Segertåget tuffar på
Efter några tveksamma insatser visade Schofield att han kan vara en bra andremålvakt.

Efter 2-0 mot Port Vale i serien och 5-1 mot Gillingham i cupen har nu Portsmouth radat upp sex raka segrar. I ligaspelet är det nu 23 matcher utan förlust. Det går bra nu.

Pompey 2 - 0 Port Vale

Pompey (4-2-3-1): Norris; Rafferty, Raggett, Shaughnessy, Sparkes; Morrell (k), Stevenson; Lane (Whyte 70), Saydee (Yengi 90+1), Kamara (Devlin 79); Bishop
Mål: Bishop 53, 58 (pen)
Gula kort: Lane
Övriga avbytare: Schofield, Swanson, Towler, Anjorin

Port Vale (3-4-2-1): Ripley; Lowe, Balmer, Smith (k); Sang (Massey 75), Ojo (Wilson 62), Arblaster, Grant (Devine 33); Chislett (Thomas 62), Plant; Garrity
Gula kort: Arblaster, Balmer, Lowe
Övriga avbytare: Leutwiler, Cass, Walters
Domare: Robert Madley
Publik: 17837 (618 gästande)

Regan Poole, Marlon Pack och Alex Robertson. Tre centrala spelare borta inför en tuff match mot ett Port Vale som tagit stora kliv framåt sedan förra säsongen, om man bortser från den defensiva fadäsen mot Barnsley i premiären (förlust borta med 7-0). Sean Raggett ersatte Poole och Packs ersättare Robertson ersattes av Ben Stevenson. Robertson hade klivit ner från sin tiaroll i flera matcher och imponerade stort mot Wycombe där han blev varnad för att en försvarare “rutinerat” kastat sig med huvudet före in i midjan på honom. League 1-domare, eh?

Nåväl, John Mousinho är inte den som ältar problem utan istället ser lösningar. Raggett och Stevenson är viktiga medlemmar i truppen och de kom att klara av sina uppgifter på sina egna sätt. Det innebar en annan spelstil och ett passningsspel som gick lite långsammare. Raggett är inte Poole och Stevenson har inte den självklara auktoriteten med bollen som Pack har, eller den kreativitet som Robertson besitter.

Följaktligen blev det en första halvlek som gästerna dominerade och man var ett missat fritt läge och ett stolpskott ifrån ledning. Avsaknaden av en central anfallare var tydlig i avslutningslägena för Port Vale (varför släppte man Ellis Harrison till Milton Keynes?). 0-0 med klar mersmak för gästerna och tydliga problem för hemmalaget att hantera frånvaron av Poole, Pack och Robertson.

Andra halvlek kom att bli annorlunda. Portsmouth tog några kliv framåt i banan och började etablera tryck. Ett långt inlägg av Jack Sparkes vållade problem för Connor Ripley som inte fick undan bollen. Joe Rafferty drog till, fick felträff, men Colby Bishop fanns på rätt ställe och styrde in 1-0. Målet sänkte Port Vale märkbart och initiativet var helt och hållet hos hemmalaget. 2-0 kom på straff några minuter senare efter att Abu Kamaras skott täckts med armen av Kofi Balmer. Port Vales manager var irriterad efteråt och menade att försvararen blev fasthållen och att det inte var så mycket hands att orda om, och det är en åsikt jag har full sympati för. Å andra sidan hade Bishop hållits fast hela matchen utan åtgärd så på den punkten var domaren konsekvent.

Port Vale svarade genom att kasta in James Wilson utan någon större framgång. Efter 2-0 kunde hemmalaget defilera till en seger som borde blivit större. Raggett hade två nickar som var ytterst nära att gå in, den första räddades på mållinjen av en försvarare och den andra av en snygg handbollsliknande räddning av Ripley. Port Vale hade lite tryck mot slutet utan att det blev riktigt farligt och poängen kändes trygga efter straffmålet. Ironiskt nog startade man Wilson i EFL Trophy på tisdagen, bara för att se anfallaren kliva av med skada i första halvlek.

