Paneldebatt: Situationen för dagens engelska fotboll i allmänhet och fotbollen i Stoke-on-Trent i synnerhet
Martin Tideswell tillhör dom som har tyckt till om engelsk fotboll idag.

Paneldebatt: Situationen för dagens engelska fotboll i allmänhet och fotbollen i Stoke-on-Trent i synnerhet

Hur är det att vara supporter till en mindre klubb i League Two ? Vilken är framtiden för lagen under Premier League ? Vi har därför ställt några frågor till ledande supportrar till Port Vale om deras syn på engelsk fotboll idag och framtiden för engelsk ligafotboll. För att få lite balans i intervjuerna har vi också ställt samma frågor till Nick Pugh, redaktör för Stokes sida här på Svenska Fans. Så häng med i paneldebatten !

Jean Jackson är en av supporterklubbens ledande företrädare. Hon och hennes man Eddie ser i stort alla matcher under säsongen. Har också en giftig penna (kanske ska det vara tangentbord numera) och har i många år skrivet i matchprogrammet, men fick i år sluta skriva då hon kritiserat den gamla styrelsen.
 
Rob Fielding har sedan mitten av 90-talet drivet den största supporter sajten ”OneValeFan” och ger sin syn på saker och ting kring fotbollen på Vale Park i sina kolumner. Han bor sedan många år i södra England, men är ändå en av klubbens största supportrar och har sponsrat klubben många gånger genom åren. Det är genom ett samarbete med honom som redaktionen publicerar alla bilder på Svenska Fans.
 
Martin Tideswall är journalist på lokaltidningen The Sentinel och bloggar om vad som händer i och kring klubben och Stoke. Vi brukar ibland publicerar delar av hans kröniker här på Svenska Fans.
 
Nick Pugh är en av redaktörerna på Stoke Citys Svenska Fans sida. Han är född och uppvuxen i Stoke-on-Trent, men har bott i Sverige under de senaste 25 åren.
 
Vi har valt att dela upp intervjun i två delar och den första delen handlade om det engelska landslaget inför EM 2012 och den andra delen om klubbfotboll i England. 
 
Här följer den andra delen av intervjun som vi gjorde tidigare i år om engelsk klubbfotboll i allmänhet och fotboll i Stoke-on-Trent i synnerhet. Stoke-on-Trent är den minsta staden i England med två ligaklubbar. Det har talats om klubbarna skulle dela arenor, men det finns för mycket historia i klubbarna för att det skulle vara möjlighet. Idag är det stora avstånd mellan klubbarna, men under några säsonger på 90-talet spelade Port Vale i en högre division än Stoke City.
 
Att Port Vale är en viktig identitet för stadsdelen Burslem visade också Stoke-on-Trents City Council för några månader sen då Port Vale var i administration och stadens politiker beslutade att skriva av klubbens lån på 1,8 miljoner pund till staden. Tänk den dag svenska kommunalpolitiker på detta sätt skulle ge fotbollsklubbar pengar. Nåväl, här följer intervjun.
 
Hur ser du på de ekonomiska problemen för klubbar i de lägre divisionerna idag ? Vilken lösning finns det för att undvika att de hamnar i ekonomiska problem (klubbar utanför Premier League). Kan klubbar i framtiden bara överleva med en rik ägare eller i städer med en god ekonomisk tillväxt ?

Jean Jackson Den största anledningen till att många klubbar hamnar i ekonomiska problem är att de spenderar pengar som de inte har. De tar ekonomiska risker i hopp om framgångar och kommer inte framgångarna får man problem. Portsmouth är det bästa exemplet på detta i England. De har en väldigt liten arena (Fratton Park) med Premier League mått mätt – den tar bara cirka 20.000 åskådare – och ändå betalade de löner som de inte hade tåd med. Många PL klubbar har mycket stora skulder.

Bolton Wanderes har över £ 100 millioner i skulder och skulle man åka ur får man stora problem och förlora alla pengar som man får från Premier League idag. Klubbar i The Championship drar också på sig skulder i jakten på en PL plats. West Ham till exempel skrev kontrakt med Kevin Nolan från Newcastle ifjol och gav honom en lön på £ 54.000 i veckan vilket t o m är mer än vad han fick i Newcastle.  West Hams lånekostnad måste vara stor i förhållanden till deras inkomst och skulle man inte gå upp får man ekonomiska problem. (Bolton åkter ur och WestHam gick upp, reds anm)

The Football League beslutade för ett par år sen att lagen i League Two inte får spendera mer än 60 % av omsättningen på löner. Det skulle vara bra om detta introducerades i de högre serierna också. Klubbarna måste skicka in sina budgetar till The Football League för att godkännande och skulle de bryta mot dessa regler så väntar olika former av straff. Tyskland har redan infört dessa regler och ju förr desto bättre när England inför de reglerna för lag i alla divisioner.

