Vitality Stadium, 2024-10-19 18:30

Bournemouth - Arsenal
2 - 0

Ny utvisning fällde Arsenal mot Bournemouth

Ny utvisning fällde Arsenal mot Bournemouth

Tredje röda kortet på åtta matcher och säsongens första förlust. Det blev en tung lördag för Arsenal som nollades borta mot Bournemouth under lördagen.

Ett skadeskjutet Arsenal reste till Bournemouth och Vitality Stadium med möjlighet att gå upp i temporär serieledning och bibehålla den obesegrade sviten. Bournemouth har visat sig vara en svår nöt att knäcka hemma på Vitality Stadium – en nöt som det visade sig skulle bli för svår för Arsenal. 

Matchen var i första halvlek väldigt jämn och precis som under säsongsinledningen hade Arsenal det svårt att skapa farliga chanser framåt. Spelet böljade fram och tillbaka där Arsenal hade det svårt att få grepp om matchen. Bukayo Saka och Martin Ödegaard lyste med sin frånvaro då Arsenal under den inledande haltimmen hade det väldigt svårt att skapa farliga målchanser.

Det infann sig däremot ingen större oro trots att det fanns mycket mer att önska, men efter en halvtimmes spel skulle matchen vändas helt på sin ända. Efter en svår och hög hemåtpass från Trossard, tilltänkt till Saliba som siste man i försvaret, hamnade bollen i stället hos Evanilson på halvplan med 40 meter öppen gata fram till mål. Av ren reflex och småskalig panik lägger Saliba handen på Evanilsons axel och anfallaren faller därmed i en sekvens som där och då mycket väl kunde bedömas som en friägesutvisning. Med tanke på att Evanilson hade väldigt långt fram till målet och att Ben White även han med stor sannolikhet hade kunnat hinna ikapp anfallaren, var känslan att Arsenal kanske kunde komma undan det röda kortet. Domare Robert Jones valde att inte ta ett förhastat beslut och visade därför upp det gula kortet. Men efter överläggande med VAR-rummet ändrade Jones sitt beslut och höjde i stället upp det röda kortet mot himlen. Det tredje röda kortet på åtta matcher (!) i Premier League var ett faktum vilket också innebär att Saliba dessutom missar det blytunga mötet mot Liverpool nästa helg. 

Vad säger regeln?
Det har återigen blivit en tudelad diskussion huruvida Saliba förtjänade att bli utvisad för situationen. Men det går inte att bortse från att domaren absolut har fog för att visa ut fransmannen och bedöma det hela som en frilägesutvisning. Det som till viss del blir underligt är hur Jones ser situationen väl i realtid, men ändå väljer att endast varna Saliba. När situationen sedan ska bedömas av VAR vet vi alla att det röda kortet ska anses vara "clear and obvious" för att beslutet ska ändras, vilket VAR-domarna i det här fallet gjorde. Hur det kom fram till det beslutet ska grundas på ett antal punkter som domarna ska ha i beaktning när det kommer till att hindra ett mål eller en klar målchans. Dessa punkter är: 

  • Distansen mellan tacklingen och målet
  • Generell riktning av spelet
  • Sannolikhet att bevara och behålla kontroll över bollen
  • Plats på planen och antal försvarare bakom bollen
Att Saliba är siste man är det inget snack om och det går inte att argumentera för att domaren skulle ha gjort fel i fall han direkt skulle välja att ta upp det röda kortet. Men med tanke på de föregående säsongerna där endast ett gult kort har visats upp för snarlika situationer, utan inblandning av VAR, hamnar diskussionen delvis återigen i hur inkonsekventa besluten är i Premier League. Evanilson har en väldigt lång sträcka fram till mål och inget vidare försprång från Saliba. Dessutom ser Ben White ut att kunna hinna hem från sin högerbacksposition för att avvärja möjligheten. Saliba gör en felbedömning och bör inte sätta sig själv och laget i en sådan situation och bör inte på nytt ge domarna möjligheten och en anledning till att dra fram det röda kortet. Däremot, med alla parametrar inräknade, finns det också fog för att en frilägesutvisning inte kan bedömas som "clear and obvious" i en eftersläpande VAR-bedömning. 

Med hjälp av utvisningen och hemmapubliken kunde Bournemouth elda på under 60 minuter och skapade flera vassa målchanser. Men i den 69:onde minuten får Martinelli ett öppet läge efter ett misstag av Kepa i Bournemouth-målet. Skottet avlossad däremot mitt på den spanske målvakten som enkelt kunde parera. Det var där som matchen mångt och mycket avgjordes. För i anfallet efter skapar Bournemouth en hörna som Christie stänker upp i nättaken efter en fin variant längs backen. Nio minuter senare efter en snål hemåtpassning av inbytte Jakub Kiwior kom Evanilson fri mot David Raya som fäller anfallaren. Jones pekar på straffpunkten och Justin Kluivert gör inga misstag när han stänker in bollen lågt i det högra hörnet. 

Tungt, tungt, tungt för Arsenal som både tappar tre viktiga poäng och William Saliba i nästa helgs möte mot titelrivalen Liverpool.
Innan dess tar Arsenal emot Shaktar Donetsk på tisdag i Champions League – en match som efter den här förlusten blir ännu viktigare att vinna. 

 

Jacob Olin Karlsson2024-10-20 13:10:00
Author

Fler artiklar om Arsenal