Portsmouth har nu 23 seriematcher i rad utan förlust. En liknande svit hade Sheffield Wednesday förra säsongen och det var just ugglorna som var det senaste laget att besegra Portsmouth.

Pompey 5 - 1 Gillingham (EFL Trophy)

Pompey (4-2-3-1): Schofield; Swanson, Raggett (k), Towler, Sparkes (Mottoh 81); Anjorin (Morrell 46), Stevenson; Whyte, Saydee (Aston 81), Kamara; Yengi (Shaughnessy 63)
Mål: Anjorin 11, Stevenson 50, Yengi 54, Kamara 72, Towler 80
Gula kort: Towler
Övriga avbytare: Oluwayemi, Rafferty, Jewitt-White

Gillingham (4-2-3-1): Morris; Orji, Ehmer, Ogie (Masterson 46), Malone (k) (Giles 81); Jefferies (Chambers 85), Clark (Skipper 85); Clarke, Williams, Macarthur; Nichols (Sithole 61)
Mål: Williams 45
Gula kort: Jefferies, Ogie, Orji
Övriga avbytare: Turner, Gale

Domare: Farai Hallam
Publik: 5066 (181 gästande)

Kenneth “Ken” Jackett var tillbaka på Fratton Park som klubbdirektör för Gillingham för ett möte i tävlingen som var den sista han representerade Pompey i. Vi minns alltför väl hur Pompey förödmjukades av Salford i en halvlek inför tomma Wembley-läktare innan det blev förlust efter straffar. Det var det sista vi såg av Kenneth som Pompey-manager.

Nu var han som sagt tillbaka och kunde se sitt Gillingham, utan manager, stå upp riktigt bra i första halvlek mot ett halvt förändrat hemmalag. Personligen hade jag hoppats på att Ryan Schofield och Ryley Towler skulle ta chansen, medan det också var intressant att se Tino Anjorin från start i en mer defensiv roll. De två första spelade upp sig allt eftersom och Anjorin, han briljerade från start.

1-0 kom efter att Gillingham misslyckats med att ta undan Sparkes hörna varpå Anjorin tog emot bollen och cykelsparkade i mål från nära håll. Hans första mål för Pompey. Sedan hände inte mycket framåt för hemmalaget och det var logiskt att 1-1 kom strax innan paus sedan Towler låtit sig tunnlas vid straffområdeslinjen. Här ville man förstås se att bakom den något skadeskjutna startelvan finns det bra ersättare, men oavgjort i paus mot Gillingham? Nej, det ingav inte trygghet.

Portsmouth behövde mer bett på innermittfältet och det löstes genom det planerade bytet av Joe Morrell som Anjorins ersättare. Stevenson skruvade in 2-1 från 20 meter innan Kusini Yengi träffade ribban i sin första start sedan skadan. Yengi tog revansch med en kraftfull nick i mål på Sparkes frispark minuten senare och matchen var i praktiken avgjord. Kamara ökade på till 4-1 med ett snyggt skott i bortre gaveln innan Conor Shaughnessy nickade fram Sparkes hörna till Towler för 5-1. Laget avslutade med en 3-4-1-2-uppställning och det var en ovanlig syn då Mousinho allra helst spelar med en fyrbackslinje. Det visade sig funka bra det med. I slutändan hade de flesta tagit chansen. Schofield gjorde inga misstag och var säker med fötterna, Towler briljerade med fin teknik och Yengi gjorde sitt femte mål på fem matcher. Sparkes fortsätter att leverera assist, nu uppe i fem, och utöver det två hörnor som ledde till mål.

Detta var lagets sjätte raka seger i liga och cup. Trots skador och avstängningar fortsätter laget att tuffa på. Frågan är om det finns ytterligare växlar att lägga i. Antagligen kommer det komma perioder när man inte kommer tillbaka in i matcher där man hamnar i underläge, och uddamålssegrar blir till kryss och kryss blir till förluster. Vi får se hur laget svarar på det.