Lagbanner
Inför säsongen
Shaughnessy firar ett av sina fyra mål från förra säsongen. Den före detta Leeds-backen får ett tungt ansvar med skadade mittbackspartners.

Inför säsongen

Imorgon är det dags. Då äntrar Portsmouth klassiska Elland Road för vad som ser ut som en av säsongens tuffaste uppgifter. Leeds är skadefritt och revanschsuget efter kvalfinalförlusten. Portsmouth saknar viktiga mittbackar och har en del frågetecken i truppen.

En dag kvar och sedan smäller det. Det är Portsmouths första match i andradivisionen sedan 2012. Frågan vi ställer oss är om det blir fler än 46 denna gång. Förra säsongen var hela nedre halvan indraget i bottenstriden och det finns goda skäl till att tro att så blir fallet även denna gång. När samtliga klubbars lokaltidningsredaktioner hade tippat topp två, kval- och nedflyttningsplatser samt säsongens överraskning hade inte mindre än 13 lag tippats för nedflyttning. Portsmouth är ett av dessa förstås med fyra röster, men främst är det Oxford (19), Plymouth (17) och Blackburn och Derby (10) som redaktionerna tippar längst ned.

För mig är det näst intill omöjligt att tippa the Championship. Visst finns det ett skikt med klubbar som alltjämt har mycket pengar från en eller flera säsonger i Premier League som säkerligen slåss om direktuppflyttning, men det är en otroligt jämn serie. Burnley och Leeds är stora favoriter med Luton som främste utmanare, men Middlesbrough, Coventry och Sheffield United kommer enligt tipsen ha en hel del att säga till om. Sheffield Wednesday tros bli årets överraskning. Swansea, Bristol City och Preston är de enda tre klubbar som tippas varken för nedflyttning, kval eller uppflyttning. Det är en sådan klubb jag hoppas Portsmouth kan bli denna säsong. Läs gärna Plymouth-redaktionens tips

De senaste värvningarna av återvändaren Matt Ritchie och Andre Dozzell gör att jag tror Portsmouth har vad som krävs för att klara sig kvar med några matcher tillgodo. Kunde man navigera förra säsongen till en klar serieseger med många långtidsskador, varav flera på nyckelspelare, bör man klara det mesta av vad kommande säsong kan tänkas kasta emot en. “Det kan ändå inte bli som förra säsongen” sade vi förstås inför den förra säsongen och så blev det ännu besvärligare. John Mousinho fick sitt elddop och klarade det galant. Han byggde tillsammans med kaptenen Marlon Pack en otroligt sammansvetsad grupp och även om det finns mycket talang i laget är det just denna egenskap som är lagets viktigaste. Och det är en egenskap som är starkt förknippad med stadens identitet, vilket nog inte är så konstigt med tanke på Packs uppväxt någon kilometer från Fratton Park.

Elva säsonger av förväntningar på att vara med i toppen och vinna inför varenda match har varit tärande. Hade vi orkat en säsong till i League 1? Ja, man finner sig förstås i det i slutändan och accepterar läget, men när man varit med i den absoluta toppen och sett förstaplatser, direktuppflyttningsplatser och ibland även kvalplatser glida ur händerna blir man till slut en aning luttrad. Det låter förstås inte speciellt sexigt att ha en förhoppning om en helt ospännande säsong i nedre delen av mitten och jag vet att både spelare och ledare hoppas på och räknar med mer än så. Portsmouth har inte kämpat så länge för att bara fylla ut serien, men det här är en säsong där man ska försöka etablera sig i serien. Ska vi vara realistiska kommer det sannolikt inte bli mer än så inom en överskådlig framtid med den hållbara strategin klubbledningen har valt. 

Spelarna

Det finns några spelare som jag skulle vilja framhäva lite extra. Först ut är Will Norris, målvakt och speluppläggare. Behöver inte göra många spektakulära räddningar som följd av bra spelförståelse. Gör sällan misstag. Främsta egenskapen är hans spel med fötterna. Vänsterfoten träffar nästan alltid rätt och han förivrar sig aldrig med bollen vid fötterna. Kom med i årets EFL-lag för League 1.

Conor Shaughnessy, mittbackskrigare och bollflyttare. Han får det att se enkelt ut när han vinner bollen och sätter igång ett nytt anfall. Rensningar ingår inte i repertoaren. Som vänstermittback har han ofta drivit upp bollen och satt en perfekt passning till vänsterbacken på offensiv planhalva. Fyra viktiga nickmål har det blivit, samtliga på högerhörnor, bland annat målet som gav seriesegern. Också han kom med i årets lag.

Regan Poole. Kortare, snabbare och mer teknisk jämfört med sin mittbackspartner. Tar gärna ett taktiskt gult kort. Slet av främre korsbandet i november och missar därför inledningen av säsongen. Hade han varit skadefri hade han lätt blivit säsongens spelare.

