Serieledningen består efter sent segermål mot Wycombe

Portsmouth hamnade i underläge mot både Wigan och Wycombe, men vände och vann med 2-1 i båda matcherna. Mot Wycombe kom avgörandet sent, i den åttonde tilläggsminuten, och serieledningen består i och med det efter en rejäl batalj.

Wigan 1 - 2 Pompey

Wigan (4-2-3-1): Tickle; Rekik (Clare 54), Hughes (k), Watts, Sessegnon (Magennis 78); Adeeko, S.Smith; Humphrys (J.Smith 69), Aasgaard (Lang 54), Godo (McManaman 78); Wyke (utvisad 49)
Mål: Godo 27
Röda kort: Wyke
Gula kort: Aasgaard, Watts, Clare
Övriga avbytare: Amos, Morrison

Pompey (4-2-3-1): Norris; Rafferty, Poole, Shaughnessy, Sparkes; Morrell, Pack (k) (Saydee 61); Lane (Whyte 66), Robertson, Kamara (Devlin 87); Bishop
Mål: Poole 31, Lane 37
Gula kort: Kamara, Morrell
Övriga avbytare: Schofield, Swanson, Raggett, Anjorin

Domare: Will Finnie
Publik: 10358 (1601 Pompey- fans)

Den sista matchen i på papperet tuffa september spelades i Wigan. Wigan startade säsongen på åtta minuspoäng, men var snabbt över på positiva siffror efter en fin start. 4-0-segern mot Bolton är den stora fjädern i hatten samtidigt som det ska nämnas att man har klart överträffat sin xG. Det gör lag som är bra i luften och sätter skott från distans, så det är förstås något att ta med en nypa salt.

Christian Saydee var äntligen åter i truppen liksom Zak Swanson. I Connor Ogilvies frånvaro fortsatte Jack Sparkes på vänsterbacken. Startelvan var oförändrad gentemot senast.

Wigan inledde matchen något bättre och hade mer av det offensiva spelet under den första kvarten. Det blev inte riktigt farligt utan den första chansen gick till gästerna vars Joe Morrell sköt ett skott som täcktes till hörna. Strax därefter försökte Thelo Aasgaard göra det mesta för att ramla innanför straffområdet efter en tröjdragning av Joe Rafferty, tydligt utanför, men domaren missade hela incidenten och det blev ingen frispark för norrmannen. Charlie Wyke ville inte vara sämre när han kände en lätt handpåläggning av Marlon Pack och stöp spektakulärt i straffområdet. Ingen varning för den store anfallaren.

När Portsmouth hade tagit över tog hemmalaget ledningen efter ett snabbt och snyggt anfall. Wyke klackade upp bollen i luften och Scott Smith nickade till Martial Godo som utmanade Rafferty och sköt in 1-0 i steget. Ett klassavslut.

Ledningen varade inte länge. Precis som mot Lincoln var Portsmouth tillbaka i matchen omgående. Sparkes hörna skarvades vidare av Colby Bishop till Conor Shaughnessy vars nick gick via Regan Poole och in. Lite tur för walesaren som inte var sen att reta sin mittbackskollega för att ha stulit målet från honom.

Efter målet var det konstant tryck från gästernas sida och ganska snart kom även ett ledningsmål. En sekvens av 20-25 passningar avbrutna av en försvarstouch på bollen slutade med att Rafferty nickade ner Packs långa inlägg in mot Alex Robertson. Australiensaren fläkte sig framåt och stötte bollen bakåt till Paddy Lane som sköt in 1-2 på volley via en försvarare. Det var en sekvens av tålmodigt och målmedvetet anfallsspel där hela laget var inblandat.

Innan paus var det inte långt från 1-3 när Packs avslut täcktes undan till hörna. 1-2 med mersmak för gästerna inför andra halvlek.

Tre minuter efter paus kom nästa bakslag för Wigan. Wyke visade hur en tackling värt rött kort ser ut, ifall det av händelse skulle bli någon hård utvisning i Premier League. Hans satsning snett bakifrån på Pack var sen och våldsam och då hjälper det inte så mycket att man stannar kvar för att kolla hur det gick med motståndaren. Jag är säker på att det inte var meningen att skada Pack, men domaren hade likväl inget annat val än att visa det röda kortet. Pack kunde efter behandling spela vidare en stund.

Några minuter efter utvisningen blev det lite kalabalik i gästernas straffområde sedan Lane fått felträff med sin rensning och skickat bollen rakt upp i luften. Packs försök att nicka undan misslyckades och han fick bollen först på näsan och sedan på handen, som befann sig i en naturlig position. Ingen straff enligt regelboken, men vi är inte helt vana vid att domarna på den här nivån följer eller kan den. Wigans fans tyckte att detta var deras tredje stenmursstraff de blev blåsta på för dagen. Det var det sista Pack var inblandad i och en knapp kvart efter utvisningen tvingades han kliva av och ersättas av Saydee.