Rob Fielding Med alla pengar från Sky Televison så har fotbollen rört sig från sina arbetarrötter. Ägarskapet har blivet en rikemans leksak och att heja på sitt lag blir allt dyrare för varje år. När så mycket pengar är uppbundna i spelarkontrakt med mera så är det svårt att få ordning på ekonomi om problem uppstår med mindre än att man går in i administration (rekonstruktion) med allt vad det innebär.

Jag tycker därför att det skulle vara bra om förbundet tog fram ett ordentligt regelverk som reglerar vilka sorts affär klubbarna kan göra utan att ha täckning för dom i sin budget. Det skulle till exempel behövas ett lönetak vilket The Football League delvis har infört. Det skulle också vara större krav på vilka som får äga och sitta i en styrelse för att ha bättre koll på att det är rätt personer som driver fotbollsklubbarna. Det finns idag ett liknande regelverk, men det skulle behöva ses över. Många klubbar som fått ekonomiska problem eller gått i konkurs är för att det är fel personer som drivit verksamheten.

Dessutom måste skillnaden mellan klubbarna i de olika divisionerna minska. Idag är det omöjligt att avancera i seriesystemet genom att vara en bra manager och få fram bra spelare. Idag behöver en klubb som vill spela i PL satsa stora summor, ibland tillsammans med en nybyggd arena, för att kunna ha en chans att få spela i PL. Och har man väl kommit dit gäller det att skaffa sig nya spelare så man håller sig kvar också.

Det enda sättet att ändra denna utveckling är att ändra distributionen av de stora TV-pengarna som kommer in i fotbollen. Detta är kanske inte den magiska lösningen på alla problem, men jag tror att det vore bra om alla satte sig ner för att diskutera fotbollens problem, lära sig av gamla misstag och se vad som kan bli bättre för alla parter.

Martin Tideswell I England finns ungefär 92 % av alla fotbollsinkomster i Premier League.. Av de resterande 8 % går 6 % till Championship klubbarna och resterande 2 % till lagen i League One och Two, inte mycket till de mindre lagen med andra ord. Om vi vill hjälpa de mindre klubbarna och fostra talanger så måste Premier League lagen ge mer till lagen i de lägre.
 
Nick Pugh Jag bäver för fotbollens framtid. Småklubbar har det kärvt och de stora bryr sig inte. På grund av för mycket pengar för eliten har majoriteten svårt att överleva. Det är konstigt att fotboll, som har sina rötter i arbetareklassen, har utvecklats så. Det enda lösningen är: Dela med sig ! Men om det kommer att ske är en annan fråga.
 
AFC Wimbledon är en supporter ägd klubb. Hur kom det sig att de lyckades klättra framgångsrikt i seriesystemet, medan Port Vale misslyckades.  Är en supporter ägd förening dömd att misslyckas i England. Är kulturen med privat ägda klubbar för stark i England. FC Barcelona är en supporter ägd klubb och de har ju lyckats bra. Kan supporter ägda klubbar överleva och vara framgångsrik ?

Jean Jackson Anledningen till att Port Vale misslyckades som en supporter ägd klubb var att den aldrig var skött på ett demokratiskt sätt. Det var över 1.000 supportrar som köpte aktier i klubben, men de som köpte flest aktier fattade alla beslut och ingen annan hade något möjlighet att få ett inflytande. Den gamla styrelsen ägde drygt 30 % av aktierna, men fattade alla beslut själva. Detta räckte för att man skulle kunna bedriva verksamheten som man själv vill trots motstånd från de mindre aktieägarna. Detta gällde fram till att Robbie Williams lämnade över en fullmakt på sina aktier  till supporter klubben. Supporterna ägde klubben, men styrelsen ville inte låta någon annan fatta beslut om hur verksamheten skulle drivas.

