Vale Park, 2021-02-27 16:15

Port Vale - Cambridge
0 - 1

Port Vale 0-1 Cambridge United

Vale försvarade sig tappert men tyvärr räckte det bara i 85 minuter mot serieledande Cambridge United. Trots att man inför matchen antagligen hade kunnat tugga i sig en förlust mot en uppflyttningskandidat så var ändå känslan efteråt att laget förtjänade mer.

Inför matchen kändes det som risken fanns att eftermiddagen skulle komma att bli en mörk sådan, trots det ihärdiga solskenet över Burslem. Serieledarna skulle komma på besök och Vale har de senaste veckorna inte sett ut som om de ens försökt göra mål. När matchen väl blåstes igång, en kvart för sent på grund av en olycka på M6:an som gjorde att Cambridge blev försenade till Vale Park, såg det ut som om Port Vale var laget i toppen av tabellen.

Det var framförallt den första kvarten som hemmalaget höll i taktpinnen. Passningsspelet var stundtals bländande med tanke på underlaget och det syntes verkligen på spelarna at de var sugna på att spela. Efter bara 9 minuter spelade kom vad som skulle bli Vales bästa chans på hela matchen. Leon Legge nickade tillbaka en utspark av Cambridges burväktare Callum Burton, en nick som missades av Cambridges ena mittback och friställde Kurtis Guthrie. Guthrie var helt ensam med Burton som gjorde det enda han kunde göra, och han gjorde det bra. Burton mötte Guthrie och gjorde sig stor, så pass stor att Guthrie träffade honom i magen och bollen studsade bort från mål.

Trots övertaget tidigt i halvleken kom inte Vale till någon särskilt farlig chans före pausvilan, utan resten av halvleken blev ett ställningskrig mellan två till synes jämnstarka lag. Inför den andra halvleken valde Darrell Clarke att byta ut sin vänstra wing-back Cristian Montano för att ersättas med Alex Hurst.

Cambridge var det lag som startade den andra halvleken bäst. Förre Valespelaren Luke Hannant fick se sitt skott blockerat av Mills och bollen studsade ut till en hörna redan en minut efter omstarten. Efter den chansen var Cambridge det bättre laget och bollinnehavet reflekterade detta. Vale kunde dock jobba sig tillbaka in i matchen och den andra halvleken såg sedan till stora delar ut som den första. Med 20 minuter kvar slog Hoolahan ett inlägg som Liam O’Neil skarvade mot mål i linje med målområdet och tvingade Scott Brown att producera en fantastisk räddning tack vare sin reaktionsförmåga som fortfarande är imponerande trots sin ålder.

Tio minuter senare kom nästa chans för bortalaget. Bollen damp ner till Joe Ironside, ståendes två meter från mål med ryggen mot detsamma, och anfallaren vände om och sköt i en och samma rörelse men även detta avslut blockerades av en Valeförsvarare.

Under de sista minuterna var det Cambridge som höll i bollen mest medan Vale försökte kontra på sina anfallare och båda lagen kom relativt nära under de sista tio minuterna. Med fem kvar kom dock vad som kändes som ett knytnävsslag från Mike Tyson, när Liam O’Neil reageade snabbast på en retur och tryckte upp bollen i Browns högra kryss från 20 meters avstånd. Vale försökte komma igen efter målet men det var tydligt att luften hade gått ur dem, precis som oss Valiants som satt hemma i soffan och kollade via iFollow.

Nu har Darell Clarke förlorat sin första match som tränare för Port Vale och även om det var en tuff match mot ett topplag så förtjänade verkligen insatsen åtminstone ett poäng. Trots att några av lagen som ligger under Vale i tabellen har plockat några poäng senaste veckan så känns det ändå som om klubben kommer att klara sig kvar i League Two. Att alla lag som ligger längre ned i tabellen ska börja plocka upp poäng och gå förbi känns högst otroligt men Vale måste se till att ta sina poäng mot de lag man kan förvänta sig poäng, annars kommer de sista månaderna att bli stressiga.
 

Edvin Borg2021-03-01 11:39:22

Fler artiklar om Port Vale