Lagbanner
Bouncing back in style

Bouncing back in style

Hade hjulen fallit av i samband med 0-4 mot Blackpool? Svaret på den frågan är ett enkelt nej. Med två segrar och två hållna nollor i två luriga bortamatcher visade Pompey att man kan hantera alla skador och ändå spela bra fotboll. Matchen mot Northampton var säsongens bästa hittills.

Tisdag klockan 19:45. Laguppställning. Son Stats på Twitter/X hade sina idéer om hur man skulle kunna spela utan Regan Poole. Några korta passningar i och runt eget straffområde, sedan söka Colby Bishop med en lite längre boll och där skulle Terry Devlin vara spelbar. Andra ville ha Alex Robertson lite längre fram och Ben Stevenson är en sådan där spelare man sett lite av och bara blir bättre för varje match han inte startar. I rollen som tia hade John Mousinho valt Christian Saydee. Paddy Lane vilades och Josh Martin fick åter chansen från start. Abu Kamara klev ut till höger och på innermittfältet var äntligen kapten Marlon Pack tillbaka, med en movember-mustasch som inte vem som helst kan bära, men han är lång och har markerade kindben så han kan göra det ironiskt. Upplagt för hoofning. Folk på Twitter/X var så primeade mot hoofning att de inte såg annat under första halvlek.

Burton 0 - 2 Pompey

Burton (4-1-4-1): Crocombe; Moon, Hughes (Harper 89), Sweeney, Seddon (utvisad 90); Powell; Baah, Oshilaja (k), Helm (Carayol 78), Bennett (Lubala 78); Stockton (Walker 70)
Röda kort: Seddon (två gula kort)
Gula kort: Baah
Övriga avbytare: Blackman, Caprice, Tamen
Pompey (4-2-3-1): Norris; Rafferty, Raggett, Shaughnessy, Sparkes; Robertson, Pack (k); Kamara, Saydee (Devlin 77), Martin (Lane 67), Bishop (Yengi 46)
Mål: Bishop 38 (straff), Robertson 63
Övriga avbytare: Schofield, Towler, Hume, Stevenson

Domare: Scott Oldham
Publik: 2749 (1164 Pompey-fans)

Burton är fysiskt starka och Mousinho vet mycket om klubben som han var kapten för under två uppflyttningar. Conor Shaughnessy har så klart också en del koll eftersom det var där han spelade senast. Dino Maamria har transformerat laget till att bli mer kortpassningsorienterat och det är nu ett helt annat lag än det som Dane Scarlett sänkte med sitt stopptidsmål förra säsongen, när Shaughnessy spelade på innermittfältet tillsammans med en annan mittback. Den versionen av Burton var som bäst när inget av lagen hade bollen. Den nya versionen är svår att placera. Bra spelidé egentligen och fysiken på det. Skönt då att slippa skadade Tom Hamers eleganta långa inkast.

Inledningsvis hade Kamara ett stort övertag på före detta Pompey-lånet Steve Seddon. Det var nästan att det hände för Portsmouth i var och varannat anfall när Burton försvarade kompakt, men bollen ville inte riktigt igenom. Burton stack upp en hel del och det var främst på deras högerkant som man firade framgångar. Jack Sparkes hade problem med kvicke Kwadwo Baah, inlånad från Watford. Sparkes och Seddon, så lika spelartyper egentligen, inte jättesnabba och inte så bra i defensiven, men vilka vänsterfötter!

Så kom det ett långt inkast till slut. Elegant och utan ansträngning, med bakre foten snyggt släpande. Är Jasper Moon Hamers inkasttvilling? Eller var det Moons inkast som var behållningen i senaste mötet på Fratton Park, det som Scarlett avgjorde? Frestelsen att leta upp matchen och se den igen på iFollow går att motstå.

Burton hade en period där man var nära att skapa målchanser. Precis som för gästerna satt inte sista passningen och det var två sysslolösa målvakter. För Burton hade Baah ett rappt skott som Will Norris räddade. En “worldie” enligt Maamria, en rutinräddning enligt alla andra.

Här gick tanken att laget måste spotta upp sig snarast för 1-0 skulle komma förr eller senare och då passade Sean Raggett på att sätta en fin passning till Joe Rafferty på högerkanten. Han hittade i sin tur in till Kamara i straffområdet, Seddon hängde inte med och så var det straff och det var inga som helst protester. 0-1 genom Bishop i 38:e minuten. Resten av halvleken spelades av utan dramatik tills Bishop rullade sin vänstra ankel i samband med att han blev av med bollen efter en perfekt tackling. Efter att ha försökt spela vidare de två tilläggsminuterna klev han av i paus.

Skrev jag något om att Bishop inte fick gå sönder? Hur länge ska vi behöva hålla säsongen 2023-24:s öl? Hade det varit en brittisk vinterale hade jag druckit upp den vid det här laget. Tur att inte Harry Redknapp är manager, då hade vi inte hört någon ände på klagandet om bare bones. In med Kusini Yengi istället.

Konsensus var att Pompey hade hoofat och det hade jag inte sett något av. Tror min filterbubbla är trasig. Jag imponerades av Pompeys tålmodiga kortpassningsspel som man höll fast vid trots att det inte riktigt stämde offensivt. Saydee kom inte helt till sin rätt, men det kom att ändra sig i andra halvlek.

Passande nog missade jag den sämsta biten i samband med läggdags för den yngste dottern. Burton hade staplarna på Sofascore och Mousinho var inte nöjd med hur man inledde andra halvlek. Cole Stockton hade ett för bra nickläge för komfort utan att lyckas styra bollen vid sidan om Norris. Några justeringar här och där fixade biffen. Martin hjälpte Sparkes med Baah och hotet avvärjdes. Kanske överdrev man kortpassningsspelet något för vid ett tillfälle sattes Raggett i trångmål av Norris och kunde inte göra annat än att passa bollen till inkast, men Moon hade inte samma kvalitet som jag (felaktigt?) minns att Hamer hade. 

