SvenskaFans Awards: Säsongens unga & Säsongens mest förbättrade
Lukaku tackade för sig med ett hattrick i Sir Alex sista match.

SvenskaFans Awards: Säsongens unga & Säsongens mest förbättrade

I kategorierna "Säsongens mest förbättrade spelare" och "Säsongens unga spelare" hittar vi en spelare som gick från talang till supertalang över en säsong.

"He's in a great run of form and has done really well for us. As a former defender I certainly wouldn't like to face up to him."
/Steve Clarke hyllar sin inlånade supertalang.

Romelu Lukaku tog Premier League med storm den här säsongen och dundrade in 17 ligamål för West Bromwich. Med 25 procent av rösterna blir han därför utsedd till "säsongens mest förbättrade spelare", samtidigt som han också kammar hem 20 procent av rösterna i kategorin "säsongens unga spelare". Vi snackar med Fredrik Temmes på Chelsearedaktionen om belgarens utveckling och framtid i Chelsea.

I kamp med Daniel Sturridge blir Romelu Lukaku utsedd till både säsongens mest förbättrade- och unga spelare, ett rätt logiskt val va?
- Ja, han har haft minst sagt lyckad säsong och fått visa prov på sin enorma potential. Han förtjänar utmärkelsen, med råge. Att som 19-20-åring göra hela 17 ligamål i ett mittenlag talar sitt tydliga språk, och det är så klart underbart för en Chelsea-supporter att se att hans lånesejour blev så lyckad. Nu har han bevisat för alla att han håller även i Premier League. 

Lukakus utveckling är ju som en dröm för Chelsea. Förrförra säsongen fick vi knappt se belgarens potential, men så lånas han ut och tar hela Premier League med storm. Vad anser du själv att han har förbättrat under sin andra säsong i England?
- Framför allt har han förfinat allt det som han redan var så bra på. Han är lite snabbare, lite starkare, är lite bättre i luftrummet och rör sig lite smartare än vad han gjorde för ett år sedan. Men ska man peka på något speciellt så är det kanske att han har blivit lite mer tvåfotad och att han har förbättrat sin teknik.

Lukakus stora idol är Didier Drogba, kan man säga att det finns likheter i deras spel eftersom media gärna gör just den liknelsen?
 - Självklart. Många ser ju honom, med rätta, som Drogbas arvtagare. Framför allt är det fysiken, farten, huvudspelet och förmågan att sysselsätta ett helt försvar som de två har gemensamt. När Lukaku spelar som bäst är han samma typ av urkraft som Drogba.

Hur ser det ut inför nästa säsong? Ni har en ljummen Torres och Demba Ba, samtidigt som ni också ryktas roffa i varenda storstjärna runtom i Europa. Köps det in en ny superstjärna som knuffar ner Torres, Ba och Lukaku i kön tror du? Och vad händer då med deras status och utveckling?
- Det är en bra fråga som är svår att besvara. Skulle en spelare som exempelvis Cavani, som har liknande spetsegenskaper som Lukaku och dessutom fortfarande är relativt ung, komma in blir det naturligtvis svårare för belgaren att ta en plats. Å andra sidan skulle det kanske vara något för tidigt att lägga ett alltför stort ansvar på ynglingens axlar. Det är nog en bra lösning att låta honom utvecklas i lugn och ro bakom en ny superstjärna. På så sätt skulle han slippa den enorma pressen som det skulle innebära att vara försteval i Chelsea, och det är nog bara bra för hans utveckling. Jag hoppas och tror i alla fall att han kommer att stanna och få chansen i Chelsea nästa säsong. Jag litar på Mourinho och tror att han löser det bra. Vad som händer med Torres är svårt att säga då Mourinho har gett svårtolkade signaler gällande hans framtid. Även om Torres själv sagt gång på gång att han vill stanna i klubben så tror jag att han lämnar om vi köper in en ny centerforward (vilket mycket tyder på just nu). Han lär inte vara särskilt intresserad av att vara tredjeval, vilket jag tror att han skulle bli så småningom om han skulle stanna. Någon av Torres eller Demba Ba måste i alla fall lämna om ett superstjärneköp blir av.  


Avslutningsvis: Hur formerar ni anfallet i öppningsmatchen den 17 augusti hemma mot Hull?
- Om vi inte köper en ny anfallare så tror jag att Mourinho kommer att ge Torres chansen att visa vad han går för i de första matcherna. Därför tror jag att spanjoren startar, med trion Hazard, Mata och Oscar bakom sig.
 


Runner-up

Mest förbättrade:

Daniel Sturridge, 4 röster

Unga:
Matija Nastasic, 3 röster
 

Tidigare vinnare: Säsongens mest förbättrade
2011/2012: Clint Dempsey
2010/2011: Vincent Kompany
2009/2010: Gareth Bale
2008/2009: Phil Jagielka och Darren Bent.

Tidigare vinnare: Säsongens unga
2011/2012: Kyle Walker
2010/2011: Jack Wilshere
2009/2010: Gareth Bale
2008/2009: Ashley Young
 

Henrik Örtenvik2013-06-19 13:00:00
Author

Fler artiklar om England