Prenton Park, 2021-02-06 16:00

Tranmere - Port Vale

Inför Tranmere Rovers - Port Vale

Förra veckan körde Vale över Southend på hemmaplan, i en match där slutsiffrorna skrevs till hela 5-1. Det kommer utan tvekan bli en tuffare uppgift den här lördagen då the Valiants åker till Birkenhead för att möta femteplacerade Tranmere Rovers.

Förra lördagen kom Southend på besök till Vale Park. Vad som på förhand kändes som om det hade potential till att bli en ångestladdad affär med krampaktig fotboll och få mål utvecklades till en komfortabel resa till tre poäng för Port Vale. Detta naturligtvis mycket tack vare Devante Rodneys tidiga 1-0-mål, redan 55 sekunder in i matchen. Veckan som följt efter urladdningen har varit händelserik, trots att ingen ny huvudtränare har presenterats. Danny Pugh sade i fredags förra veckan att den nya tränaren skulle kolla på laget under matchen kommande dag, något som fick många (inklusive mig själv) att tro att jakten på Port Vales nya huvudtränare var över och att denne skulle bli presenterad om inte under måndagen så i alla fall senast på tisdag veckan som varit. Så har, som de flesta redan vet, inte varit fallet, men Vale satt trots det inte sysslolösa under transferfönstrets sista dag i måndags.

Två nya spelare in
Klubben presenterade två spelare under den sista dagen av transferfönstret, den ena av dem mittbacken Mustapha Olagunju, på lån från Huddersfield Town. Londonfödde Olagunju har spelat för Huddersfields både U17 och U19 lag sedan ankomsten 2018. Han har dessutom hunnit med två kortare sejourer på lån hos Tadcaster Albion och Welling. Olagunju är 19 år gammal och räknas därför inte som en av de 22 spelare över 21 år som får vara registrerade för ligaspel av klubben och han kan förhoppningsvis visa sig vara en stabil mittback när han får chansen.
Den andra spelaren som presenterades under måndagen var 20-åriga anfallaren Will Swan från Nottingham Forest, även han på lån. Swan gjorde sin seniordebut för Forest tidigare under säsongen när han hoppade in hemma mot Swansea. Annars har anfallaren mest huserat i klubbens U23 lag, där han gjort sju mål under ligaspelet hittills den här säsongen. Förhoppningsvis kan Swan tillföra något som de andra anfallarna i truppen inte kan men att han ska starta några matcher har jag svårt att se i nuläget, när Guthrie sett ut som han har gjort.

Tranmere Rovers
Hemmalaget kommer till matchen med sju raka matcher utan förlust bakom sig. Den starka formen har på senare tid resulterat i att laget klättrat i tabellen och Rovers ligger för tillfället på femte plats, endast fyra poäng efter ligaledarna Cambridge. Tranmere har gjort många affärer under januari och har välkomnat sex nya spelare till truppen, den mest namnkunniga bland dem är anfallaren David Nugent, som anslöt på lån från Preston. 35-åringen har tidigare spenderat nästan hela karriären i the Championship för klubbar som bland andra Leicester och Middlesbrough. Hittills har dock inte någon målskytt saknats i laget eftersom 32-åriga James Vaughan har mäktat med hela 14 fullträffar på hans 21 framträdanden tidigare under säsongen och det måste Vale vara uppmärksamma på under lördag eftermiddag.

Port Vale
Tongångarna har under den senaste veckan varit alltmer positiva då det under matchen mot Southend blev tydligt att man inte kommer behöva oroa sig för att vara sämre än de lagen i bottenskiktet av tabellen. Cristian Montano såg ut att skada sig precis innan han klev av men under veckan har klubben kommunicerat att det inte är någonting farligt som den colombianska vänsterbacken har ådragit sig och han borde vara tillgänglig för spel även denna vecka. Utöver det kommer Pugh att kunna mönstra samma elva som sist då inga nya covid-19-fall eller skador drabbat truppen. Förutsättningarna finns för att det ska bli en trevlig eftermiddag men 4-3-förlusten hemma i mitten av november lever kvar i minnet och Tranmere kommer komma väl förberedda även till den här matchen. Finns inget utrymme för att klanta till det, utan det kommer krävas att samtliga spelare på planen verkligen kämpar för att lösa uppgiften.

Startelvan
Nu är transferfönstret till ända och inga fler spelare kommer att ansluta. Det verkar som Danny Pugh har bestämt sig för att spela 4-3-3 och jag tror att han kommer göra det även mot Tranmere. Med tanke på insatsen förra veckan tror jag det blir sparsamt med förändringar och jag tror att elvan mönstras så här:
Brown
Montano, Crookes, Smith, Gibbons
Conlon, Joyce, Taylor
Worrall, Guthrie, Rodney
 

Edvin Borg2021-02-05 15:33:48

Fler artiklar om Port Vale