Stoke - staden i mitt hjärta
Stoke, staden i mitt hjärta.

Stoke - staden i mitt hjärta

Jag har staden Stoke-on-Trent i mitt fotbollshjärta. Det är i denna stad som Port Vale finns, klubben som finns i mitt hjärta sedan drygt 40 år. En klubb som man kanske älskar mer än mina svenska lag, Hammarby och Sandviks IK, för att Port Vale finns på avstånd. Det är ungefär som att man blir mest förälskad i de saker som man inte kan få.

Min egen kärleksaffär med Port Vale startade för drygt 40 år sedan då Port Vale var på stryktipskupongen i en FA cup match mot West Ham. Visserligen förlorades matchen, men min kärlek för laget fanns där. Jag gillade också namnet på laget då stadens namn inte finns i klubbnamnet vilket är ganska ovanligt utanför London. Jag har också många gånger fått frågan om jag trodde att klubben spelade i närheten av en hamn (port = hamn), men så är inte fallet. Port Vale var helt enkelt det coolaste namnet på en fotbollsklubb jag hade hört.

När man stiger av tåget på den lilla stationen i Stoke hamnar man nästan direkt ute gatan när man kliver ut ur stationsbyggnaden. Detta är en station som tågen mest verkar passera på vägen mellan London och Manchester. Staden som en gång i tiden var centrum för den engelska porslinstillverkningen har idag sett sina bästa dagar, men det är alltid lika roligt att komma dit.

Staden utgörs av fem mindre städer och själva centrum ligger i Hanley långt uppe på en kulle en bit från järnvägsstationen.  Det är att ta en taxi då man ska till sitt hotell där. Staden har fått ett stort shoppingcentrum som man kan gå runt i timmar bland alla affärer. Du kan koppla av med att ta en öl naturligtvis, men även att pröva den lokala specialiten oatcakes som var mycket populärt bland fabriksarbetarna på sin tid. En oakcake är en raggmunk med olika fyllningar så att det blir som en crépes. Mycket goda som ni ska pröva nästa gång ni besöker staden.

Från samma stad kommer Stoke City som blev många svenskars favoritlag i Tipsextras barndom då man hade spelare som Gordon Banks, Alan Hudson och Mike Pejic som blev mångas favoriteter . Det är självklart att det finns en rivalitet i staden mellan klubbarna även om det oftast varit ett stort avstånd, både på och utanför plan. Stoke har alltid haft fler åskådare, större ekonomi och framförallt större resurser överhuvudtaget, men så sent som på 1990-talet så spelade Port Vale i en högre division är Stoke. Totalt har man sedan 1922 spelat i samma serie 22 säsonger. 

Stoke spelar sen många år i Premier League, har spelat FA cup final och även spelat i Europa så idag är det flera divisioner klubbarna emellan. Men faktum är att Port Vale vann det senaste derbyt som man spelade så sent som i februari 2002 på Brittania Stadium då man vann med 1-0. Under de fem möten som man haft under 2000-talet har Port Vale resultatraden 2-3-0. Stoke Citys senaste seger går så långt tillbaka i tiden som 1997. Någonting som man kan ha svårt att tänkte sig idag där klubbarna numera befinner sig. Har dock inga problem med Stoke framgångar utan får önska klubben lycka till i framtiden i Premier League.  

Port Vale har publicerat en bok som heter The Potteries Derbys och man har även givet ut en DVD med godbitarna ur de senaste derby matcherna under åren 1992-2002. Den bästa matchen i mitt bibliotek var när man besegrade Stoke City i FA – cupen på en regndränkt plan med 3-1 år 1992. Den var inte välspelat, men innehöll mycket kämpa fotboll på en tungsprungen plan.  Kan se om den hur många gånger som helst.

Stoke Citys störste spelare genom tiderna, Stanley Matthews, fick aldrig chansen som manager i sin moderklubb Stoke City. Han fick däremot chansen som manager i Port Vale (om än med ett icke så lyckat resultat). I slutet av 1990-talet fick Port Vales legendariske manager John Rudge sparken av ordförande Bill Bell i ett sista försök att rädda kvar föreningen i The Championship. Vad blev John Rudge nästa jobb? Director of Football eller sportchef i Stoke City ! Stanley Matthews har även fått en fin staty rest vid Hanleys centrum där han också växte upp. Hans favorit klubb som barn var faktiskt Port Vale som spelade på Recreation Ground i Hanley där han växte upp.

Port Vales supportrar har samlat ihop pengar för att resa en staty över klubbens största spelare genom tiderna, Roy Sproson, som spelade 760 matcher för klubben under åren 1949-1972. Statyn kommer att invigas senare i år invid Vale Park.  

Det är lite grann samma rivalitet mellan klubbarna som det är mellan de allsvenska klubbarna i Stockholm. Det är mer än 25 år sedan som en spelare gick direkt från en klubb till en annan i staden. Det finns en del spelare som spelat i bägge klubbarna, men som spelat i någon annan klubb emellan. Den senaste som gick direkt från Stoke till Port Vale var mittfältaren Peter Griffiths år 1985. Den senaste som gått direkt från Port Vale till Stoke var målvakten Barry Siddal som bytte klubb i januari 1985. Ingen kan riktigt säga varför det har gått mer än 25 år sen som någon gick direkt från en klubb till en annan.  Man har inte heller för vana att låna spelare av varandra.

1982 var dock ett år då tre spelare gick från Port Vale direkt till Stoke, bland annat målvakten Mark Harrison och anfallaren Mark Chamberlain1982. Harrison lyckades aldrig slå sig in i Stoke, men Mark Charmberlain kom så småningom att spela för det engelska landslaget. Marks bror Neville bytte klubb två månader efter de andra.  

Englands främst manlige soloartist, Robbie Williams, är född bara ett stenkast från Vale Park och en stor Port Vale supporter. Han har varit enastående de gånger som jag har sett honom. När man promenerar från Vale Park efter en match för att ta bussen ner till Stokes centrum (som ligger i Hanley) passerar man hans pappas pub Red Lion. Det är inte så mycket att besöka idag (mer än av nostalgiska skäl) utan idag är det mest en konsert lokal för de lokala rockbanden.

Jag brukar komma till arbetet vid 08:30-tiden, hämtar en kopp kaffe och slår på datan. Det första jag sedan gör efter att ha gått igenom posten blir att läsa lokaltidningen The Sentenniel på nätet och kollar nyheterna på den utmärkta supportersiten onevalefan.co.uk för att få veta allt om det senaste som har hänt i Port Vale. Det är först sedan som jag kan komma igång och arbeta. Så är det att ha klubben i sitt hjärta på 145 mils avstånd i England.

Tomas Silfver2015-03-13 00:10:00
Author

Fler artiklar om Port Vale