Marlon Pack. Supporter och kapten. Flyttade hem efter många säsonger i främst denna division och fick kaptensbindeln när Mousinho tog över. Defensiv innermittfältare vars passningsspel är den största styrkan, både långt och kort. Sätter gärna en frispark i krysset. Pack var klubbens tredje spelare i årets lag.

Matt Ritchie. Behöver knappast någon presentation efter åtta säsonger i Newcastle och dessförinnan några i Bournemouth. Spelade ungdomsfotboll med Pack och debuterade för a-laget säsongen innan kaptenen. Främsta vapnet är vänsterfoten som gärna bjuder på något spektakulärt från långt håll.

Kusini Yengi. Skyttekungen Colby Bishop är borta på obestämd tid i samband med en hjärtoperation och därmed är det upp till bevis för australiensaren. Yengi gjorde 13 mål i sin debutsäsong där han oftast var inhoppare. Stor, stark, kvick och teknisk med gott målsinne. Försvinner lite ofta ur matcherna ännu, men har allt som krävs för att lyckas på den här nivån. YengiSZN?

Spelstil

Mousinho föredrar 4-2-3-1 där ena ytterbacken kliver upp i anfallslinjen när laget anfaller. Ett vanligt anfall inleds med att Norris spelar bollen kort till en försvarare varpå bollen hålls i backlinjen för att locka upp motståndaren i banan. Om det fungerar görs det sedan en snabb kombination med en innermittfältare och sedan uppspel på en kant eller centralt. Alternativt lyfter Norris en längre boll ut på kanten där man oftast har haft en duktig huvudspelare. När det snabba anfallet kvävs används Packs passningsspel för kantbyten. Man söker ofta kanterna då yttrar och ytterbackar är skickliga i inläggsspelet och att man får möjlighet till fasta situationer som man varit duktiga på. Ibland skapas också farligheter med Packs långa inkast.

I försvarsspelet förlitar man sig på ett starkt presspel och att mittförsvaret hanterar långa bollar och inlägg. Främst är man sårbara för snabba omställningar när ytorna bakom de två defensiva innermittfältarna söks. Det vi sett av laget när man är under press är att man ganska bra står emot den, men samtidigt ska vi komma ihåg att det är ytterst sällan laget hamnat under press. Det är främst Bolton och Peterborough som lyckats trycka tillbaka laget och det är talande att de bara gjorde varsitt mål mot Portsmouth den förra säsongen. De bättre lagen i serien kommer dock att kunna skapa relativt mycket även mot ett samlat Portsmouth-försvar.

Det största problemet laget har defensivt är att man inte har ett samspelt mittbackspar inför säsongen. Shaughnessy och Poole är egentligen förstavalet. När Poole gick sönder ersatte Sean Raggett, nu i Rotherham. Tom McIntyre värvades som Pooles ersättare för att bryta foten i debuten och sedermera ersättas med Raggett. McIntyre var tänkt för startelvan inför premiären som han nu missar med en sträckning. Ryley Towler kommer sannolikt att ersätta och då är frågan om han inte är för grön ännu. 22 år gammal är han oprövad på den här nivån, men vid de få tillfällen han spelade förra säsongen var han bra.

Elvan

Vi vet inte status på Josh Murphy som fick en smäll i lördags. Han är annars given till vänster i anfallet. Jag tror Christian Saydee får chansen enbart för hans fysik. Det ligger annars nära till hands med Ritchie som tia och Murphy till vänster. Sammy Silvera kommer sannolikt in och vi kan räkna med att Elias Sørensen avlöser Yengi i andra halvlek.

Premiärelva (4-3-3 från höger): Norris; Williams, Shaughnessy, Towler, Ogilvie; Dozzell, Saydee, Pack; Lane, Yengi, Ritchie.

Avslutningsvis

Slutligen några ord om hur vi kommer att bevaka den här säsongen. Ingen av oss som har varit aktiv i redaktionen de senaste åren har mycket tid till vårt förfogande som följd av jobb som tar mycket tid och att vi är föräldrar till barn i skol- och förskoleåldern. Mestadels kommer vi att skriva sammanfattande texter om några matcher i taget och/eller månatliga uppdateringar. Så ser läget ut just nu. Jag har drivit den här sidan i 21 år (länk till första texten) och vill verkligen inte att den somnar in, så jag kommer göra vad jag kan för att hålla den levande. Samtidigt tycker jag att det är på tiden att sidan får en ny röst, gärna flera, och om en sådan röst tillhör dig föreslår jag att du skickar ett mail till mig på lorentzendg@gmail.com.

David Gunnarsson Lorentzen2024-08-09 16:15:00
Author

Fler artiklar om Portsmouth