edvin Borg2021-02-10 13:51:11

Fler artiklar om Port Vale