RESEBERÄTTELSE: I Robbie van der Laans fotspår….
Excelsior kvitterar till 1-1 mot ADO den Haag.

”-Gräsänkling i 6 veckor så vad ska man göra i påsk”, tänkte jag. Ja, egentligen borde jag resa och heja fram Port Vale som ligger farligt nära nedflyttningsstrecket nu. Å andra sidan brukar det gå dåligt när vi svenskar reser till Burslem för att se The Valiants spela för det brukar oftast sluta i en förlust. Holländaren Robbie van der Laan var en av mina favoritspelare under 1990-talet så istället skulle det kanske passa bättre att resa till Holland och kolla in lite fotboll där istället under

Torsdag 2 april

Var hemma ett par dagar på grund av en förkylning, men var inte sämre än att jag kunde ta tåget ut till Arlanda på aftonen och sätta mig på Norwegians plan till Amsterdam kl 18:30. Det  var inga problem under flygningen och jag var framme i centrala Amsterdam strax före kl 22 på kvällen.

Hotellet var belägen alldeles utanför Amsterdams Centralstation så det var perfekt beläget med tanke på att jag skulle göra en hel del tågresor runt om i Holland under min semester. Jag bodde på Hotel Prins Hendrik där den berömde trumpetspelaren Chet Baker avled i en hjärtattack 1988 efter ett hårt liv präglat av en hel del missbruk. En musik legend som gick en alldeles för tidig död till mötes.

Fredag 3 april

Tog tåget ner till Bryssel för att bekanta mig med staden. Tyvärr blev det inte så mycket att se av staden då tågresan tog 3 timmar och tågstationen som jag steg av vid inte var direkt i centrum. Kunde ta mig en liten promenad i området, passera WHO:s Brysselkontor och äta en god lunch. När jag tog en tur in till tidningskiosk hittade jag många sporttidningar med Zlatan på omslaget.

Väl hemma i Amsterdam åt jag en pizza på Pizzeria Tommasso (!) och det blev min favoritpizza Napoletana med ansjovis på. Hotellet hade en trevlig bar i bottenvåningen och där blev en god Westmalle, ett trappistöl från Belgien. Uppe på hotellrummet kunde jag se Match of the Day från BBC och kolla in dagens resultat från England. Tyvärr fick jag läsa att Port Vale hade förlorat med 1-2 hemma mot bottenlaget och Svenska fans kollegan Colchester United vilket var Port Vales 5:e raka förlust. Det hade kanske ingen betydelse att jag inte reste till England under påsken.
Som kuriosa såg jag också att Jennison Myrie-Williams göra mål för sitt Scunthorpe, en spelare som jag sponsrade förra säsongen då han spelade i Port Vale !

Lördag 4 april

Så var det dags för match PEC Zwolle- Willem II Tilburg kl 18:30. Jag hade alltså ganska gott om tid när jag mot tågstationen vid lunchtid för drygt en timmes tågresa till norra Holland. Som i Sverige var det en hel del banarbeten under påsken även i Holland. Det skulle vara ett direkttåg till Zwolle, men blev nu tvungen att byta tåg i Amstelsdorf. Resan tog dock inte så mycket längre tid utan jag kunde vid 14-tiden komma till den lilla mysiga staden Zwolle med cirka 125.000 invånare. Det spelades mest bara kvällsmatcher denna dag och ingen i Amsterdam och jag var tvungen att hitta en match så att jag skulle hinna tillbaka till Amsterdam på kvällen.

Tågstationen var belägen på  cirka 10 minuters promenad från stadens historiska centrum som denna dag var fylld med människor i rörelse då det ju var påskafton. Hade svårt att hitta ett bra matställe så det blev istället en Kina-restaurang där det var ganska lugnt och de sista lunchgästerna var på väg att lämna restaurangen. Det var lite svårt att förstå den holländska matsedelen, men servitrisen liksom de flesta andra i Holland pratade bra engelska. Det blev kyckling och ris till mat och en Irish Coffée efter maten.

Anlände till IJsseldelta stadion drygt två timmar innan avspark. Anläggningen var bland de bästa jag har sett. PEC Zwolles stadion tar drygt 12.500 åskådare och var byggd med 4 likadana läktarsidor på ett sätt som man inte se idag på svenska fotbollsarenorna. Bredvid arenan fanns det ytterligare en konstgräs arena med läktare för drygt 1.000 personer. Och om detta inte var nog så fanns det ytterligare 3 fullstora konstgräsplaner, totalt fem fullstora planer med andra ord. Det är inte konstigt att Holland är så pass bra i fotboll när man satsar så pass mycket på fotbollen med alla konstgräsplaner.

PEC Zwolle – vad är det för skräplag tänker ni kanske eftersom det är säkert många som inte hört talas om klubben. PEC Zwolle har nu spelat ett antal säsonger i Eredivise (högsta serien) i ett antal år. Man besegrade Ajax med 5-1 i den holländska cupfinalen 2014 och man besegrade även Ajax i den holländska supercup finalen så det är inget dussinlag som jag skulle se.

