Inför säsongen 2016/17
Det blir en spännande säsong på Vale Park.

Inför säsongen 2016/17

En spännande säsong står inför dörren och det är som alltid många förhoppningar om en topp placering som ställs inför den kommande säsongen. För Port Vales del är det speciellt många förhoppningar om att ägaren Norman Smurthwaites schackdrag genom att göra sig av med managern Robert Page och en stor del av den gamla spelartruppen för att istället anställa en portugisisk manager och värva en hel fotbollselva med utländska spelare. Genidrag eller inte, det får den kommande säsongen visa. Dessutom

Det är alltså en portugisisk manager Bruno Rebeiro som förra säsongen lyckades klara nytt kontrakt med Vitoria Setubal i den portugisiska första divisionen, men tackade nej till ett nytt kontrakt med klubben i somras som ska styra skutan under den kommande säsongen. Hur Port Vale fick nys om denna tränare är inte känt, men det sägs att han är vän med Jose Mourinho. Med sig hade han också en assisterande tränare och lite personal från Portugal utan erfarenhet av engelsk fotboll. Rebeiro själv har dock spelat 4 säsonger för Leeds United och Sheffield United så han har en viss kunskap om engelsk fotboll.
 
Så under den senaste månaden har han försökt sätta ihop en elva av 15-16 nyförvärv och 5-6 från den förra säsongen. Till lagkaptener så har han utsett målvakten Jak Alnvik, Ben Purkiss och årets spelare från förra säsongen Anthony Grant. Bruno ville ha 3 starka karaktär som ska stå för ledarskapet i omklädningsrummet.
 
Det har spelats ett antal träningsmatcher med varierande resultat som främst syftade till att spela ihop en startelva. De 3-4 första matcherna var mot amatörlag som vanns ganska komfortabelt med hyfsade siffror. De 4-5 sista matcherna innan säsongspremiären på lördag har spelats mot Championship lag som Wolwerhampton och Sheffield Wednesday för att få lite tufft motstånd. Resultaten har inte varit så bra, men det har gett Rebeiro möjlighet att spela ihop sitt lag. Det var synd att den enda kvarvarande trotjänaren i laget, Adam Yates, skadade sig i en av matcherna och kommer att vara borta större delen av säsongen.
 
En av de roligare matcherna som man spelade var mot en Manchester United XI som bestod av ungdomsspelare från storklubben i lördags samma kväll som a-laget var i Göteborg och spelade. Port Vale vann komfortabelt med 5-2 och det kommer senare att bli intressant att se vilka av dessa spelare som kommer att kunna slå sig in i a-laget eller ha en fin karriär i en annan klubb. Det kan bara framtiden utvisa.
 
Säsongen börjar på lördag med en svår bortamatch mot Brandford för att några dagar senare följas av lång resa för bortamatch mot Carlisle United i Ligacupen.
Flip eller flopp för Norman Smurthwaites kontinentala satsning ?   Det är en stor omställning för de kontinentala spelarna att komma över till England och spela och de behöver tid för att vänja sig vid spelet förutom den stora omställningen när vintern kommer med kallt väder och tungsprungna planer.   Ja, det blir en intressant säsong som kommer att tala för lång tid framöver oavsett hur det går.
 
 

Tomas Silfver2016-08-04 09:00:00
Author

Fler artiklar om Port Vale