Barcelona är lite annorlunda eftersom det är ”mer än en klubb”. Det är en del av den katalanska identiteten och betyder så mycket mer för staden än bara en fotbollsklubb. Jag tror att Barcelona är unikt och att det är svårt för andra klubbar att kopiera dom.

Rob Fielding Många skulle i en drömvärld argumentera för supporter ägda föreningar. Jag gillar också tanken på supporter ägda klubbar, men tror inte att det alltid är svaret. Många har Barcelona som ett lyckat exempel på medlems ägd klubb, men de spenderar pengar som de inte har och skulderna ökar för varje år. Det är många miljarder de har i skulder idag. Så det är inte bara sättet att äga en klubb som behöver förändras utan även det ekonomiska reglementet som behöver ändras då klubbar inte ska kunna öka sina skulder år från år. Det är inte bara en, utan två saker som behöver ändras för att vi ska få en bättre fotbolls kultur ! 

Martin Tideswell Port Vale lyckades inte som en supporter ägd klubb eftersom en grupp affärsmänniskors intressen var viktigare än klubbens intressen. De kom att alienerade klubbens supportrar och styrelsen glömde hur det var att vara en supporter. Jag tror inte att supporter ägda klubbar är någon bra ide i England.

Någon skillnad på de två gångerna som Port Vale varit i administration (konkursförvaltning) ? Kommer man komma bättre ut ur administrationen denna gång.

Jean Jackson När Port Vale hamnade i administration 2002 så var det många saker som spelade in. ITV digital avtalet hade kollapsat och många klubbar var beroende av dessa pengar. I Port Vale hade ordförande Bill Bell gjort sig av med sin manager John Rudge som hade fixat till många bra spelarköp/försäljningar så den inkomstkällan hade också försvunnit. Bosman domen innebar allt svårare för klubbarna att tjäna pengar på transfermarknaden. Bill Bell vill inte hellre släppa ifrån sig makten genom att låta andra investera i klubben.

Administrationen i år har att göra med misskötsel av klubbens styrelse under många år. Budget beräknades på 5.800 åskådare när man inte har så stora publiksiffror. Dessutom pratade styrelsen om att man hade stora investeringar på gång till Port Vale vilket inte alls var fallet.

Jag träffade den tilltänkta nye ägaren Keith Ryder vid ett möte för ett par veckor sen och jag måste säga att jag är väldigt hoppfull efter att ha träffat honom och tror att vi kommer ut ur administrationen mycket bättre denna gång. Keith Ryder behöver inte låna pengar till driften denna gång som den gamla styrelsen behövde och han är medveten om den dåliga relationen man hade med supportrarna och han är mycket ödmjuk att det ska bli bättre denna gång. Man ska göra om och göra rätt denna gång.

Rob Fielding Jag tycker det är under liknande förhållanden som Port Vale  hamnat i administration. Det har varit en tid av osäkra förhållanden i klubben, följt av entusiasm för nya ägare. Hur som helst, skillnaden denna gång är att de förra ägarna (Valiant 2001) inte hade egna pengar att satsa i klubben, medan Keith Ryder som förväntas ta över klubben faktiskt har pengar.

Martin Tideswell Det finns likheter mellan de bägge gångerna de har varit i administration. Skillnaden denna gång är att det inte finns något önskemål om en supporter ägd konsortium. Jag är optimistisk om att ifall rätt ägare kommer in, och fansen stödjer honom/henne, så kommer supportrarna tillbaka och publiksiffrorna ökar.

Är det trevligt att bo i en stad med två ligaklubbar ? Finns det något samband mellan Stoke Citys framgångar de senaste åren och Port Vales ekonomiska problem ? Är Stoke tillräckligt stort för två ligaklubbar ? Är det stark konkurrens om sponsorer i staden mellan klubbarna ?

Jean Jackson Stoke-on-Trent är den minsta staden i England med två ligaklubbar. Nottingham är den ”näst minsta” staden med två liga klubbar. Jag tror inte att Stokes framgångar på senare år har varit orsaken till Port Vales misslyckanden – det har att göra med en dålig klubbledning hos Port Vale – och jag ser ingen orsak till att inte de bägge klubbarna inte kan ha framgångar samtidigt. Under 1990-talet spelade bägge lagen samtidigt i The Championship framför välfyllda läktare. Det kan hända igen om Port Vale tar sig samman både på och utanför planen. En stark kommersiell avdelning behövs på Vale Park. 

