Kryss i premiären och vidare i cupen

Portsmouth spelade tävlingsmatch nummer tolv och tretton utan förlust när man spelade 1-1 mot Bristol Rovers för att sedan slå ut Forest Green ur ligacupen. Spelet sitter inte riktigt än, men mycket lovar gott inför fortsättningen.

Portsmouth 1 - 1 Bristol Rovers

Pompey (4-3-3): Norris; Rafferty, Poole, Towler (Sparkes 73), Ogilvie; Lowery (Saydee 46), Pack (k), Morrell; Whyte (Kamara 65), Bishop, Scully (Yengi 83)
Mål: Yengi 90+2
Gula kort: Morrell, Lowery, Towler, Poole
Övriga avbytare: Schofield, Raggett, Devlin

Bristol Rovers (4-2-3-1): Cox; Hoole, Wilson, Connolly (Taylor 61), Gordon (Grant 65); Ward, Finley (k); Thomas (Sinclair 82), Brown, Collins (Evans 82); Marquis
Mål: Thomas 24
Gula kort: Finley, Wilson, Hoole
Övriga avbytare: Belshaw, Crama, Jones

Domare: Sam Allison

Publik: 19165 (1991 gästande)

Trevande, lite långsamt och utan bett. Första halvlek mot Bristol Rovers var inte bra från Portsmouths synvinkel och långt ifrån vad supportrarna hade hoppats på. Visst hade man kunnat tänka sig att det skulle ta ett tag för spelarna att hitta varandra, men det var egentligen inte så stora förändringar i startelvan. Fyra debutanter allt som allt, Will Norris i målet, Regan Poole i mittförsvaret och de två nya yttrarna Anthony Scully och Gavin White. Hur svårt kan det vara?

Kanske var det nerver och att gästerna kunde spela utan press. Kanske var the Gas helt enkelt bara bra. De visste när de skulle ligga lågt, de högg vid rätt tillfälle och passningarna satt bra på de stora ytor som fanns på Portsmouths planhalva. Ja, det är risken man tar när man spelar offensivt som hemmalaget gjorde, men man kan ju önska lite färre kontringslägen.

I hällregnet skapade gästerna de två första chanserna. John Marquis skyfflade bollen över och Aaron Collins träffade burgaveln från dålig vinkel sedan Norris missbedömt sin utrusning. Bästa chansen skulle dock Colby Bishop få efter att Scully hittat honom strax utanför målområdet. Skottet täcktes till hörna. Norris var aktiv och absolut inte blyg för att ta sig utanför straffområdet. Bland annat avvärjde han ett farligt läge genom att snabbt vara ute och behandla bollen väl med fötterna.

När hemmalaget till slut såg ut att komma in i matchen slarvade man bort bollen på offensiv planhalva och fattade en serie dåliga beslut som ledde till att Jevani Brown kunde hitta in till Luke Thomas som enkelt bredsidade bollen i nät från nära håll. Rättvist så långt, men kanske inte helt logiskt. Portsmouth lyfte upp spelet markant efter detta och hade två fina chanser att kvittera när Whyte sköt tätt utanför och Bishop fick ett knä på Tom Lowerys inlägg.

Det blev Lowerys sista aktion då han byttes ut mot Christian Saydee i paus med en känning i knäet. Bytet gav Portsmouths tyngd framåt och andra halvlek var det spel mot ett mål med enstaka farliga kontringar åt andra hållet. Whyte hade en bra chans med ett fräsande långskott som Matt Cox spektakulärt tippade över ribban. Marquis testade sedan Norris med ett skott som gick via ett försvarsben. Rovers kändes alltjämt vassa i sina anfall, men de blev allt färre. 

Abu Kamara och Jack Sparkes var nästa hemmaspelare att komma in. Sparkes skickade in ett stort antal fina bollar mot målområdet utan att bollen skulle vilja gå in. Connor Ogilvie klev fram från sin mittbacksposition och sköt i stolpen från 25 meter innan Kamara kom före Cox på Sparkes inlägg och nickskarvade bollen centimeter över krysset. Var det en sådan där dag när bollen inte ville in?

Sista draget från John Mousinho var att kasta in Kusini Yengi och avsluta med ett fyrmannaanfall och med Sparkes offensiva utgångsposition var det mer 3-3-4 än 4-2-4. Yengi var direkt inblandad i en kontroversiell situation när han drogs omkull i straffområdet på en frispark rakt framför domaren som av oklar anledning inte dömde straff. Kanske för att han är släkt med Fitzroy Simpson.

Yengi skulle få sin revansch efter fint förarbete av Kamara som hittade ut till Joe Rafferty. Högerbackens inlägg satt perfekt på australiensarens panna, och nicken gick in via stolpen. En drömdebut för Yengi och det fanns fortfarande tid för fler mål. Sparkes kom runt ytterligare en gång och skickade in ett hårt inlägg, men det var för hårt för Bishop som var några decimeter från att nå bollen och så slutade det 1-1.

