SvenskaFans Team of the Year - Mest förbättrade spelaren
Moussa Sissokos förvandling i Tottenham är remarkabel.

SvenskaFans Team of the Year - Mest förbättrade spelaren

Inspirerat av NBA:s utmärkelse MIP, most improved player, röstar Premier League-redaktionerna på SvenskaFans varje år fram den spelare som de tycker har utvecklats mest positivt under säsongen. I hård kamp med Ryan Fraser och Diogo Jota blir Moussa Sissoko vald till Most Improved Player.




“Honestly, he’s been brilliant for us. It’s the work he does off the ball that goes unrecognised but for us, as a team, it’s invaluable. To have a player like Moussa is to have a player who when you are under pressure, you know he’s going to get on the end of things, work and chase everything. He’s one of the hardest workers in the team and he deserves all the plaudits he’s getting. He’s back in the France squad and that is one of the best squads in the world. We’re all delighted for him.”
/
Ben Davies hyllar Moussa Sissoko

Vi snackar med Bror HemmingTottenhamredaktionen om detta val:

- Utifrån mitt perspektiv är det ett självklart val. Moussa Sissoko brukade vara ett skämt som skapade oro runt sig när han fick spela i Tottenham. Hans sätt att sätta medspelare i problem med märkliga passningar bara för att sedan springa iväg och lämna stora hål bakom ryggen för motståndarna att kontra i var ständigt återkommande och borde resulterat i att han reats bort i första bästa fönster. Men den här säsongen klev han fram när någon verkligen behövde kliva fram. Säsongens bästa spelare i Tottenham, och Premier Leagues mest förbättrade spelare, ja helt rätt enligt mig.

Många har kallat honom ett kvart-i-tre-ragg när han hämtades in i sista sekunden för tre år sen. Ett desperat drag för att få hem någon från marknaden. Två säsonger var han tämligen värdelös och nu är han säsongens MVP enligt dig och säsongens mest förbättrade spelare. Hur förklarar du förvandlingen som skett?
 - Moussa Sissoko hade varit så väldigt bra i EM-finalen 2016. En spelare som kan leverera på den nivån och dessutom vet vad Premier League handlar om kan må väldigt bra av att komma till ett lag som Spurs. Pengarna fanns i Spurs och möjligheten öppnade upp sig, och då kändes det rätt att slå till. Men han passade inte riktigt in. Mousa Dembele var för bra på allt, så det fanns inte någon möjlighet för Tottenham att spela på något annat sätt än på Dembeles sätt. Moussa Sissoko fick ändå mycket mer speltid än vad han förtjänade. Samtidigt kunde man se på Belgiens landslag hur stor skillnad det kunde vara på Dembele beroende på omständigheter runt omkring honom. Det är helt enkelt så att vissa spelare, framförallt på det centrala mittfältet, behöver rätt spelare runt sig. Vissa skallar behöver känna att dom är viktiga för att leverera på den högsta nivån. Sedan behöver vissa spelare fler matcher i kroppen för att få upp matchtempot. Jag vet inte hur Sissoko såg ut på träningarna inför säsongen, men rimligtvis slet han på bra och var i god fysisk form. Men sen började allt så illa mot Newcastle i premiären, inte för Spurs som vann matchen, men runt Sissoko såg det ut som vanligt. Han och Serge Aurier passade varandra på benskydden så fort möjligheten dök upp samtidigt som Davinson Sanchez inte tänkte försvarsspel vilket skapade en farlig defensiv triangel. Det var fortfarande den gamle Sissoko och han fortsatte på samma sätt, fick mer speltid än vad han förtjänade, men plötsligt kom Manchester City på besök. Dele Alli, Christian Eriksen och Heung-min Son på bänken, men Sissoko från start trots att Eric Dier och Dembele tog dom defensiva positionerna, och det syntes direkt att något hade hänt. Sissoko var klart bäst i Spurs, och det såg helt enkelt ut som att han hade bestämt sig. Sissoko fick spela vidare, Dembele gick sönder i nästa ligamatch och hade sedan gjort sitt i Spurs, medan Sissoko fortsatte att dominera mot Crystal Palace och Chelsea. Allt var förändrat. Sissoko kände att han var viktig, det fanns inte för honom att inte ta den här chansen, och sen blev han bara bättre med fler matcher i kroppen och känslan av att Spurs var helt beroende av honom.

