2021-06-23 21:00

Tyskland - Ungern

Ett 67-årigt spöke ska begravas
Ett historiskt möte

4 Juli 1954 spelade matchen som historien gav namnet ” Miraklet i Bern”. När storfavoriten Ungern, också kände som the Mighty Magyars, slarvade bort en 2-0 ledning i paus mot Västtyskland som slutligen slutade 2-3. Nu är roller ombytta men det behövs fortfarande ett mirakel.

1950-talet var en glansperiod för ungersk fotboll med OS-guldet i Helsingfors 1952 som största framgången. Åren mellan 1950 och 1956 kommer detta fantastiska landslag bara förlora en match, vilket var den tidigare nämnda matchen ”miraklet i Bern".

Ungern spelade en tidig variant av totalfotboll och man hade storspelare som Ferenc Puskás, Nándor Hidegkuti, Zoltán Czibor, László Budai och skytteligavinnaren i VM 1954 (11 mål på 6 matcher) Sándor Kocsis.
Det var dessa spelare som också besegrade England med 6-3 år 1953 på Wembley i en match som fått namnet ”the match of the Century” som gjorde att England började släppa fotbollsisoleringen och man sneglade på hur man spelade fotboll på det europiska fastlandet. En stor beundrare av det ungerska spelsättet och som tog stor inspiration var Manchester Uniteds legendariske tränare Matt Busby. Ungern skulle senare besegra England med 7-1 i Budapest i en träningsmatch inför VM i Schweiz 1954.

VM 1954 hade Ungern hamnat i samma grupp som Tyskland och två nykomlingar, Sydkorea och Turkiet, två nationer som skulle få vänta 32 år (VM 1986 ) respektive 48 år (VM 2002) innan de skulle få göra comeback i turneringen. Turneringen hade ett unikt gruppspel format med två rankade lag och två orankade lag i varje grupp där varje lag mötte ett rankat och ett orankat lag. Vilket betydde att man inte mötte alla lag i sin grupp och i Ungers fall började man möta Sydkorea för att avsluta mot Tyskland.

Den 17 Juni 1954 gick Ungern ut på Hardtrum Arena i Zurich för att mötta Sydkorea. Efter 24 minuter ledde Ungern med 3-0 i matchen som till slut skulle sluta 9-0 med bland annat två mål av Puskás och tre mål av Kocsic. Det är fortfarande den största utklassningen i VM-historien med Jugoslavien mot Zarire (9-0) 1974 och Ungern – El Salvador (10-1) 1982.

Tre dagar senare gick man ut för att mötta i Västtyskland i Basel på St. Jakob Stadium där man började i ett väldigt tempo med bland annat två mål av Kocsic och ett av Puskás första 20 minuterna. När matchklockan stod på 75 minuter ledde Ungern med 7-1. Tyskarna ryckte upp sig lite sista kvarten och matchen slutade till slut 8-3 till Ungern, med bland annat fyra mål av Sándor Koscis. Ungern stormade vidare mot slutspelet medan Tyskland fick spela ett omspel mot Turkiet som man redan hade besegrat i deras första match, trots att Turkiet sensationellt tagit ledningen med 1-0 redan i den andra matchminuten. Efter en ganska seg start av tyskarna lyckade man tillslut besegra Turkiet med 7-2.

I kvartsfinalen rullade Ungern ganska enkelt ut Brasilien med 4-2. Det var först i semifinalen som ungrarna stötte på sitt första ordentliga motstånd i de regerande världsmästarna Uruguay.

Ungern hade en bekväm 2-0-ledning fram till sista kvarten när Uruguay kontrade in två snabba mål och matchen gick till förlängning där turneringens stora spelare klev fram. Sándor Koscis nådde högst på två inlägg från vänsterkanten i slutet av förlängningen och nickade in två mål bakom målvakten i Uruguay. Ungern var klara för sin andra VM-final och i den väntade Västtyskland.

Västtyskland hade tagit sig till final genom att bland annat besegra Österrike i semifinalen med 6-1 men här i finalen var de klara underdogs. Ungern började i ett rasande tempo och ledde redan efter åtta minuter med 2-0 efter mål gjorda av Puskás och Czibor. Tyvärr för ungrarnas del stod det 2-2 redan efter 18 minuter efter ett mål av finalens stora hjälte Helmut Rahn.

I andra halvlek fortsatte Ungern att attackera och man skapade mängder av målchanser, bland annat har Puskás ett helt öppet skottläge strax framför straffpunkten som den tyska storspelande målvakten Turek räddar. Det tog en halvtimme in i andra halvlek för tyskarna att skapa en chans. Med sex minuter kvar på klockan höll sig Helmut Rahn framme ännu en gång när Ungern misslyckades med att få bort ett inlägg från högerkanten och 3-2 till Västtyskland var ett faktum. Efter målet skapade Ungern två till jättechanser, framförallt genom Puskás som till och med kvitterade - dock dömdes det bort för offside. VM-historiens hittills största skräll.

Tyvärr skulle detta fantastiska ungerska lag splittras bara två år senare när den ungerska revolten mot det kommunistiska partiet misslyckades - bland annat genom att sovjetiska trupper gick in och ockuperade landet och slog ned revolten. Många spelare flydde då landet och vissa valde att spela för andra länder.

Efter detta hade Ungern vissa framgångar på 60-talet då bland annat att Florian Albert vann Ballon dór 1967 och OS-guld 1964 och 1968, en turnering som redan då hade börjat tappa lite status.

Efter detta var Ungerns största framgång åttondelsfinalen i EM 2016. Och ikväll väntas en ödesmatch som har fått mycket fokus runt om i världen för annat än fotboll. Ikväll är det dock bara vinst för Ungern som gäller om man vill man vill spela någon mer fotboll i denna turnering. Nyckeln till ett eventuellt ungerskt mirakel är att fortsätta ligga rätt i sitt försvarsspelet och försöka stånga sig till många offensiva frisparkar för att sedan fylla på med spelare samtidigt som Gulásci måste storspela i målet.

Vi kommer nog se ett ganska offensivt Tyskland som väldigt gärna vill undvika tredjeplatsen i gruppen. Första halvtimmen kommer bli viktig för hur matchen och gruppen utvecklar sig. Lyckas Ungern gå in med 0-0 i paus kan tankarna börja komma för Tyskland. Jag tror dock att det kommer bli väldigt svårt för Ungern att hitta en vinst i denna match framförallt nu när man inte längre har en hemmapublik i ryggen. Men tydligen har mirakel hänt förr.

Eventuellt Ungersk starelva(3-5-2): Gulácsi - Botka, Orbán, At. Szalai - Négo, Kleinheisler, Ádám Nagy, Schafer, Fiola - Nikolic, Sallai

Eventuellt Tysk Startelva (3-4-3): Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens - Havertz, Müller; Gnabry.