SvenskaFans Awards: Säsongens flopp
Mourinho fick lämna Chelsea efter dåliga resultat och interna stridigheter.

SvenskaFans Awards: Säsongens flopp

Säsongens flopp hade den här säsongen många olika kandidater. Men ett lag stack ut och tog hem 50 procent av rösterna.

Chelsea följde upp den mästerliga fjolårssäsongen med internt tjafs och en allmänt strulig säsong där de sparkade José Mourinho och ersatte honom med Guus Hiddink. Vi snackar med Fredrik Temmes om säsongen som varit och blickar framåt mot ett Antonio Conte-lett Chelsea.

När vi snackades vid kring nyår var ni indragna i bottenstriden. Då var det teorier om en trött trupp som inte var i fas och som sedan hamnade i en ovan situation att grisa i botten. Hur formulerar du fiaskoteorierna med säsongen några veckor i backspegeln?
- Delvis likadant. Efter en hygglig period under början av Hiddinks styre då laget spelade bitvis bättre och åtminstone undvek att förlora så gick spelartruppen så småningom ner i samma kollektiva mentala svacka som präglade hela den första halvan av säsongen. Vissa orkade helt enkelt inte bry sig (som Fàbregas) och andra hade förtvivlat svårt att spela sig ur sina respektive formsvackor (som Matic och Hazard, även om den sistnämnde kom igång igen mot slutet). När laget sedan åkte ur Champions League och FA-cupen i tät följd och de små chanserna till Top Four-placering försvann så gick luften ur helt och hållet. Säsongens två-tre sista månader blev därför inget annat än en trist och smärtsam transportsträcka.


Eva Carneiro in action.

Hur mycket tror du Eva Carneiro-affären påverkade truppen?
- En hel del. Interna stridigheter är naturligtvis aldrig bra, och i synnerhet inte när det dessutom går emot på planen. Det var ett märkligt utspel från Mourinhos sida från början, och att det blev ett så pass långdraget eftermäle gjorde att skadan blev onödigt stor. Mourinhos och lagets fall hade kanske inte kunnas undvikas utan Carneiro-kontroversen, men sjävklart spelade schismen in.


Antonio Conte tar över Chelsea efter sommarens EM där han leder Gli Azzurri.

Hur känns det med Antonio Conte? Han är ju en minst sagt egen karl som kör management by fear. Spelare har berättat att han inte tittar någon i ögonen och att om han blir förbannad blir alla som paralyserade. Är det inte lite väl tvära kast mellan Mourinho - mysHiddink och nu Conte?
- Jag känner mig försiktigt optimistisk inför Conte. Efter den här fiaskosäsongen kan det behövas lite hårda tag och höga krav igen. Jag tror att han är precis den precis den ledare och nononsense-karaktär som vår bekväma och något karaktärssvaga trupp behöver. Det finns redan gott om kvalité i laget, så tänds bara gnistan och engagemanget igen kan det bli riktigt bra. Att Terry till slut stannade är naturligtvis oerhört viktigt. Han blir en stor tillgång för Conte, om inte på planen i samma utsträckning som förr så åtminstone i omklädningsrummet. Nu när vi inte nådde CL tror jag också att det kan vara nyttigt att vi missade Europa-spel helt och hållet, så att den gode italienaren kan få en anpassningssäsong med fokus enbart på ligan och de inhemska cuperna. Min enda riktiga farhåga är hans engelska. Språkförbistring har fällt Chelsea-tränare förr (lex ”this is football-Scolari” som inte ens kunde uttala lagets namn rätt), så jag hoppas att han verkligen lägger manken till på engelsklektionerna. Men efter ett drygt årtionde av Romans chopping and changing-metodik blir man ganska härdad och vet ungefär vad man kan förvänta sig. Jag ger Conte max tre år vid rodret. 

Hur tror du att taktikern Conte tar emot Chelseas trupp? Vad behöver han modifiera för att truppen ska passa hans filosofi?
- Det gläder mig att vi rycker i Radja Nainggolan eftersom laget saknar en box-to-box-spelare som kan bidra med löpstyrka och dynamik på mittfältet. I övrigt är det just nu svårt att sia om vad Conte kommer att göra. Utöver just Nainggolan har det varit väldigt ont om heta och trovärdiga rykten (jag vill hoppas på Paul Pogba, men jag tror inte ett dyft på det), vilket förstås kan ha att göra med att il mister har fullt upp med Italien för närvarande. Jag tror att det kommer börja hända saker på allvar först när Gli Azzurri gjort sitt i EM och Conte tillträder på riktigt. Men han är smart och taktiskt flexibel, så jag tror inte att han kommer försöka med ”square pegs in round holes”, som framför allt Villas-Boas gjorde. Jag tror exempelvis inte att det är givet att han kommer att tillämpa den 3-5-2-formation som gjorde Juventus så framgångsrikt. Men skulle han nu göra det så behövs det bland annat en offensivt skickligare högerback än Branislav Ivanovic, såvida inte Azpilicueta flyttas över till högerkanten, där han är som bäst, och råämnet Baba Rahman ges förtroendet till vänster. Visst behövs det några värvningar till för att Conte ska kunna sätta sin prägel på laget, men någon storstädning (som det ryktas om i Chelsea i princip varje sommar) tror jag inte att det blir - truppen är inte så förskräckligt dålig som många vill göra gällande, utan mycket handlar som sagt om att motivera de spelare som redan finns till förfogande.

Vi går in i en härlig fotbollssommar med Copa America följt av EM. Hur ser du på dem med Chelseaögon?
- Jag kommer att följa alla våra deltagande spelare i största möjliga mån. Men det ska bli särskilt intressant att se vad som händer med Eden Hazard nu när han har ett fått ett formellt kaptensansvar i Vincent Kompanys frånvaro, och om han kan bibehålla den starka form som han höll under de sista PL-omgångarna. Det verkar i skrivande stund som att han trots allt stannar, och en nytänd och formtoppad Hazard är precis vad Chelsea behöver för att slåss i toppen nästa år igen. I Copa América ser jag fram emot att se om årets Chelsea-spelare, Willian, kan fortsätta den kometutveckling som han hade under den gångna säsongen. Självklart kommer jag även att hålla ett extra öga på Nainggolan och andra potentiella nyförvärv som figurerar i de båda turneringarna. 

Tidigare vinnare:
2014/2015: Mario Balotelli
2013/2014: Manchester United
2012/2013: Queens Park Rangers
2011/2012: Liverpool
2010/2011: Fernando Torres
2009/2010: Liverpool

2008/2009: Newcastle

Henrik Örtenvik2016-06-10 09:00:00
Author

Fler artiklar om England