Rob Fielding Ja, och jag hoppas (och kanske för att jag inte längre bor i Stoke och slipper de dagliga kommentarerna lagens supportrar emellan) att det går bra för bägge klubbarna. De bägge klubbarna har existerat så länge att staden skulle förlora något av sin identitet om en av klubbarna skulle försvinna. När detta är sagt så kommer jag att fira en månad nästa gång vi besegrar do.

Martin Tideswell Jag tror att Stoke-on-Trent är tillräckligt stort för två framgångsrika klubbar. Olyckligtvis så har Stoke Citys fina framgångar under det senaste årtiondet matchats av en hemsk period i Port Vales historia och jag tror att Port Vale har förlorat en generation unga supportrar till Stoke City. Stoke är miltals framför Port Vale i form av sponsorkontrakt osv. Stokes sponsorer betalar miljontals kronor, medan Port Vales sponsorer inte gör det. Stoke City ska vara glada att man har en sån rik och handelskraftig ägare som Peter Coates som är prestigelös och har varit villig att finansiera Stoke framgångar. Men ägare som Peter Coates är sällsynta.

Nick Pugh När jag växte upp på 60 talet in Stoke-on-Trent var läget som det är nu: det vill säga
Stoke var i den högsta divisionen och Port Vale i den lägsta. Jag upplevde att alla hejade på Stoke och deras andra lag var Port Vale. Men när Port Vale började klättra upp och Stoke ramlade ner ökade rivaliteten. Nu är läget som förr men skillnaden är förstås pengar. Port Vale är inte så attraktivt och klubben lider för detta.
 
Jag blir ledsen att några Stoke fans gläds åt detta men kanske hade de det tufft när Vale spelade i en högre division än Stoke i början på 90 talet. När Stoke byggde sitt nya stadium på 90 talet var det lite snack minns jag att klubbarna skulle dela den, men det finns ingen tradition i Storbritannien för detta och förslaget avslogs direkt. Själv beundrar jag alla fans som hejar på ett så kallad ”mindre” lag. De förtjänar mycket respekt.
 
När Premier League introducerades för drygt 20 år sedan så har det varit samma toppklubbar under nästan hela perioden. På 70- och 80-talet var det flera klubbar som kunde göra bra ifrån sig i den högsta divisionen förutom Liverpool. Förutom det, har skapandet av Premier League blivit bättre eller sämre än vad du förväntade dig ?

Jean Jackson Det har blivit många bra saker sedan Premier League kom till, men det har inneburit problem också. Det har inneburit att många av världens bästa spelare har kommit till England och jag tror att spelstandarden i den högsta serien är betydligt bättre idag. Det har dock inneburit att unga lovande spelare i de lägre serierna har haft svårt att få kontrakt med Premier League klubbarna då de hellre reser utomlands för att skaffa sig nya spelare. Det stora problem är att alla de pengar som Premier League genererar inte hittar sin väg till klubbarna lägre ner i seriepyramiden. De rikare klubbarna har blivit rikare och de fattigare har fortsatta ekonomiska problem. Det har skapat en kultur av själviskhet.  

Rob Fielding Jag tycker att idén med Premier League har misslyckats. Det handlar idag bara om pengar och det har därför inneburit att det är ett jättestort gap mellan klubbarna i Premier League och övriga divisioner. Ett exempel att är PL – klubbarna idag har råd att hålla sig med stora spelartrupper och klubbarnas reservlag är för det mesta betydligt bättre än lagen i de lägre divisionerna.. Som jag nämnde tidigare så har fallskärmen för lag som åker ut PL varit bristfällig då det gett de lagen en stor fördel gentemot de övriga klubbarna i The Championship på transfermarknaden. För oss fans till mindre klubbar verkar det som hela idén med Premier League har varit att det ska vara till gagn för de stora och kända klubbarna på de mindre klubbarnas bekostnad.

Martin Tideswell Premier League är en förbannelse. Jag bryr mig och aldrig brytt mig om att följa Premier League. Det engelska landslaget lidit av skada av det och dagens engelska spelare bryr sig mer om sitt klubblag än om sitt landslag. Premier League har för mycket makt, inflytande och pengar och jag är trött på all den uppmärksamhet som man får.

