Krönika: Sommaren med Port Vale
Port Vale supportrar på sightseeing i Stockholm.

Krönika: Sommaren med Port Vale

Det var i mitten av maj månad som säsongen var över för Port Vale och för min egen del skulle jag få lite semester från mitt redaktörskap på svenskafans också. Det enda som återstod var att kolla in playoff matcherna till League One, men i övrigt var det inga matcher på ett par månader. Jag skulle ta en tidigare semester med tre veckor i början av juni månad i min hemstad Umeå. Hade också bestämt mig för att ha en internet fri semester då jag tillbringat alldeles för många timmar framför dat

22.5 Hittade en krönika på svenskafans med titeln ”Är det så här att hålla på Port Vale” där krönikören beklagade sig över att Viasat inte visade hans lag sista match i Premier League för säsongen på TV då den saknade betydelse. Detta trots att Viasat har visat lagets 37 tidigare matcher i ligan plus en hel del matcher i Champions League under säsongen som varit. Det fanns denna helg bland annat matcher från en mycket intressantare bottenstrid.
 
Och ja, så är det att heja på Port Vale (och alla andra lag i League Two). Man kan inte följa matcherna via TV utan vid text-TV eller Aftonbladets målservice eller någon radioutsändning från England. Har man tur går det bra för ens lag i FA cupen och då man kan visa lagets FA cup matcher under förutsättning att man möter något Premier League lag. Denna säsong fick vi Port Vale supportrar följa Port Vales match mot Bradford City via live streaming, men det var allt. Och vi kommer att hoppas att den kommande säsongen blir bättre än den föregående och att Port Vale kommer att synas i någon FA cup match.   
 
27.5 Bästa födelsedagspresenten var att Robbie Williams meddelade att han hade givit supporterklubben fullmakt att rösta i hans ställe vid det extra årsmötet den 1 juni. Kanske blir det en förändring nu.
 
28.5 Playoff finalen Stevenage-Torquay visades faktiskt på Viasat idag. Kul att Stevenage lyckades vinna finalen och gå direkt upp till League One efter sin första säsong i League Two.Vi får se om de lyckas etablera sig direkt i League One eller om det kommer att bli lite svårare nu efter att ha avancerat i serie systemet två säsonger i rad.
 
31.5 För ett par dagar sen fick jag en förfrågan via ett internet forum om jag var intresserad av träffa några turistande Port Vale supportrar i Stockholm. De var ute på en 12-dagars kryssning i Östersjön och skulle komma till Stockholm idag. Jag tog självklart denna möjlighet att få visa upp min stad för dom. Vi hade en mycket trevlig dag tillsammans och det kom att bli en hel Port Vale snack också. Pappan i familjen, Andrew, var uppvuxen ett stenkast från Vale Park, men bodde nu i London. De var mycket imponerade av Vasa-skeppet.
 
20.6 Jag är åter i Stockholm efter min semester. Läser om det extra årsmötet den 1 juni. Styrelsen fick ingen ansvarsfrihet, men när man skulle välja en ny styrelse blev ändå tre medlemmar ur den gamla styrelsen omvalda. Det är risk för fortsatta bråk inom klubben. Inga nyförvärvningar har presenterats ännu. Det
gick faktiskt riktigt bra att hålla sig ifrån internet under min semester. 

24.6 Får meddelande om vilka biljetter jag fått till OS i London nästa år (55% blev utan biljetter). Ingen friidrott, men väl biljetter till finalen i damfotboll på Wembley den 9 augusti. Kul med tanke på att man kanske kan hoppas på Sverige i OS också. Kanske kan man se lite fotboll samtidigt då vi blev utan biljetter vissa dagar !
 
5.7 Port Vales nyförvärv presenteras. De faller in under kategorin ”unga, lovande och ganska orutinerade”. Sanningen är ju den att småklubbarna inte har råd med att värva rutinerade spelare som ju kostar en hel del pengar utan man skaffar in billiga unga och utvecklingsbara spelare som man hoppas ska bli bra på sikt. Det är en bra blandning av backar och anfallare och det kommer att bli intressant att följa deras utveckling.  
 
