Vale Park, 2021-02-23 20:00

Port Vale - Stevenage
0 - 0

Port Vale 0-0 Stevenage FC

En solid försvarsinsats kombinerades med ett nästintill obefintligt anfallsspel under tisdagskvällen. Det var Stevenage som kom närmast segern på Vale Park och efter två svaga offensiva insatser måste Darrell Clarke få ordning på målgörandet om det inte ska bli fiasko mot Cambridge på lördag.

Clarkes andra match var en som man på förhand kunde hoppas på en seger i. Vale ställdes mot ett, trots formen, svagt Stevenage. Hemmalaget ställde upp med en startelva som på flera sätt var annorlunda mot den som spelade 1-1 mot Leyton Orient. Till att börja med formerade sig hemmalaget i en 5-3-2-uppställning, något vi inte sett tidigare under säsongen. Dessutom var Leon Legge tillbaka som mittback och Cristian Montano spelade vänsterback. Legge har inte startat i ligaspelet för Vale sedan han blev utvisad borta mot Mansfield den andra januari och det har spekulerats mycket kring varför. En av de mest troliga teorierna är att han har en klasul som säger att han efter att ha spelat ett visst antal matcher under sin sista säsong på kontraktet automatiskt får en förlängning av detsamma. Huruvida det stämmer eller inte är oklart men det förefaller osannolikt att klubbens kapten helt plötsligt inte är tillräckligt bra för att medverka överhuvudtaget. Hur som helst var han i tisdags tillbaka i startelvan och det som den centrale mittbacken av de tre.

Mittfältets tre centrala positioner ockuperades av Tom Conlon, Jake Taylor och Luke Joyce och längst fram spelade Devante Rodney tillsammans med Will Swan. Swan, som under januari anslöt på lån från Nottingham Forest gjorde sin första start för klubben och var pigg och spelsugen från början.

Matchens första chans kom i den 16:e minuten då Stevenages Remeao Hutton skickligt tog sig förbi Montano och slog ett inlägg som Nathan Smith nästan rensade in i egen bur men Scott Brown var vaken nog att göra räddningen på den bortre stolpen.

Fem minuter senare kom Vale till sin första möjlighet då Jake Taylor spelade fram Swan i djupled men när den unga anfallaren skulle avsluta hamnade han ur balans och skottet blev således inget större problem för Jamie Cumming i Stevenages mål.

Efter dessa chanser var det torftigt med underhållning under resten av halvleken. Båda lagen försökte få grepp om matchen utan att riktigt lyckas och det kom ingen ordentlig målchans förrän inbytte Scott Burgess avslut från långt håll nästan lyckades borra sig in på rätt sida om stolpen men den här gången var inte marginalerna på 23-åringens sida.

Darrell Clarke har nu på sina två första försök ännu inte förlorat, men laget måste höja nivån i anfallsspelet. Det är tydligt att han för tillfället ger spelarna chanser att visa upp sig samt att han försöker hitta den formation som passar laget bäst. Som bekant är nu laget inne i en intensiv period med mycket och tätt matchande och redan på lördag är det dags för match igen. Då kommer serieledande Cambridge på besök och då kommer det krävas att laget har en bra dag om de ska kunna rubba the U’s.