Vi synar Premier League: "Minst en titel blir det"
Raheem Sterling har varit en av säsongens förgrundsfigurer.

Vi synar Premier League: "Minst en titel blir det"

Många räknade med att Manchester City skulle vara med och slåss med Liverpool om ligatiteln ända fram till maj 2020. Men drygt halvvägs in i säsongen är Liverpools första ligatitel på 30 år mer eller mindre klar. Hur är då stämningen i Citylägret?

Richard Lantto brukar vara självsäker inför säsongen och när vi nu stämmer av med honom när de är avsågade i ligatiteln så blir det intressant att se vart hans drömmar och fokus ligger idag?

När vi snackade du och jag inför säsongen så var du som vanligt kaxig och räknade med att ni skulle vinna ligan igen. Det enda som skulle kunna göra så det scenariot sker igen är en episk kollaps. Hur är känslan idag?
- Ja, där hade jag och alla oddsmakare fel. Det är väl egentligen mitt problem att jag använder logik och risk för mycket i mina antaganden. Borde fortsättningsvis bara köra på känsla. Problemet här var väl iofs att med undantag av en (inte helt obetydande) sak så var känslan god. Känslan idag är inget vidare men en säsong definieras inte bara av en ligatitel och det finns mycket att tävla om fortfarande. Utav de tre turneringar som är kvar så är vi i princip finalklara i ligacupen (på väg mot tredje raka) och vi är en av favoriterna att ta FA-cupen igen. Det som dock förmodligen kommer definiera vår säsong är hur det går i Champions League där Real Madrid väntar. I fall vi slår dom (50/50) så tror jag vi kommer att åka till Istanbul i slutet av maj. Har vi då med oss en cuptitel så är säsongen lyckad.


Efter 11 år i Manchester City lämnade Vincent Kompany för Anderlecht.

Blev Vincent Kompanys farväl för kostsamt? Ingen som ersatt honom som ledare?
- Ja, som jag misstänkte blev vår kaptens farväl det som kunde stjälpa oss. Det som oroade mig innan säsong visade sig alltså vara en betydande förlust och något som vi inte hanterat bra. När det gäller vem som ersatt han så står David Silva som kapten nu men då pratar vi om ett helt annat kaptensskap som dessutom grundar sig i ett tack för lång och trogen tjänst. Det finns några andra ledare i laget som Fernandinho och Kevin De Bruyne men tyvärr är ingen i närheten av Vincent Kompany.


Rodri hämtades in från Atletico De Madrid i somras.

Hur har nyförvärven skött sig?
- Godkänt mer eller mindre. Rodri har på kort tid visat att han är ett namn för City och att han kommer att bli en nyckelspelare så småningom. Har däremot haft en formsvacka under hösten. Joao Cancelo har fått nöta förvånansvärt mycket bänk men har gjort det bra när han roterat med Kyle Walker. Nackdelen här är att vi trodde att vi fick in en spelare som kunde bidra på flera positioner men så verkar inte vara fallet. Angelino slutligen kom in som back-up för Benjamin Mendy och i viss mån Zinchenko för att ersätta Fabian Delph. Jag har alltid gillat Angelino och tycker han gjort det ok även om han inte tagit chansen att konkurrera ut Mendy när han hade en svag period. Han är dock billig och Home Grown så tar inte upp någon plats.


Vem har varit säsongens bästa spelare respektive största besvikelse?
- Kevin De Bruyne är hela ligans bästa spelare och också något som jag hoppades skulle ske inför säsongen. I hans fall handlar det mest om att få vara skadefri. Är han det är han en enastående spelare. Raheem Sterling började mycket bra men har tappat på slutet och Sergio Agüero är fantastisk stötvis men båda saknar KDBs jämnhet.

- Sämst har våra mittbackar varit. Utan Kompany och med en skadad Aymeric Laporte så har John Stones och Nicolas Otamendi tappat det helt och Fernandinho har fått spela mittback och även Erik Garcia har fått en hel del speltid. Då jag fortfarande ser Fernandinho som betydligt bättre som mittfältare så skulle jag påstå att Garcia (efter Laporte) varit vår bästa mittback och det säger mycket om Stones och Otamendi att en 18-åring från U-23 laget presterar bättre.


Should I stay or should I go?

Det har ju viskats om att detta är Peps sista säsong i klubben. Vad tror du? Och vem skulle du vilja ha ifall så blir fallet?
- Det kommer inte att ske och nu tänker jag både med hjärnan och går på känsla. Förutsatt att inget händer med familjen och att han måste vara i Barcelona så kommer Pep vara kvar i minst en säsong till. Det finns ingen hos City som vill något annat och Pep själv verkar ha allt han vill ha inklusive 100% stöd från ledningen. Dessutom så tror jag det finns en glöd inom han att än en gång slå alla i England på fingrarna.

- Arteta var arvtagaren och att han lämnade kan vara en indikation på att han visste att jobbet inte skulle bli ledigt förrän tidigast sommaren 21. Annars verkar Cityledningen gilla Pochetino men han är förmodligen inte ledig då.


Leroy Sané är snart tillbaka.

Denna vecka är de sista intensiva sillydagarna. Hur ser silly ut ur ett Cityperspektiv? Någon som kommer dra, någon som kommer in? Någon du vill ha?
- City har som mer eller mindre väntat haft en knäpptyst silly season. Det vi har saknat i höst är på grund av skador då både Laporte (precis tillbaka) och Leroy Sané (snart tillbaka) saknats enormt. Det finns heller inte någon ledig plats i truppen för någon utländsk spelare så om ingen försvinner (inte troligt) så kommer ingen in.

- Det som däremot kan värvas är något för framtiden, antingen för U-23 eller för utlåning. Vi har gjort ett antal sådana värvningar senaste åren och där brukar det bara smälla till och så får vi ett nytt namn att hålla reda och hoppas på. Blir ett litet helvete i Football Manager sen att utveckla alla utlånade talanger men det är å andra sidan ganska kul.

Avslutningsvis: nu när ligan är körd. Hur ser drömmarna ut när du blickar framåt resterande del av säsongen?
- Minst en titel blir det och kan vi nå hela vägen till en Champions League final så har vi äntligen lyckats bryta den förbannelsen. Drömmen vore att slå Liverpool i finalen men gör inget om vi slår de på vägen heller. Ska bli mycket intressant att följa bortförklaringarna om vilken titel som är den viktiga då. Förra året var det bara CL som räknades och av vad vi har förstått av Kloppen så räknas inte FA-cupen i år. Slutligen bör vi slå de i ligan på hemmaplan för att få ner dom på jorden igen. Sen kan vi röka fredspipa, poppa popcorn och garva åt United.

Henrik Örtenvik2020-01-28 14:35:18
Author

Fler artiklar om England