Det var just kortpassningsspelet som skulle avgöra matchen till slut. Baah hade dribblat sig till ett bra läge för att krocka med en medspelare. Pack tog hand om bollen i ett trångt läge, vred och vände och spelade hem till Norris. Norris chippade fram bollen till en felvänd Saydee som tog emot och lättade bollen över axeln medan han vände bort sin bevakare och sedan tryckte undan honom. Saydee drev framåt och hittade ut till Kamara som utmanade Seddon. Rafferty kom i en överlappning och satte en nålsögepassning till Robertson som förpassade bollen i mål. Hans första som senior, och väldigt välförtjänt. 

Burton var slaget och de halvhjärtade försöken att reducera oroade inte Norris, som bara behövde göra en räddning. Max Crocombe hade inte heller mycket att göra, men det berodde mest på att Kamara fattade fel beslut i bra lägen, en stark blockering av Seddon, och en taktisk knuff på Yengi när han precis skulle skjuta vilket fick till följd att skottet gick rakt på målvakten. Seddons dag slutade tidigare än för övriga med ett andra gult kort, sedan han klumpigt sparkat Kamara i bröstet och ansiktet. Vissa protester från bänken följde då Kamara sluppit gult kort för en liknande incident tidigare i matchen, men här var det nog mest frågan om att Seddon också hindrade ett bra läge. Möjligen hårt dömt av en annars bra domare som höll en hög nivå och bidrog till en härlig kamp på planen, en kamp som båda lagen tycktes uppskatta.

Northampton 0 - 3 Portsmouth

Northampton (4-2-3-1): Thompson; McGowan (k), Willis (Guthrie 46), Sherring, Brough; Sowerby (Hondermarck 77), McWilliams; Pinnock (Appéré 46), Leonard, Hoskins; Bowie
Gula kort: Bowie
Övriga avbytare: Dadge, Monthé, Haynes, Simpson
Pompey (4-2-3-1): Norris; Rafferty, Raggett, Shaughnessy, Sparkes; Robertson (Stevenson 84), Pack (k); Kamara (Whyte 89), Saydee (Devlin 72), Lane (Martin 84); Yengi
Mål: Raggett 11, Lane 26, 48
Gula kort: Norris
Övriga avbytare: Schofield, Swanson, Towler

Domare: Darren Drysdale
Publik: 7215 (1454 Pompey-fans)

När övriga topplag var upptagna med cupspel passade Portsmouth på att rycka lite i toppen. Pack hade rakat av mustaschen till glädje för Lauren Pack. Lagets insats mot Northampton var tveklöst säsongens bästa och många hemmasupportrar var imponerade av motståndet. Yengi startade istället för Bishop, som missade sin första ligamatch för klubben, och Lane kom in istället för Martin. Båda två skulle stå för starka insatser, men det gjorde resten av laget också.

Gästerna hade nosat på ett ledningsmål innan Raggett nickade in Sparkes hörna efter elva minuter. Sedan stack Northampton upp vid något tillfälle utan att Norris behövde förta sig. Farligast blev det när Sam Hoskins drev fram till vänster för att skjuta ett skott som tappade fart av Raffertys blockering. Northampton spelade ganska bra, men var ett eller två nummer för litet.

Matchens gigant var Robertson som hela tiden tog sig ur trånga situationer med bollen under kontroll. En och annan fin bollvinst blev det också. 0-2 hängde i luften och det var ytterst nära efter att Lane snott åt sig bollen på offensiv planhalva varpå Yengi frispelades av Saydee. Anfallaren tog bollen förbi målvakten och sköt i ribban. Målet kom strax efter på en ny bollvinst och när Lane spelades fram av Saydee gjorde han inget misstag. Fri med målvakten lättade han bollen i nät och det hela såg väldigt enkelt ut.

Matchen borde ha punkterats i första halvlek. Saydee bröt fram, vann ett motlägg och tråcklade sig förbi två andra försvarare innan hans skott blockerades. Yengi vann en närkamp i straffområdet och fälldes av Hoskins utan åtgärd. 0-2 var i underkant och Northampton var säkert tacksamma för lektionen och att matchen inte var helt avgjord ännu. 

Men tre minuter in på andra halvlek vann Saydee boll på nytt, hittade ut till Robertson som slog ett fint inlägg och vid bortre stolpen hade Lane tid att ta emot bollen och placera in 0-3. Det borde blivit ytterligare något mål framåt medan hemmalaget också hade några chanser, men Portsmouth försvarade boxen väl och var väldigt måna om att hålla den där nollan, särskilt väl illustrerat av Shaughnessy som språngnickade undan ett inlägg framför foten på en anfallare.

Northampton hade försökt spela kompakt, men när Portsmouth tålmodigt höll bollen nära eget mål lockades man upp i banan. Några snabba passningar mellan Norris, Pack och mittbackarna frigjorde sedan yta för de offensiva spelarna. Det var ungefär som Ipswich förra säsongen och en nivå som inte ofta nås i den här divisionen. Betänk då att Portsmouth saknade seriens bästa mittback och anfallare, samt en walesisk landslagsman. Av de som startade i premiären saknades sex spelade på grund av skador och avstängning.

0-4 hemma mot Blackpool följdes upp av 5-0 och sex poäng på två bortamatcher. Portsmouth har studsat tillbaka i stil och nu blir det en mycket intressant tidig seriefinal mot Bolton på måndag.

David Gunnarsson Lorentzen2023-12-05 13:31:38
Author

Fler artiklar om Portsmouth