Motståndarna Willem II innehöll en svensk, Samuel Armenteros, som var utlånad från sin belgiska klubb Anderlecht. Första halvleken var inte speciellt bra och hemmapubliken buade ut sina spelare när de gick in i halvtidsvilan.  Andra halvlek var inte heller speciellt bra, men i den 75:e minuten kunde hemmalagets van Polen göra mål på en nick efter hörna.  Bortalaget försökte få in kvittering i slutminuterna, men man var aldrig speciellt nära. Hemma fansen kunde sedan ge sig hemåt i kvällskylan och glädjas åt att hemmalaget hade bärgat 3 poäng.

Det var en liten lustig sak i stadion där man inte kunde handla med kontanter i kiosken utan man var tvungen att växla till sig polletter för att sedan kunna handla. Vad man tjänade på det vet jag inte, men det känns lite konstigt att handla med poletter. Träffade också en Hammarby supporter där som var en holländare som hade bott i Stockholm och sett Hammarby spela. Vi Hammarby supportrar finns överallt !

Det hände en liten lustig sak i matchen också. Bollen var på över kortlinjen och då sprang bollkallen in på plan innan bollen hade hunnit över kortlinjen och sparkade den till målvakten. Följde blev att det blev nedsläpp i ena hörnet av fotbollsplanen.

Hemresan gick bra och jag kom hem till hotellet inte senare än att jag hann se den holländska televisionens sammandrag av kvällens fyra matcher. En lyckad dag var det med andra ord.

Söndag 5 april

Det blev att vakna lite tidigare idag. Dagens match var RKC Excelsior-ADO den Haag med avspark kl 14:30. RKC Excelsior är Rotherdams andra lag efter Feyernoord. Deras Woudestein stadion tar bara 3.531 åskådare och tillhör den minsta i Eredivise. Men trots ganska små ekonomiska resurser lyckas man hyggligt i den högsta divisionen även om man inte hamnar i toppen när serien ska summeras.

Nåväl tog snabbtåget på morgon till Rotterdam och var framme efter 40 minuters resa. Sedan spårvagn 4 där till Erasmus Universitet som också var slutstationen för Excelsiors hemmaarena. Här möttes jag av en lika trevlig småmysig arena som Zwolle igår om än mindre. Stadionen var symmetrisk som de gamla klassiska engelska arenorna är. Tog en öl innan matchen i arena puben med god utsikt över arenan.

Klockan 14:30 när det var avspark hade jag en av bästa platserna och det kom att bli att den bästa match jag sett på utländsk mark (förutom då jag sett Port Vale vinna). Första halvlek startade lite avvaktande från hemmalagets sida och ADO den Haag kunde ta ledningen med 0-1 på en nick efter en hörna efter 18 minuter. Här stod hemmaförsvaret och sov.  Hemmalagets supportar vaknade till liv efter 59 minuter sedan hemmalaget satt ADO den Haags försvar under press på vänsterkanten och kvittetat. Och redan 2 minuter senare tog man ledningen med 2-1 där en Excelsior spelare än en gång ryckte förbi sin vänsterförsvarare och enkelt kunde ge hemmalaget ledningen.

Nu trodde nog hemmasupportrarna att saken var klar, men ack var man bedrog sig. I den 78:e minuten kvitterade ADO den Haag med matchens snyggaste mål. Bortalagets anfallare fick på ett fint skott i strax utanför straffområdeslinjen och som gick utom räckhåll för målvakten i dennes bortre hörna. Denna match såg nu att gå mot ett oavgjort resultat, men riktigt så blev det inte. I den 93:e minuten kunde en ensamstående ADO-anfallare enkelt nicka bollen i mål helt omarkerat. ADO-spelarens målgest var bland de galnaste jag sett och bortapublik som var ett hav av gult och grönt sprack ut i våldsamt vrål. Resultatet stod sig matchen ut och hemmasupportrarna fick se en seger gå upp i rök.

Tar sedan första tåg tillbaka till Amsterdam och var hemma vid 19-tiden på kvällen. Tog en sista kvällspromenad i Red Light District och slank in på en restaurang och åt en Nasigoreng, speciellt mycket holländsk mat blev det inte, men god öl fanns det gott om. Smakade dock på en holländsk äppelkaka.

Måndag 6 april

Sista dagen i Amsterdam och Norwegians flyg skulle gå först kl 21:00 så därför ägnades dagen åt att spårvagn runt om i Amsterdam som lite sightseeing så att säga. Bland de mer roliga platser som jag kom var Amsterdams olympiska stadion från 1928.
Det blev så småningom dags att åka ut till flygplatsen Schipol för hemresa till Stockholm. En fin påsk resa var till ända.