Formsvackan är uppenbarligen inte över
Första riktiga motgången för Mousinho och Harley. Har de strategin för att komma ur formsvackan innan tåget går?

Formsvackan är uppenbarligen inte över

Segern mot Stevenage såg ut att vara ett kliv ur formsvackan som hade gett en vinst på fyra matcher, men två försvarmisstag senare blev det förlust i Cheltenham. Portsmouth ser slitet ut på några håll samtidigt som ersättarna till startspelarna inte är i form.

Ryktena dagen före matchen om att Alex Robertson lämnat Fratton Park med en form av knäortos visade sig vara sanna. Robertson hade skadat baklåret på torsdagsträningen och fanns inte med i truppen till Cheltenham. Han ersattes av Gavin Whyte, som var sommarens stjärnvärvning, men som inte kommit igång ännu. Cheltenham har spottat upp sig betydligt sedan Darrell Clarke tog över i september och skulle bli en tuff nöt att knäcka.

Cheltenham 2 - 1 Pompey

Cheltenham (3-1-4-2): Southwood; Smith, Davies, Bradbury; Pett; Long (k), Sercombe (Thompson 65), Bonds, Williams (Ferry 31); Lloyd, Keena (Butler-Oyedeji 80)
Mål: Sercombe 51, 54
Gula kort: Ferry, Pett, Bradbury, Long
Övriga avbytare: Pardington, Horton, Liggett, King

Pompey (4-2-3-1): Norris; Rafferty, Raggett, Shaughnessy, Sparkes (Saydee 77); Pack (k), Morrell; Kamara, Whyte (Scully 84), Lane; Bishop
Mål: Bradbury 49 (självmål)
Gula kort: Kamara, Bishop, Rafferty, Lane, Scully
Övriga avbytare: Schofield, Towler, Lowery, Devlin, Martin

Domare: Simon Mather
Publik: 5561 (1517 Pompey-fans)

Portsmouth kom att ha god kontroll från start, men i första halvlek hade man svårt att omsätta övertaget i konkreta målchanser. Många bra lägen slarvades bort med en missriktad sista passning och så hade domaren ett och annat finger med i spelet med några svaga domslut. Abu Kamara skulle absolut haft en straff när han blev knuffad över kortlinjen för att bara få en hörna med sig. Hur domaren kunde se så fel är ofattbart. Intressant i sammanhanget är att domaren hade lämnat en fördel i situationen innan istället för att ge Kamara en frispark vid sidlinjen. Riktigt lika bra agerade domaren inte strax efteråt när Kamara återigen blev fälld, varpå Paddy Lane sköt ett otagbart skott i mål. Möjligen hade målvakten kunnat rädda om det inte var avblåst, men jag är väldigt tveksam.

Gästerna fick sitt mål efter en stark start på andra halvlek. Ett långt inkast förpassades vidare  av Sean Raggett och Tom Bradbury skickade in bollen i eget mål i kamp med Colby Bishop. Härifrån skulle Pompey kunna defilera till seger, men sköt sig i foten minuterna senare när man först bjöd på ett inkast och sedan inte kunde försvara boxen. Liam Sercombe fick utrymme att vända och skjuta från mindre än tio meter och så var det kvitterat. När Conor Shaughnessy sedan drällde med bollen i eget straffområde kunde George Lloyd peta fram den till Sercombe för 2-1. Fem vansinnesminuter hade förvandlat en till synes enkel seger till underläge. Pompey ska ha beröm för hur man svarade på detta, och Shaughnessy lade snabbt misstaget bakom sig, men skadan var redan skedd. Cheltenhams trebackslinje med Curtis Davies i spetsen försvarade tappert och framgångsrikt.

Det var många riktigt bra lägen som inte omsattes i avslut på mål. Bollar som svischade förbi framför anfallare som inte nådde riktigt ända fram och när man kom på bollen gick den oftast tätt över. Tydligast att detta inte var Pompeys dag framför mål blev det när Christian Saydee hittade in med ett perfekt inlägg på foten på Bishop, som tog ner bollen varpå den studsade lite för långt ifrån honom och målvakten Luke Southwood kunde komma först. Man tryckte konstant på för en kvittering och det var en mycket svettig sista halvtimme för hemmalaget. Många hade hjärtat i halsgropen när Anthony Scully gick omkull i straffområdet i 94:e minuten, men det blev gult kort för filmning när det skulle varit straff enligt de som var nära situationen. Kameran hade fel vinkel för att jag skulle kunna avgöra vad som hände och jag känner Scully för dåligt för att kunna veta om han skulle tagit en rövare där istället för att försöka göra mål på sitt friläge. Matchen slutade 2-1 och jag skulle vilja säga att nio gånger av tio vinner Portsmouth en sådan här tillställning. Kanske även oftare än så.

Jag är irriterad. Det här var bortkastade poäng och jag är rädd för att de blir avgörande, för även om Bolton, Peterborough och Derby tappar poäng då och då har alla potentialen att nå mer än 90 poäng. Jag oroar mig inte över Pompeys potential, jag oroar mig över de andras. Pompey borde ha vunnit mot Cheltenham. De kontrollerade matchen förutom fem minuter av galet dåligt försvarsspel och trots att man hade fått ledningsmålet lyckades man förlora. Hade det varit annorlunda om Kamara fått sin straff när det istället blev hörna eller om domaren hade haft spelförståelse nog att låta Lane skjuta sitt skott? Jag vet inte. Det enda jag kan säga om domaren är att han nog berövade laget en bra kvitteringschans när Scully gick omkull i straffområdet, men det baserar jag bara på vittnesmål från de som satt på den kortsidan. Det gick inte att avgöra om det var kontakt på tv-bilderna. 

I slutändan krävdes det att bollen studsade fel framför deras mål och att domaren fattade fel domslut i tre situationer för att det skulle bli förlust. Det händer när man inte är i form och laget kommer hitta tillbaka till formen förr eller senare. Men det är inte domarens fel att Cheltenham vinner den här matchen. Det handlar om två försvarsmisstag som normalt sett inte görs.

David Gunnarsson Lorentzen2024-01-08 13:10:32
Author

Fler artiklar om Portsmouth