Beskriv hans roll på planen och hur viktig han är för Pochettinos lagbygge. Han fungerar ju ofta som en extra försvarare, när spelare som Trippier tappar sin yta. (Det som hände efter 23 sekunder i CL-finalen...)
- Sissoko är viktigast när motståndarna har boll. Ingen vill utmana mot honom, vilket gör att motståndarnas anfall tappar fart. Det gäller både när motståndarna kontrar och när det är ett mer organiserat uppbyggande av spelet. Att Sissoko själv är rörlig i offensiven är främst positivt för att det öppnar upp för andra, och hans rörelsemönster som brukade skada Spurs eftersom ingen medspelare anpassade sig efter hur han rörde sig är nu något som lyfter laget eftersom han är så given i startelvan och spelarna runt omkring förstår att dom måste rätta sig efter Sissoko. Förr krånglade Sissoko till det mesta, han kändes vilsen i försöken att övertyga tränare och publik, medan han nu är oerhört tydlig i allt han gör. Om en motståndare kommer med bollen så tar Sissoko den, eftersom han vet att han kan, och då finns ingen anledning att avvakta. Sissoko fick chans på chans när andra var för dåliga eller skadade. Men det var först när han tog chansen som Spurs verkligen behövde honom. Sissoko har förtjänat att vara en nyckelspelare, men Spurs skulle må bra av att ha alternativ när Sissoko inte kan spela, för det har varit tydligt när Sissoko varit borta att det inte finns nån som just nu kan gå in och göra ett jobb istället för Sissoko.

Innermittfältet består av Viktor Wanyama som många förväntar sig säljs, Eric Dier som inte varit bra på 1,5 år och Harry Winks som inte är "färdig". Hur hoppas du att innermittfältet ser ut nästa säsong?
- Jag har helt gett upp när det kommer till Victor Wanyama, hans kropp ser ut att för länge sedan vara oreparerbar. Hans inställning är beundransvärd, men som jag ser det duger han inte ens till att ha på bänken som nån reserv, så förhoppningsvis finns det nån klubb därute som är villig att satsa på honom så han slipper nöta sönder kroppen mer i Spurs när han ändå inte ska få spela. Eric Dier är jag däremot beredd att ge fler chanser. Hans hårda spel kan bli fult, men den där hårdheten behövs om han bara slipar bort riskbenägenheten. Han chansar lite för mycket, och när det svåra går hem är det lätt att tro att det var skicklighet, men sånt skadar laget i längden. Men nån startspelare ser jag honom inte som, även om jag hoppas att han ska hitta tillbaka dit, jag ser honom som aktuell både på ett mittfält och istället för Toby Alderweireld. Harry Winks förmågor tvivlar jag inte på, men han verkar gå sönder lite för ofta för att Spurs ska ha råd att komma till spel utan alternativ. Sen är inte jag den som går och hoppas på några speciella nyförvärv som ska in i startelvan, den som kommer måste förtjäna sin position genom insatser i Spurs tröja, men jag har absolut inget emot att Sissoko och Winks spelar bakom tre mer offensiva mittfältare.

Avslutningsvis: ditt bästa minne med Sissoko från den här säsongen?
- Jag vet inte. Det som jag kommer att minnas starkast är helt klart den där handsen i CL-finalen. Sen finns ett antal mer positiva grejer, som väldigt många har det gemensamt att Sissoko vunnit boll på ett imponerande sätt och han sedan tagit en stark offensiv löpning ofta med nåt oväntat briljant på vägen, där allt sedan avslutats med ett svagt avslut av Sissoko... Men kanske att jag ändå väljer att minnas hur Sissoko kom in och bossade hemma mot Manchester City, för även om han säkerligen gjort många bättre insatser under våren så kom den matchen så oväntat, och det blev så tydligt hur fort han sedan blev en nyckelspelare.


Tidigare vinnare - Mest förbättrade
2018: Mo Salah
2017: Victor Moses
2016: Danny Drinkwater
2015: Harry Kane
2014: Jordan Henderson
2013: Romelu Lukaku
2012: Clint Dempsey
2011: Vincent Kompany
2010: Gareth Bale
2009: Darren Bent & Phil Jagielka  

Henrik Örtenvik2019-06-18 13:30:00
Author

Fler artiklar om England