Nick Pugh Tack vare Premier League har vissa saker förbättras: arenorna, planen, säkerhet osv. Men vissa saker har försämrats anser jag. Nu, som du sa, kan endast vissa lag vinna ligan och anledningen är pengar. Jag minns säsongen 1974-75 när 12 lag inklusive lag som Stoke, Sheffield Utd. Middlesborough och Burnley kämpade för ligaguld. Till slut vann Derby Co. Helt klart kan man säga: Det var bättre förr!
 
Får före detta toppspelare i Premier League alldeles för lätt chansen att bli manager utan någon direkt tidigare erfarenhet, speciellt i de högre divisionerna. När å andra sidan som framgångsrika managers i de lägre divisionerna i en klubb med en liten budget (som John Coleman i Accrington) aldrig får chansen i Premier League.

Jean Jackson Eddie (Jeans make reds anm) och brukar nämna detta ofta – kända spelare går direkt från rollen som spelare till att bli manager i stora klubbar utan någon tidigare manager erfarenhet och det har slutat i en katastrof då man inte hade någon ledarerfarenhet. Bobby Charlton gick direkt från Manchester United till Preston North End och allt slutade i ett kaos. Bryan Robson (Manchester United) var hellre ingen lyckad manager. Det finns en känsla hos engelska managers att utländska managers får ett bättre bemötande av supportrar och massmedia då det anses som ”coolt” att ha en utländsk manager, men det är troligtvis struntprat ! 

Rob Fielding Ja, så är det absolut. Många utnämningar till manager har mer att börja med personens framgångar som spelare än hans tränarkunskaper.

Martin Tideswell Jag tror att bra managers oavsett på vilken nivå har chansen att pröva sina vingar på en högre nivå. Är du ett känt namn kanske det öppnar dörrar, men den stora majoriteten spelare blir aldrig tränare eller managers.

Nick Pugh En nackdel till med så mycket pengar för några få är att snobberiet ökar. Tränare, som bl.a. Coleman, gör ett fantastiskt jobb men tyvärr kommer de aldrig att få en chans högre upp. Han är nog inte ensam. England har den mentalitet att en bra tränare måste ha varit en toppspelare innan. Och givetvis är detta fel.
 
Lee Sinnott hade erfarenhet av ligafotboll som spelare, men som manager bara i non-league fotboll när han kom till Port Vale. Supportrar klagade på att han inte hade någon erfarenhet som manager i en liga klubb och att han aldrig skulle ha fått jobbet som manager i Port Vale. Var det rätt att ge honom jobbet ? Finns det många talangfulla managers som har fastnat i non-league fotboll därför att folk tycker att erfarenhet är den viktigaste saken när det gäller att vara manager i en liga klubb ?

Jean Jackson Jag tror att det finns talangfulla managers på alla nivåer som finner det svårt att avancera i seriesystemet då många klubbar tar det säkra före det osäkra och anställer en erfaren manager. Ibland måste de kanske ha tagit en klubb upp några divisioner för att uppmärksammas. Till exempel så har Nigel Adkins lyckats ta Southampton till Premier League – varför var det ingen PL klubb som chansade på att anställa honom då han fortfarande var i Scunthorpe ? Martin O’Neill är ett annat exempel på en man som har arbetat sig upp genom seriesystemet. Han startade i non-league med Grantham, fortsatte till Wycombe och gav dem avancemang till League Two och fortsatte sedan till Leicester och Aston Villa.

Rob Fielding Jag tycker att hans scouting system var mycket bra (fem spelare som han skrev kontrakt med spelar fortfarande för Port Vale), men hans taktik var under all kritik. Jag tror dock att det största problemet var att styrelsen fick panik av de dåliga resultaten och sparkade honom. Han borde ha fått åtminstone en hel säsong vid rodret att sätta sin prägel på laget och visa vad han gick för.

Martin Tideswell När han fick jobbet tyckte jag att det var en chansning, men att han var värd chansen. Det visade sig dock snabbt att han inte höll måttet.

Skulle en engelsman med samma erfarenhet som André Villas Boas ( f d Chelsea) få ett jobb i The Football League. Han slutade spela när han var kring tjugo år gammal för att satsa på en karriär som tränare istället. I Sverige finns det en hel del tränare som också slutade tidigt att spela för att bli tränare. Skulle en person som AVB få chansen att bli manager före de har fyllt 40 år ?

