Vale Park, 2021-01-30 16:00

Port Vale - Southend
5 - 1

Port Vale 5-1 Southend United

Efter en dominant insats i den första halvleken lyckades Vale avgöra lördagens match hemma mot Southend långt innan slutsignalen ljöd på Vale Park. I och med segern har the Valiants numera en till synes trygg marginal till bottenlagen.

Port Vale fick en drömstart i matchen efter att Devante Rodney dunkat in 1-0 redan 55 sekunder in, framnickad av Kurtis Guthrie. Starten var avgörande för matchen då Southend, ett lag helt utan självförtroende helt enkelt inte hade tillräckligt med kraft för att orka lyfta efter ett sådant bakslag så pass tidigt i matchen.

Målet gav å andra sidan Vale mycket kraft och det syntes verkligen första halvlek. Laget uppträdde på ett helt annat sätt än senaste veckan och samtliga spelare gjorde gedigna insatser. Vale var klart bättre och Southend verkade inte kunna förmå sig att slå fler än fem passningar i följd utan att antingen slå bort bollen till en motståndare eller helt enkelt bara skicka ut den över sidlinjen, till synes utan adress. I den 20:e minuten kom således hemmalagets andra mål, signerat David Worrall, även om han fick hjälp av Southends Tyler Cordner, som med sitt vänstra benskydd styrde bollen förbi Mark Oxley i Southendburen i ett misslyckat försök till en rensning. Worrall fick bollen efter ett fint förarbete av Cristian Montano, tillbaka i laget efter skada och Covid-19-karantän, som löpte långt upp från sin vänsterbacksplats och levererade ett precist inlägg.

Sju minuter senare var det dags igen. En hörna från vänster som David Worrall vispade in i mitten, lite för nära Oxley som lyckades boxa undan den långt upp i mitten. Ingen Southendspelare lyckades dock få tag i bollen som hamnade hos Joyce i bra position för ett inlägg. Med inlägget hittade Joyce Nathan Smith i närheten av straffpunkten som nickade ner bollen mot mål. Snabbast på bollen var Oxley, men Guthrie var så pass nära att Southends målvakt inte fick tag i bollen utan endast lyckades stöta den rakt ut igen. Mittbacken Adam Crookes nådde först på bollen och även om han fick se sitt första försök blockerat på mållinjen så fick han en chans till och tryckte då in 3-0.

På grund av flertalet skadeavbrott lade domare Carl Brook till hela sju minuter den första halvleken. Devante Rodney utnyttjade den förlängda speltiden på bästa möjliga sätt då han rundade Mark Oxley efter att ha blivit framspelad av Tom Conlon. Rodney har nu gjort 9 mål i ligaspelet och är med det Vales bästa målskytt såhär långt.

Den andra halvleken var mer ointressant och mindre händelserik än den första. Port Vale kände klart och tydligt att matchen redan var vunnen och ansträngde sig därför inte nämnvärt. Som tur var behövdes inte det eftersom Southend trots det inte lyckades komma med några farliga chanser, förrän de lyckades reducera till 4-1 i den 85:e minuten. Det var Nathan Ferguson som från 20 meter skickade bollen rakt upp i Scott Browns vänstra kryss, ett minst sagt imponerande avslut. Målet fick dock Vale att vakna och under de minuter som återstod visade de återigen upp ett spel som Southend inte kunde matcha och bara fyra minuter efter reduceringen fastställde Manny Oyeleke slutresultatet till 5-1, även han framspelad av Tom Conlon.

Vale var starka i den första halvleken och tack vare den kunde de ta det lite lugnare i den andra halvleken. De båda matcherna som Danny Pugh stått vid sidlinjen har laget sett motiverat ut och dessutom vunnit klart. Det ska även tilläggas att dessa segrar har kommit mot de två lag som är placerade sist och näst sist i tabellen, så jag skulle inte läsa för mycket av det. Ägaren Carol Shanahan har under veckan kommenterat processen av att hitta en ny tränare och det verkar som om det kan bli klart under de kommande veckorna och det finns fortfarande en del spännande namn som kopplas till jobbet. Oavsett vem det blir är jag säker på att Carol och Kevin Shanahan kommer ta ett klokt beslut som gynnar klubben långsiktigt.

Nästa match väntar Tranmere Rovers på Prenton Park i Birkenhead klockan 16:00 på lördag. Tranmere har haft en mer lyckad säsong än Vale och ligger på femte plats efter att ha vunnit sina fyra senaste matcher. Det kommer utan tvekan bli ett test för the Valiants och vi kommer få se huruvida det verkligen har vänt eller ifall de senaste resultaten mer är en indikation på hur svaga Grimsby och Southend är.