Historien om de berömda joggingbyxorna
1998 grät Gabor Kiraly när publiken sjöng hans namn under debuten i A-landslagströjan.

Historien om de berömda joggingbyxorna

PARIS. 40-åriga gubben med mjukisbyxor fortsätter att trotsa allt och alla. Ikväll blir han den äldste i turneringen och det är han som bär Ungern med stolthet.


"Några av mina klubbar var tvungen att be deras tillverkare för att göra de grå byxorna för mig eftersom de inte har de i sin samling, men i 1860 München såldes de i klubbens shop som Kiralys joggingbyxor"


Målvakten med de gråa joggningbyxorna kommer att göra en speciell match i Ungerns premiär mot Österrike. Mr. Pyamasmannen kommer bli den äldste som någonsin har spelat ett EM-match när Ungern spelar igång sin premiär.

Han kastade en boll på en domare när han var 19. Då fick han syna det röda kortet och en avstängning på nio matcher. Inte hindrade det honom från att fortsätta, han var ju tvungen med tanke på att pappa Kiraly var en fotbollsspelare.

Målvakten bestämde sig tidigt för att satsa allt på fotbollen trots att utbildning var prioriterat och lumpen skulle avklaras. Via ungerska Szombathelyi ut i Europa banade en framgångsrik karriär för Kiraly som fortsatte i Hertha Berlin. Efter nästan 200 matcher i klubben gick vägarna till England och Crystal Palace. Efter utlåningar fram och tillbaka, både i England men också något år i Leverkusen valde Kiraly 2015, att hitta tillbaka till klassiska Szombathelyi där han nu har varit sen dess.

Ändå är han likt förbannad given i landslaget. Gabor Kiraly är inte bara känd som en storvuxen målvakt med bra linjespel, fina reflexer och de tjocka handskarna. Utan framförallt sina joggingbyxor som han har haft i varje match i sin karriär. Det har symboliserat honom och gett en påfågel-effekt ut till alla människor som känner till honom.

1998 blev det debut i A-landslaget och tills den här dagen har han gjort 103 landskamper för sitt kära Ungern. Gabor Kiraly har en legendstatus i det ungerska hjärtat och en symbol för hela fotbollen i landet. 

Idag har Gabor Kiraly en legendstatus i det ungerska hjärtat och en symbol för hela fotbollen i landet.

Och varför de gråa joggingbyxorna? Det var en gång i tiden i moderklubben Haladas, som Kiraly skulle starta. Lagets målvakt saknades ett par rena shorts och då valde målvakten att ta sina egna gråa joggingbyxor. Det slutade med vinst, och inte bara en vinst utan åtta raka segrar blev det. Ända sedan dess har Kiraly aldrig slutat att ha på sig sina gråa joggingbyxor.

Efter 44 års väntan kommer Ungern att spela EM igen, med EM-historiens äldsta målvakt.


Källa: The Guardian, Soccerway, BBC, Uefa.com.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2016-06-14 11:39:46
Author

Fler artiklar om Ungern