Jean Jackson Brendan Rogers i Swansea City är en man med liten eller ingen spelarbakgrund som har fått jobb som manager i en ligaklubb och han har gett klubben framgångar som ingen har kunnat drömma om. Han var tvungen att sluta spela när han var tjugo år gammal på grund av skada och han har avancerat stegvis i karriären som manager. Han är 39 år och har varit liga manager i fyra år. Han är dock ett undantag. Arsene Wenger var back i en småklubb i Frankrike innan han kom till England.

Rob Fielding Det finns några, men det verkar mer vara undantag än regel. Till exempel blev Andy Scott och Aidy Boothroyd managers strax efter att de fyllt 30 år.

Martin Tideswell Man behöver inte vara en bra spelare för att vara en framgångsrik manager.

Nick Pugh Medelålder för en tränare i England är relativt hög det är sant. Jag tror inte att en bra tränare måste ha spelat på den högsta nivån själv. Många toppspelare har misslyckats som tränare, till ex. Alan Ball, Bryan Robson, Peter Shilton. Anledningen är: De är inte så smarta.

Eftersom fotboll på den högsta nivån är mer business än sport, behövs det välutbildade och intelligenta tränare. Jag tror att vi kommer att se mer tränare som AVB och mindre f d toppspelare i framtiden.

Bästa Port Vale matchen du har sett ?

Jean Jackson Svårt att svara på. Jag tror att min favorit är den andra matchen i play off finalen 1989 när vi vann mot Bristol Rovers med 1-0 och vi avancerade till The Championship. Det betydde att jag för första gången som Port Vale supporter fick se Port Vale spela i samma serie som Stoke City.

Rob Fielding Det får bli då jag fick min första smak av en jätteskräll (giant-killing), nämligen FA-cup segern mot  Tottenham 1988.

Martin Tideswell FA Cup segrarna mot Everton och Stoke City är minnesvärda matcher.
 
Din favorit Port Vale spelare ?

Jean Jackson Jag har inga speciella favoritspelare, men i dagens är det väl Doug Loft som är min favorit spelare. Historiskt är det Burslems motsvarighet till Glenn Hoddle (Tottenham 80-tal reds anm) Ray Walker som är min favorit. Han låg bakom mycket av FA cup skrällen mot Tottenham 1988 bland annat.

Rob Fielding Andy Jones, men bara knappt. Spelare som Neil Aspin, Ray Walker, Robbie Earle och Andy Porter är också gamla hjältar.

Martin Tideswell: Robbie Earle.
 
Din favorit utländske Port Vale spelare ?

Jean Jackson Jag måste nog säga Janne Jansson.

Rob Fielding Robin van der Laan.

Martin Tideswell Robbie van der Laan (Holland) var en god vän till mig.
 
Har du varit i Skandinavien någon gång ?  

Jean Jackson Ja, vi gjorde en Östersjö-kryssning ifjol somras och besökte bland annat Stockholm, Helsingfors och Göteborg. Vi var också en vecka i Bergen i Norge 2007.
 
Rob Fielding Ja, jag besökte Köpenhamn för många år sedan tillsammans med en före detta flickvän.

Martin Tideswell För drygt 20 år sen gjorde jag en kryssning bland fjordar i Norge, det var fantastiskt vackert.

Sett många Port Vale matcher? Finns det någon speciell match som du kommer ihåg?
 
Nick Pugh Jag har, konstigt nog, endast sett Port Vale en gång. Det var i FA cup 1977 mot Aston Villa på Villa Park. Tyvärr vann Villa 3 – 0.Men jag har sett Stoke City spelar mot Middlesborough på Vale Park (1976) när Stokes läktare blåste ner och arenan ansågs för farligt för supportrar att beträda.
 
Bästa Stoke matchen du sett?
 
Nick Pugh Förmodligen Stokes seger mot Leeds United 23 februari 1974. Leeds, som inte hade fått stryk under hela säsongen ledde 2 – 0 efter 20 minuter, med vi vände och vann 3 – 2. Underbart!
 
Din favorit Stoke spelare genom tiderna?
 
Nick Pugh Jag väljer dessa 3: Gordon Banks, Alan Hudson och Jimmy Greenhoff
 
Din favorit utländske Stoke spelare genom tiderna?
 
Nick Pugh Då få jag säga: jamaikanen Ricardo Fuller
 

Tomas Silfver2012-08-11 00:10:00
Author

Fler artiklar om Port Vale