Det fanns mycket positivt att ta med från matchen. Mousinho har byggt en flexibel trupp och kan ändra matchbild med några byten. Saydee var bäst i hemmalaget och skiftet från 4-3-3 till 4-2-1-3 gjorde susen. Avsaknad av skärpa är inte ovanligt i början på säsongen och detta var orsaken till att det bara blev ett mål framåt. På det hela taget var det mycket att gilla trots de två tappade poängen. 

Forest Green 1 - 3 Portsmouth (ligacupen)

Forest Green (4-4-2): Searle; Robertson (Robson 62), Johnson, Moore-Taylor (Carter 86), Bernard (k); Kadji (McAllister 62), Bunker, McCann (Jones 75), Jenks; Omotoye, Stevens (Maddox 75)
Mål: Omotoye 24
Gula kort: Robertson, Bunker, Robson
Övriga avbytare: Pagel, Bennett, McKenzie

Pompey (4-2-3-1): Schofield; Swanson, Raggett (k), Shaughnessy, Sparkes; Devlin (Morrell 86), Stevenson; Kamara (Mottoh 86), Saydee (Robertson 61), Scully (Ogilvie 61); Yengi (Bishop 76)
Mål: Yengi 30, 75 (straff), Swanson 52
Gula kort: Yengi, Scully, Devlin
Övriga avbytare: Norris, Rafferty, Poole, Towler

Domare: Sam Purkiss

Publik: 1868 (1037 gästande)

Med tio förändringar kom Portsmouth till den ekologiska arenan som är hem till Forest Green. Fler än hälften av åskådarna var tillresta och man får säga att det är rätt så imponerande med över tusen gästande supportrar i ligacupens första omgång. Men det finns också intressanta saker att se i det för dagen gråa bortalaget. Ryan Schofield, Connor Shaughnessy, Terry Devlin och före detta Forest Green-mittfältaren Ben Stevenson debuterade från start. På bänken fanns Alex Robertson.

Omgången var ett bra exempel på att det är svårare än man kan tro att möta lag från lägre divisioner. Fråga framförallt Southampton, som lyckades få stryk med 3-1 i Gillingham, efter ett sent tröstmål. Det var gott om skrällar och Championship-klubbarna Hull, Preston, Millwall, Watford och Sunderland fick se sig utslagna av lag från lägre serier.

Efter att Yengi missat ett par fina lägen hamnade Portsmouth i en svår situation. Forest Green kontrade och Tyrese Omotoye sköt ett hårt skott mellan kropp och arm på Schofield till 1-0. För den som aldrig varit målvakt var det där en tavla. Precis som i ligapremiären hade Portsmouth hamnat i underläge i den 24:e minuten, men den här gången kom kvitteringen snabbare. Scullys hörna gick över målvakten till Yengi som tog ner bollen innan han petade in 1-1 från nära håll. 

Resten av matchen spelade bortalaget professionellt och bjöd på ytterst lite. Några långskott som Schofield rutinmässigt boxade undan var allt hemmalaget hade ganska länge, medan det i andra änden hände desto mer. Saydee lade ut bollen till Kamara som hittade Zak Swanson och högerbacken kunde distinkt sätta 1-2 från nära håll. Med kvarten kvar dribblade sig Kamara igenom och fälldes i straffområdet. Yengi gjorde som Håkan Mild tänkte när han satte bollen hårt under ribban till 1-3.

Robertson och Bishop kom in och kombinerade sig fram till en målchans som den sistnämnde satte på fel sida stolpen. Omotoye fick hemmalagets bästa reduceringschans strax därefter, men Schofield kunde rädda det hårda skottet denna gång. I slutet var det få chanser och det mest intressanta var att Koby Mottoh hoppade in för sin a-lagsdebut med drygt tre veckor kvar till sin 17-årsdag. Mot slutet av den elva minuter långa tilläggstiden var Bishop nära att spräcka sin målnolla, men nicken på Sparkes hörna räddades till ny hörna.

Efter två spelade tävlingsmatcher med två olika lag går det att konstatera att det finns bredd och potential i den här truppen. I stort sett samtliga som startade mot Forest Green tog chansen, men mer hade önskats av Saydee och Shaughnessy, och 19-årige Devlin kommer nog behöva tid innan han är helt redo för engelsk fotboll. Mousinhos spelidéer satt inte helt i ligapremiären utan man fick förlita sig på en enklare fotboll för att kunna ta över matchen medan det såg bättre ut mot sämre motstånd.

David Gunnarsson Lorentzen2023-08-09 16:06:51
Author

Fler artiklar om Portsmouth