Lagbanner
Mållöst mot Luton trots spel en man mer

Mållöst mot Luton trots spel en man mer

På förhand var en poäng hemma mot Luton önskvärt, men i efterhand var detta en chans till tre poäng som missades. Luton åkte på en utvisning efter en halvtimma och försvarade sig starkt därefter, samtidigt som Portsmouth saknade udden att skapa riktigt bra lägen. Det är ändå två poäng efter två mycket svåra uppgifter för ett lag som saknar en handfull startspelare.

Det blev direkt respass i ligacupen och detta innebär att Portsmouth får vänta ytterligare minst en säsong på den sista inhemska titeln som kan vinnas för Football League- och Premier League-klubbar. Inte för att den titeln känns inom räckhåll under en överskådlig framtid förstås. Nåväl, med en för tillfället tunn trupp som är skadedrabbad placerades Jordan Williams som mittback bredvid Ryley Towler och det var just Williams som drällde med bollen för att ge Millwall deras första målchans och matchens enda mål. Det var mycket försäsongskaraktär på matchen då även Millwall hade roterat mer än önskvärt. Bäst i Portsmouth var Ben Stevenson och det slog mig att han aldrig gjort en dålig insats i klubben, även om det varit väldigt få framträdanden.

Man hann inte förstärka inför matchen mot Luton och enda förändringen gentemot premiärelvan mot Leeds var Christian Saydee in istället för Elias Sørensen. Det är förstås inte optimalt att spela utan sina två renodlade nior så dessa två får dela på uppgiften tills åtminstone Kusini Yengi är tillbaka. Vad beträffar Colby Bishops hjärtoperation har det konstaterats att den gick bra, men det finns ingen prognos för när han är tillbaka i träning igen.

Lutons tempo var för högt för Portsmouth i början av matchen och de skapade ett par vassa chanser, där ett skott från Tahith Chong smet tätt utanför stolpen innan Will Norris räddade avslut från Elijah Adebayo och Carlton Morris. Sedan kom Portsmouth in i matchen och skapade ett par bra lägen, då Conor Shaughnessys nick från nära håll och Sammy Silveras hårda skott räddades av Thomas Kaminski. I andra änden stod Norris för en briljant räddning när han tippade Adebayos nick i ribban.

Kaminskis match var över efter två snabba gula kort. Först ett för maskning då man för tredje gången på kort tid hade tagit för lång tid på sig vid inspark, även om det kanske hade varit mer korrekt att varna mittbackskollegan Teden Mengi. Två minuter senare kom Kaminski snett på Marlon Packs svepande långboll till Paddy Lane, en tackling som var värd minst gult kort om inte målchansutvisning (här går det förstås att invända att det fanns en försvarare på målsidan om Lane, men vän av ordning menar att försvarare kan bli målchansutvisade även med en målvakt i målet), men för säkerhets skull hyvlade Kaminiski ned även Connor Ogilvie när denne försökte träffa det öppna målet. Det går inte att argumentera emot det röda kortet hur man än vrider och vänder på det, även om Rob Edwards försökte flytta fokus till det första gula kortet.

Med en man mer kunde Portsmouth etablera tryck och Shaughnessy borde absolut ha fått en straff när han blev fälld av Reuell Walters precis när han skulle skjuta mot mål från sju-åtta meter, men domaren måste ha varit skymd för någon signal kom inte och 0-0 stod sig halvleken ut.

Luton försvarade sig otroligt bra hela andra halvlek och Portsmouth hade inte kreativiteten eller avsluten för att förtjäna ett mål. Bästa läget fick Saydee som valde att hoppa över bollen istället för att skjuta. Luton skapade en chans som hade kunnat bli ett mål om Adebayo hade skjutit hårt mot första stolpen, men istället valde han någon form av yttersida som gick mot hörnflaggan. Det var rättvist med ett kryss i slutändan och om det är något som John Mousinho behöver jobba mer på är det spel med en man mer. 

Två poäng på två matcher är bra utdelning med tanke på hur svåra uppgifterna varit och att det saknas en handfull nyckelspelare. Towler växer in i rollen som Championship-försvarare och vi ser nu glimtar av vad Silvera kan göra. För Ogilvies och Norris del var det sköna revanscher då de ifrågasattes efter premiären. Det märks överlag att spelarna har haft problem med tempot i början av de här två matcherna för att sedan komma in i det mer och mer. 

Pompey (4-2-3-1): Norris; Williams, Shaughnessy, Towler, Ogilvie; Dozzell (Moxon 71), Pack (k) (Stevenson 84); Lane (Ritchie 71), Lang, Silvera; Saydee (Sørensen 78)
Gula kort: Shaughnessy, Pack, Dozzell
Övriga avbytare: Archer, Swanson, Lowery, Devlin, Clout

Luton (3-4-1-2): Kaminski (utvisad 31); Walters, Mengi, Bell (Holmes 77); Ogbene, Baptiste (Mpanzu 87), Clark, Doughty; Chong; Adebayo (Taylor 77), Morris (k) (Shea 34)
Röda kort: Kaminski (två gula kort)
Gula kort: Clark, Chong
Övriga avbytare: Johnson, Francis-Clark, Chigozie, Nelson, Woodrow

Domare: John Busby
Publik: 20293 (2168 gästande)

David Gunnarsson Lorentzen2024-08-19 11:12:19
Author

Fler artiklar om Portsmouth