Middlesbrough 2 - 2 Portsmouth
Lang och Saydee firar ett av målen. Jag är ambivalent inställd till tredjestället.

Kunde vunnit, borde förlorat, hade varit nöjd med en poäng på förhand. Det påminde mycket om premiären mot Leeds.

Portsmouths tuffa start fortsatte med bortamatch mot Middlesbrough, ett lag som bör placera sig bland topp sex och som normalt sett ska blåsa Portsmouth av banan. Åtminstone ett Portsmouth i dagens skick. Positivt var att Kusini Yengi var med på bänken. Negativt var att Conor Shaughnessy var sjuk och att fjärdemittbacken Ryley Towler fick spela tillsammans med högerbacken Jordan Williams. Inte optimalt mot Emmanuel Latte Lath och Tommy Conway, fyramiljonersköpet som inledde på bänken.

Gästerna trycktes tillbaka från start och det är alltjämt tydligt att spelarna ännu inte har anpassat sig till tempot. Överraskande tog Portsmouth ledningen sedan Christian Saydee spelat bra targetspel. Zak Swanson drev upp bollen, spelade till Callum Lang som hittade in till en fri Saydee och Saydee gjorde inget misstag från nära håll. Därefter kamperade Boro på offensiv planhalva och i minut elva nickade Matt Clarke in 1-1. Will Norris skadade sig i samband med försöket att rädda och det tog fem minuter innan spelet kunde sättas igång igen.

Det var mer Boro och ytterst nära 2-1 när det uppstod flipperspel framför gästernas mål men Swanson fick undan bollen. Portsmouth lyckades komma in i matchen en stund och tog ledningen efter att Seny Dieng kolliderat med Clarke och Saydee kunde enkelt rulla in 1-2 i öppet mål. Hemmalaget fortsatte dominera och återigen var det nära att bollen studsade i mål när Andre Dozzell fick en rensning på sig, men det fanns täckning. Middlesbrough sågade sig igenom ofta för att sedan missa sista passningen eller inte riktigt komma till skott och när man väl gjorde det sköt Delano Burgzorg utanför från nära håll, men flaggan var uppe. Precis innan paus spelades Latte Lath fri, men en halvdålig touch gjorde att Norris kunde avvärja. 1-2 i paus var knappast rättvist.

Andra halvlek inleddes med tung press mot Norris mål och målvakten fick en svettig andra halva av matchen. Han räddade från Burgzorg och tog hand om returen. Byten behövde göras och Elias Sørensen fick kliva av för Harvey Blair. Blair blev omgående varnad för att ha petat undan bollen efter att domaren blåst frispark och sedan var det Norris tur efter att han tog för lång tid på sig. Man kan säga att Portsmouth inte deltog i den här matchen på det snyggaste sätt man kan tänka sig. Det var en hel del maskning och spelförstörelse, samt att det blev mycket långbollande då hemmalaget helt enkelt var för snabba och för bra.

I den 64 minuten gjorde Norris återigen en svettig räddning, den här gången med hjälp av Eric Young-regionen. Som följd av detta tog det några minuter innan spelet kunde sättas igång och så dags hade såväl Yengi som Terry Devlin hunnit hoppa in. Portsmouth fick sällan fast bollen och Boro matade på framåt, Hayden Hackney drog till och Norris tippade bollen över ribban. Sedan såg det ut som att hemmalaget hade börjat få slut på idéer och många anfall tog slut innan bollen kom in i straffområdet. Det dröjde till slutminuterna innan det hettade till igen då Latte Laths cykelspark tippades över av Norris.

Kvitteringen kom i den 89:e minuten sedan inhopparen Owen Moxon haft omkull Isaiah Jones i straffområdet. Det såg väldigt tydligt ut på liten skärm när det skedde även om vissa hävdar att Jones gick omkull enkelt när han kände en lätt beröring i ryggen. Om det var det som gjorde att spelarnas ben trasslade ihop sig eller om han föll efter benkontakten kunde jag inte bedöma. Jag tycker det var korrekt dömt, även om det var mer straff för Shaughnessy mot Luton. Conway skickade Norris åt fel håll och med sju tilläggsminuter talade mycket för hemmaseger.

Portsmouth red dock ut stormen och tog ytterligare en tung och överraskande poäng. Det var synnerligen inte vackert, men när man saknar så viktiga spelare tar man emot detta. Förhoppningsvis är truppläget bättre inför Sunderland, med Shaughnessy tillbaka och något nyförvärv i försvaret och på mittfältet.

Middlesbrough (4-2-3-1): Dieng; Dijksteel, Ayling (k), Clarke, Engel (Hamilton 81); Morris (Barlaser 81), Hackney; Jones, Azaz (Conway 70), Burgzorg; Lath
Mål: Clarke 11, Conway 90 (straff)
Övriga avbytare: Brynn, McCormick, Hunt, Finch, Gilbert, Coburn

Pompey (4-2-3-1): Norris; Swanson, Williams, Towler, Ogilvie; Dozzell (Moxon 82), Pack (k); Lang (Ritchie 82), Lane (Devlin 65), Sørensen (Blair 53); Saydee (Yengi 65)
Mål: Saydee 2, 25
Gula kort: Towler, Saydee, Blair, Norris, Williams
Övriga avbytare: Archer, Stevenson, Kamara, Clout

Domare: Matthew Donohue