Lagbanner

Välbehövligt uppehåll

Med endast en tillgänglig mittback i matchform kunde Portsmouths försvar inte stå emot ett taktiskt smart Sunderland. Det var klasskillnad mellan lagen och Sunderland kunde vinna bekvämt med 1-3.

Efter tre poäng på tre matcher fanns det visst hopp om ytterligare poäng mot Sunderland, som inför omgång fyra inte släppt in mål och tagit full pott. Hoppet om poäng avtog starkt när nyheten om att Conor Shaughnessy åter var borta, denna gång på grund av ett vadproblem, och således fick Jordan Williams flytta in bredvid Ryley Towler. Mot de bästa lagen i serien behövs bra försvarare och den här kompositionen av backlinje motsvarade inte kraven. Förvisso fanns Ibane Bowat på bänken, men med någon enstaka träning med laget bakom sig var det klokt att låta honom sitta på bänken denna gång.

Portsmouth stod väl upp bra egentligen, men kanske var det mer så att Sunderland medvetet lät hemmalaget ha boll för att kontra snabbt. Det såg ut som att hemmalaget ändå hade bra kontroll på händelserna och Sunderland kom inte till några direkta farligheter. Efter 30 minuter gav man dock bort initiativet med ett parodiskt självmål. Sunderland kom lite väl enkelt fram på sin högerkant, Will Norris räddade skottet, men när Williams skulle rensa undan träffade han Zak Swanson i magen och bollen studsade extremt retfullt in utom räckhåll för Norris. Precis vad som inte behövdes.

Andra halvlek inleddes utan några intressanta händelser innan Portsmouth återigen gav bort ett billigt mål, och återigen uppstod farligheten på Sunderlands högerkant. Ett lågt inlägg borde kunnat tas om hand av någon, men såväl Marlon Pack som Towler tittade på och någon av Eliezer Mayenda och Alan Browne kunde peta in bollen från nära håll. Portsmouth var inte ens trea på bollen. Fem minuter senare var det dags igen och även detta målet hade kunnat förhindras. Andre Dozzell var för långsam på mittplan och sedan gick det väldigt fort. Den genom hela matchen imponerande Chris Rigg vann bollen, spelade till Mayenda som i sin tur hittade Romaine Mundle. Mundle hittade den lucka som Norris dessvärre har lite vana av att lämna vid första stolpen. Game over.

De här tre målen hade alla olika inslag av misstag som en nykomling straffas hårt för av ett bra lag. Sunderland fick Portsmouths försvar att se juniormässigt ut. Matchen var avgjord och Portsmouth gjorde ett kvadrupelbyte. Debut för Abdu Kamara och Mark O'Mahony, samt inhopp för Paddy Lane och Kusini Yengi. Kamara spelade till sig utmärkelsen som matchens spelare i hemmalaget, men det ska sägas att en hel del i det hade att göra med att Sunderland var nöjda med att bevaka sin ledning. Visst blev det lite farligt vid ett långt inkast av Pack och i slutändan kom ett reduceringsmål när Luke O'Nien ohotad nickade in bollen i egen bur, men det var aldrig nära att bli spännande.

Det låter inte så mycket med de problem som Portsmouth har, men mot så här bra lag behöver man ha två av Shaughnessy, Regan Poole och Tom McIntyre. Towler behöver ha en riktigt stark ledare bredvid sig och om det är högerbacken Williams blir han sämre i de flesta aspekter av spelet. Pack och Dozzell hängde inte med och det är troligt att åtminstone den sistnämnde ersätts av Freddie Potts eller Kamara mot West Bromwich.

Det är en tuff inledning för Portsmouth som efter WBA har Burnley borta, och alla poäng inför hemmamatchen mot Oxford får ses som en bonus, men man måste verkligen lära sig snabbt för att inte bli akterseglade i ett tidigt skede. Det är efter en sådan här match som man undrar hur laget någonsin ska kunna ta poäng igen och den övertygelsen man hade om att det nog kommer bli ett nytt kontrakt i slutändan fick sig en rejäl törn. Ja, det finns lättare matcher att spela, men om laget presterar som mot Sunderland blir det inte poäng i dessa heller.

Två veckors uppehåll för att träna in nya spelare i systemet och förhoppningsvis återfå några försvarare är tacksamt i detta läge.

Pompey (4-2-3-1): Norris; Swanson, Williams, Towler, Ogilvie; Dozzell (Kamara 60), Pack (k); Ritchie (O’Mahony 60), Lang (Blair 79), Silvera (Lane 60); Saydee (Yengi 60)
Mål: O'Nien 90+1 (självmål)
Gula kort: Kamara, Swanson, Yengi
Övriga avbytare: Schmid, Bowat, Potts, Sørensen

Sunderland (4-1-4-1): Patterson; Hume, Ballard, O’Nien (k), Cirkin; Bellingham; Roberts (Isidor 73), Rigg, Browne, Mundle (Poveda 73); Mayenda (Rusyn 87)
Mål: Swanson (självmål) 31, Browne 51, Mundle 56
Gula kort: Mayenda
Övriga avbytare: Moore, Hjelde, Crompton, Jones, Watson, Tuterov

Domare: Sam Allison
Publik: 20231 (2081 gästande)

David Gunnarsson Lorentzen2024-09-03 10:59:48
Author

Fler artiklar om Portsmouth