Lagbanner
Klar seger mot Northampton trots utvisning
McIntyre, här i Readings tröja, gjorde en stark debut innan domaren visade ut honom.

Klar seger mot Northampton trots utvisning

Portsmouth hade 2-0 när nyförvärvet McIntyre blev kontroversiellt utvisad i början av andra halvlek. Trots det kunde man rycka ifrån till 4-0 innan gästerna reducerade sent.

Pompey 4 - 1 Northampton

Pompey (4-2-3-1): Norris; Rafferty, Shaughnessy, McIntyre, Ogilvie; Lowery (Moxon 84), Pack (k); Lane (Kamara 75), Lang (Sparkes 75), Peart-Harris (Raggett 57); Bishop
Mål: Ogilvie 7, Lane 16, 58, Lang 71
Röda kort: McIntyre (54)
Gula kort: Sparkes
Övriga avbytare: Macey, Martin, Saydee

Northampton (3-4-1-2): Burge; Willis (Springett 69), Guthrie (k), Monthé; Lintott (Fox 79), Hondermarck, Leonard, Brough; Pinnock; Bowie (Simpson 79), Hoskins (Appéré 40)
Gula kort: Guthrie
Övriga avbytare: Moulden, Sherring, Gape

Domare: Sam Purkiss
Åskådare: 19245 (756 gästande)

“Am I the only one who reads oxymoron every time I see Owen Moxon?” frågade Will Chitty på Twitter. “I thought I was the only one doing that.” svarade jag. Jag har en oxymoron-själsfrände. Glömde skriva det i samband med att övergången blev klar.

Moxon fick börja på bänken mot Northampton eftersom Tom Lowery varit så bra på sistone. Joe Morrell var inte med i truppen som följd av den skada han ådrog sig mot Oxford. Det är i skrivande stund oklart hur illa det är med Morrells knä. Tom McIntyre startade istället för Sean Raggett och Callum Lang startade som tia. Joe Rafferty var tillbaka på högerbacken efter tre missade matcher med en nackskada.

Hemmalaget inledde på framfoten och hade bollen i nät efter några minuter, men linjemannen hade korrekt vinkat för offside på Colby Bishop som slog in returen på Connor Ogilvies skott. Det dröjde inte länge innan 1-0 kom. Marlon Pack slog in en fin frispark och en omarkerad Ogilvie kunde enkelt nicka in bollen utan chans för Lee Burge.

Strax därefter vände Pack upp på egen planhalva och satte en suverän passning till Paddy Lane på högerkanten. Lane vände inåt på sin vänsterfot och sköt ett skott mellan benen på Patrick Brough i bortre gaveln. Brough räddade sedan ett avslut från Ogilvie strax framför egen mållinje och Northampton hängde redan på repen.

Gästerna hade haft något anfall utan att Will Norris behövde anstränga sig. Istället fick han fokusera på det han är bäst på, att fördela spelet. Med McIntyre och Conor Shaughnessy framför sig kunde han styra uppspelen på ett varierat och framgångsrikt sätt. Northamptons plan att spela med en fembackslinje höll inte utan hemmalaget kunde gång på gång hitta in bakom vingbackarna. Lane hade ett inspel som gick precis framför Bishop och sedan var Lang nära att spela fram till ett tredje mål.

Det borde blivit 3-0 innan paus då Myles Peart-Harris vann en billig straff för en lätt knuff i ryggen. Han hade precis tagit sig upp och fått tag på bollen igen vid kortlinjen när domaren blåste. Bishop slog dock sin straff exakt likadant som mot Leyton Orient med samma resultat och det var en enkel räddning för Burge. 2-0 i paus speglade inte matchbilden samtidigt som det kändes rätt att straffen missades.

Portsmouth hade full kontroll i inledningen av andra halvlek, men förutsättningarna ändrades i den 54:e minuten. Ogilvie hade slagit en för snål passning till McIntyre som sopade undan den med en glidtackling. Mitch Pinnock kom in för sent och satte benet mot mittbackens fot för att sedan rulla runt några varv åt ena och andra hållet i synbart svåra smärtor samtidigt som McIntyre lade sig ner med en fotskada. Enbart som följd av Pinnocks skådespeleri och reaktionen från gästernas bänk visade domaren upp det röda kortet för McIntyre. Northamptons Twitter-konto hävdade att McIntyre var sen in i situationen. Några menade att det blev rött kort för att McIntyre följde igenom rörelsen, men repriserna visade tydligt att hans ben rörde sig åt andra hållet medan Pinnock satte in sitt ben framför McIntyres för att bli fälld. Det var kontakt och McIntyre gick in med mest kraft, men om något skulle frisparken gå åt andra hållet. Pinnock kunde spela vidare vilket visade ganska tydligt hur lite han blev träffad medan McIntyre fick lämna arenan med kryckor.

John Mousinho svarade med att sätta in Raggett och lyfta av Peart-Harris. Nu kändes inte 2-0 så säkert längre och det var gott om tid för Northampton att komma tillbaka in i matchen, men man hade inte vad som krävdes för att göra detta spännande. Strax därefter kom istället 3-0 efter en slarvigt slagen frispark utanför Pompeys straffområde. Lang snodde åt sig bollen och drev i full fart mot en försvarare. På mittlinjen passade han till Lane som tog med sig bollen med högerfoten och dunkade in ett vänsterskott från 20 meter framför Fratton End. Mitt favoritmål den här säsongen, det var som om Lane sköt med hela arenans kollektiva utvisningsfrustration i vänsterfoten, som om bollen bara skulle in och om Burge hade varit i vägen hade han följt med in i målet. En klassisk strut. 

Northampton hade ett läge att komma in i matchen igen utan att kunna ta vara på en trasslig situation i offensivt straffområde. Istället var det nära ett självmål när Brough återigen räddade precis framför eget mål. Men 4-0 kom till slut och detta efter ytterligare en frispark från Pack. Ogilvies nick träffade Manny Monthé och bollen hamnade hos Lang som drog till med en halvvolley från nära håll. Andra målet i andra matchen för Lang.

Efter detta fick Northampton känna lite på bollen och skapade några bra chanser. Kieron Bowie fick ett bra reduceringsläge, men Norris var snabbt ute för att skära av alla vinklar och sedan räddade han också ett bra närskott från Louis Appéré. På den efterföljande hörnan fick gästerna utdelning när Marc Leonard sköt ett av säsongens hårdaste skott ribba in. Med tio tilläggsminuter kvar att spela var det inte realistiskt att hämta upp till ett kryss och hemmalaget kunde enkelt spela av matchen mot en uppgiven motståndare.

Bolton kryssade mot Barnsley och Peterborough föll hemma mot Wigan. Oxford fortsätter ha det tufft med oavgjort mot Reading. Enda topplaget som vann förutom Pompey var Derby som befäste sin andraplats. Förutom utvisningen och skadan på McIntyre var det en perfekt lördag för oss. Det återstår att se om kortet kommer överklagas och i så fall om det stryks. Det borde göra det, men ligan stöttar alltid sina domare.

David Gunnarsson Lorentzen2024-02-04 15:00:31
Author

Fler artiklar om Portsmouth