Årets unga spelare & Årets mest förbättrade: Gareth Bale
Gareth Bale gör mål mot värsta rivalerna.

Årets unga spelare & Årets mest förbättrade: Gareth Bale

Gareth Bale tar hem två kategorier när SvenskaFans Premier League-redaktioner får säga sitt. Vi snackade med Spursredaktionens Bror Hemming om den unge Walesarens framfart i Tottenham.

Gareth Bale fick både priset som årets unga spelare och som årets mest förbättrade, förvånad?
- För ett halvår sedan såg jag det inte komma, men som det utvecklat sig kan jag omöjligt säga annat än att det är väldigt rättvist. Jag hade ärligt helt gett upp hoppet om Bale. Att talangen fanns där hade han redan visat, men som jag såg det hade skadorna satt stopp för fortsatt utveckling. Men så gör han en vår som denna, det är helt osannolikt. Jag är dock fortsatt rädd för de där svaga fotlederna, även om han nu går in i närkamperna vet vi inte vad som händer efter ytterligare en skada.

Det gick rykten om att han skulle bli utlånad i januari. Utlåningen uteblev och resten är historia. Vad hände egentligen?
- Det som hände var att Benoit Assou-Ekotto skadade sig precis innan transferfönstret öppnade. Men Bale hade ändå fått chansen, för Assou-Ekotto skulle nämligen precis ge sig av till afrikanska mästerskapet. Så även om utlåningshotet var på allvar hade det nog krävt att någon spelare först hade kommit till klubben, och där var vi inte riktigt. Men kanske kände Bale att han inte längre hade något att förlora, utan släppte lite på defensiven för att ta de där långa offensiva maxlöpningarna som han gör så bra. Eftersom han inte hade varit skadad, utan bara petad, hade han dessutom fått chansen att bygga upp kroppen på ett hälsosamt sätt som gjorde att han orkade.

Bale har gått från att mestadels blivit hånad för att Spurs aldrig vunnit när han spelat från start, till att vara föremål för rykten om flytt till storklubbar runtom i Europa. Många vet säkerligen inte vem denne Bale är. Ge oss en kort resumé av hans korta karriär!

- Bale är född och uppvuxen i Cardiff, Wales, där han väldigt tidigt sågs som en talang utöver det vanliga. Southampton knöt honom till sig och i slutskedet av säsongen 2005/06 debuterade han 16 år gammal i Championship. Någon månad därefter blev han uppkallad till, och fick spela för, det walesiska landslaget. Nästa säsong tog han en ordinarie tröja i Southampton, och gjorde mål både i klubblag och i landslag. Efter detta fina år som slutade med att Southampton misslyckades i kvalet till Premier League köptes han av Tottenham.

Han kom till ett Tottenham som slutat femma två säsonger i rad och nu ville nå ännu högre. Spurs misslyckades dock helt i ligaspelet. Men under den miserabla hösten fanns det ett stort glädjeämne. Gareth Bale. Han debuterade borta mot Manchester United och tillhörde lagets bästa spelare. Hans kommande matcher från start var mot Fulham, Arsenal och Middlesbrough, och han gjorde mål i alla tre. Men det skulle bara bli tolv matcher för Spurs denna debutsäsong, en fotledsskada gjorde att hans säsong avslutades den 2 december 2007.

Sedan har vägen tillbaka varit tung. Han kunde inte övertyga när han fick chansen, och sakta men säkert byggdes ett monster till svit utan vunna matcher upp. Men så gick Assou-Ekotto sönder den 28 december 2009 och Spurs tvingades använda Bale som denna gång verkligen tog chansen. Match efter match blev han utsedd till bäst på plan, och skillnaden mot den Bale vi sett de senaste två åren är overklig.

Vad tror du själv? Tror du han blir Spurs trogen?
- Den här sommaren ska han ingenstans. Han har precis skrivit på ett nytt fyraårskontrakt, och Spurs säljer i regel bara bra spelare om de sitter på utgående kontrakt, så det känns väldigt lugnt. Men i en tid då Spurs förlänger de viktigaste kontrakten med fem år skrev Bale alltså bara på för fyra, vilket är lite oroande för framtiden.

Till sist: vad tror du Harry kommer att göra under sommaren för att förstärka Tottenham?
- Inte så mycket. Det pratas om att klubben är på jakt efter en ny anfallare som man ska vara villig att spendera mycket pengar på, men vi får se vilka som finns tillgängliga när de allra största klubbarna och den allra största plånboken sagt sitt. Utöver detta får vi säkert en viss breddning med någon reserv här och där i truppen, men inte många som går rakt in i startelvan. Just nu är det väldigt dött på transferfronten, men det kan förändras snabbt.

Svenskafans.com2010-06-23 11:00:00
Author

Fler artiklar om England