Gavin Whyte hoppade också in och ganska snart hade han lirkat sig fram till ett bra läge. Skottet mot den första stolpen räddades till hörna av Sam Tickle. Wigan hade sitt enda avslut i andra halvlek av värde när Callum MacManaman fintade bort Whyte och slog ett långt inlägg, men nicken från Jonny Smith oroade aldrig Will Norris. Sista chansen gick till Robertson vars distansskott tippades ut till hörna av Tickle. Wigan hade lite press i slutet och gjorde en bra insats med tio man utan att kunna hota Norris mål. Portsmouth behåller serieledningen inför mötet med Wycombe och är obesegrat i 21 raka seriematcher. Wycombes Twitter/X-konto passade på att påpeka att de också hade en sådan svit, med tio vinster och elva kryss, som sedan bröts i den 22:a matchen. Snacka om att greppa efter halmstrån (skrev han kaxigt efter matchen mot Wycombe).

Pompey 2 - 1 Wycombe

Pompey (4-2-3-1): Norris; Rafferty, Poole, Shaughnessy, Sparkes; Robertson (Raggett 90+9), Morrell (k); Lane (Whyte 78), Anjorin (Saydee 56), Kamara; Bishop
Mål: Bishop 58, Shaughnessy 90+8
Gula kort: Robertson, Poole
Övriga avbytare: Schofield, Swanson, Stevenson, Devlin

Wycombe (3-4-1-2): Stryjek; Forino, Keogh, Leahy; Pattenden, Scowen (k), Potts, Boyes (Tafazolli 66); McCleary (Sadlier 90+4); Hanlan (Phillips 80), Vokes (Taylor 66)
Mål: Scowen 22
Gula kort: Scowen, Leahy, Hanlan, Tafazolli
Övriga avbytare: Ravizzoli, Low, De Barr

Domare: Alan Young
Publik: 17450 (277 gästande)

Segertåget kom att fortsätta tuffa på efter en rejäl batalj med ett hårt försvarsarbetande Wycombe. Portsmouth tvingades avvara Pack och startade istället med Tino Anjorin som tia, och lät Robertson backa ett steg till sexa. Hemmalaget startade i ett rasande tempo och hade flera farliga anfall under de första tio minuterna utan att det blev någon chans. När gästerna hade hämtat sig efter chocken såg det plötsligt ut som att de blå inte hade någon väg framåt.

Men trots det var det ändå överraskande när 0-1 kom. Wycombe hade anfallit ett par gånger utan att komma till intressanta avslut när Luke Leahys låga hörna styrdes in vid första stolpen av Josh Scowen framför en passiv Bishop. Det hade sett halvfarligt ut när Brandon Hanlan, stark som Saydee men större, bröt sig loss några gånger och Garath McCleary var alltid ett hot.

Portsmouth var bättre på att spela fotboll, men det räckte inte så långt i den första halvleken. Jag kan inte komma på någon vettig målchans för endera laget utöver målet. Halvtidsstatistiken visade på 14 inlägg från hemmalaget, varav 13 togs bort. Behövde ändringar göras? Wycombe hade fått matchen dit de ville och kunde dominera eget straffområde med fysik och rutin, anförda av Richard Keogh, men Leahy var också lysande.

Skulle Ben Stevenson komma in? Eller Saydee? Mer fysik behövdes, men det blev inga ändringar i paus. Som väntat attackerade Pompey från start utan att skapa de riktigt heta målchanserna. Anjorin fick ett fint läge och sköt högt över innan han byttes ut mot Saydee. Saydee imponerade direkt med styrka och teknik när han vände bort en försvarare och hittade ut till Lane till höger. Lanes inspel framför mål var inbjudande och Abu Kamara kom förbi sin försvarare och fick en tå på bollen för att se bollen gå utanför. Han var lite sen där.

Men en minut senare kom kvitteringen efter passivt försvarsspel på ett inkast. Sparkes kastade till Kamara som tog ner bollen och passade snett inåt bakåt till Bishop som petade in bollen i nät framför Fratton End. Game on.

Strax därefter åkte Robertson på ett hårt gult kort när Keogh kastade sig fram och försökte nicka bort en boll i midjehöjd. Mittbacken blev till synes svårt skadad och rullade runt på gräset några minuter. Robertson missar med det nästa match efter fem gula kort. Och sedan var det Pooles tur att fixa sin avstängning efter att ha tagit ett nödvändigt kort sedan han misslyckats med att ta ner en hög boll. Om Robertsons kort var hårt var detta ganska snällt.

Portsmouth försökte, men Wycombe stod pall. Få chanser skapades och när åtta minuters tilläggstid annonserades var det nästan med en känsla av att 1-1 är okej, förlora bara inte detta.

Avgörandet kom i den åttonde tilläggsminuten på den fjortonde hörnan. Robertson ville ta en kort hörna, men Sparkes insisterade på att leverera det fjortonde inlägget från flaggan. Ingen av dem hade lyckats bra med sina servar, men det berodde mest på Wycombes perfekta försvarsspel, och till slut skulle det komma ett misstag. Bollen skruvades hårt mot målet där Shaughnessy vann duellen med målvakten. 2-1 och vilt jubel, och bibehållen serieledning.

Portsmouth hittade ett sätt att vinna även denna match, när det var svårt att skapa chanser och motståndaren var stark. Men Saydees inträde gjorde att det blev lite för tufft för Wycombe att stå emot. Segern var rättvis då Portsmouth var det bättre laget, men Wycombe kan gå från matchen med huvudet högt.