12.7 Port Vale vinner sina två första träningsmatcher för säsongen mot de två lokalkonkurrenter som man brukar spela mot varje säsong. Man har gjort det i närmare i fyrtio år nu. 
 
14.7 Sitter på Söderstadion och ser på Leicester - Real Mallorca i en träningsmatch. Tänker att det inte var så många år sen som Port Vale mötte Leicesteri The Championship. Nu känns det som en mycket svunnen tid. ”Time flies” som min gamla engelsk lärare sa då han gick i pension. Svennis är även där. Han hann avgå från sin post i Notts County innan hans lag skulle Port Vale på bortaplan. Svennis fick aldrig chansen att uppleva Vale Park (än iallafall). Har en video från en match mellan klubbarna någonstans i en låda. Den elegante yttermittfältaren Steve Guppy dyker upp i minnet. The Valiants sålde honom till Leicester för £ 850.000. Han kom att så småningom bli landslagsman för England också. 
 
23.7 Laget är nu hemma från sin första försäsongsturné i nordvästra USA. Man vann alla fyra matcher och är nu uppe i sex raka segrar på försäsongen!
Port Vale har ju att konkurrera med Stoke City från samma stad om publikens och sponsorernas stöd och gunst så det blev ett amerikanskt företag som betalade resan. .

26.7 Kul att se att det kommer att finnas 9 lag (av totalt 24 i serien) på Svenskafans. Det blir intressant att följa serien i vinter och visar att det finns ett stort intresse för de lägre serierna i England också.Tyvärr verkar intresset för en del lag minska då man dalar i seriesystemet. Ett lag som Bradford City hör med sina publiksiffror hemma längre upp i seriesystemet. 

29.7 Innan jag gick och lade mig igår kväll läser jag att Port Vale har släppt lagets näst bäste målskytt förra säsongen, Justin Richards 13 mål, till grannklubben Burton Albion. En av läsarkommentarerna är ”Det var mycket överraskande, vad kommer att hända i morgon fredag ?”. På fredagen är den stora nyheten att Bill Bratt lämnar sin post som ordförande i Port Vales styrelse efter månader av kritik. Han kommer dock att sitta kvar i styrelsen. Mike Lloyd kommer att tills vidare ta över som ordförande, men det betyder egentligen ingenting alls att Bratt avgår då det är samma styrelse som förut.

30.7 Nu är det bara drygt en vecka kvar till första matchen för säsongen. Det är nu de många frågorna ska rätas ut. Kommer managern Mickey Adams att lyckas lika bra med laget denna gång ? Under den föregående säsongen lyckades Adams bli månadens manager två gånger innan han försvann i december månad. Hur kommer nyförvärven att klara sig ? Försvaret var bra förra säsongen , men det var målskyttet som brast. Det är därför viktigt att nyförvärvet Ben Williamson levererar som han gjorde förra säsongen i Spanien. 

Det är inte bara spelet som har varit omdiskuterat under det senaste året utan det är också det stora missnöjet med den nuvarande styrelsen och deras hårdnackade motstånd mot de som försökt köpa in sig i klubben. Inför den första hemma matchen på lördag planerar man en marsch från Burslem upp till Vale Park. Den förra marschen i april månad lockade drygt 2.000 personer. Protesterna kommer inte att ta slut i det första taget av diskussionerna på olika forum att döma. 

Öppningsmatchen kunde ha varit enklare för Port Vale. För motståndet står det stora skrällaget i förra årets FA-cup Crawley Town. Man lyckades att som amatörlag nå den femte omgången där man förlorade med 1-0 mot Manchester United på Old Trafford. På vägen dit hade man bland annat lyckats besegra Swindon Town. Torquay och Derby. Till saken hör också att man vann The Conference enkelt och nu kommer att spela sin första ligamatch någonsin på Vale Park på lördag. Crawley är överlägsna favoriteter i League Two till seriesegern. Det kommer att bli en spännande säsong !

 

 


 

Tomas Silfver2011-07-31 07:27:00
Author

Fler artiklar om Port Vale